12 kroků pro bezpečnou komunikaci v sociálních sítích – 3. díl

Internet |

Facebook má kupodivu tolik možností nastavení, že mu budeme věnovat i dnešní díl. V něm si nejprve ukážeme, jak nastavit, komu se budou odesílat naše příspěvky, a poté možnostmi uzamknutí profilu Timeline.

12 kroků pro bezpečnou komunikaci v sociálních sítích – 3. díl




Položili jste si někdy otázku, jak jste na tom s ochranou soukromí při používání různých sociálních sítí? Naprostá většina uživatelů tuto otázku ke své škodě vůbec neřeší. Přitom k omezení sdílení vašich fotografií či příspěvků kolikrát stačí jen několik klepnutí myší. V tomto seriálu vám ukážeme, že i na tak veřejných komunikačních platformách, jako jsou sociální sítě, si můžete soukromí užívat alespoň do určité míry!

 

1. díl Zabezpečení profilu na sociálních sítích – úvod

2. díl Uzamkněte Facebook – nastavte si, kdo vás může na Facebooku nalézt

Facebook – další tipy na zabezpečení profilu

Neposílejte už žádné příspěvky všem: Dalším vaším zastavením na stránce s nastavením soukromí na Facebooku bude ta část nabídky, která se označuje otázkou Kdo může vidět můj obsah? Zde se ujistěte, že je volba Kdo uvidí vaše budoucí příspěvky? nastavena na položku Přátelé.

Facebook vám umožňuje měnit i viditelnost na úrovni jednotlivých příspěvků. Můžete tak kupříkladu vytvářet aktualizace stavů, které budou dostupné veřejně, nebo naopak – budou je třeba moci vidět pouze dva nebo tři určití uživatelé. Zřejmě nejelegantnější volbou nastavování viditelnosti příspěvků je umožnit standardně viditelnost příspěvků pouze svým přátelům, čímž minimalizujete riziko průniku potenciálně závadných fotografií, které publikujete po nějakém nočním dobrodružství či divočejším mejdanu.

Zpětně můžete omezit svůj profil na Facebooku pomocí odkazu Omezit minulé příspěvky, kdy klepnete na tlačítko Omezit minulé příspěvky. Takto zajistíte, že veškerý obsah, který jste až dosud sdíleli, se omezí tak, že bude přístupný pouze vašim přátelům. Tato možnost má ale jednu vadu na kráse: pokud jste někdy někoho označili v rámci aktualizace stavu, pak se vámi označený obsah zobrazí v jeho Timeline, a tedy bude zobrazen podle jeho osobního nastavení soukromí.

Uzamkněte si svůj profil Timeline: Nakonec si nezapomeňte vyhradit čas na ochranu proti závadným fotografiím nebo videím, které se mohou objevit ve vašem profilu Timeline bez vašeho vědomí, a to pečlivým vyladěním nastavení profilu Timeline.

Přesuňte se tedy do nabídky Nastavení profilu Timeline a označování (pokud se ještě stále nacházíte v nabídce pro nastavení soukromí, najdete další nabídky pro nastavení v levé části obrazovky). Když budete prohlížet nastavení profilu Timeline, posuňte se do spodní části okna a zapněte volbu Chcete kontrolovat onačení, která lidé přidávají k vašim příspěvkům, než se označení objeví na Facebooku?

Tří výše popsané jednoduché úpravy nastavení vám na Facebooku do značné míry zajistí vysokou míru soukromí, nicméně přesto všechno další spousta všemožných užitečných nastavení pro Facebook nachází roztroušena po nabídkách vlastního nastavení účtu. Určitě se vyplatí všechna tato místa nalézt a prostudovat. Není pochyb, že je Facebook jednou z největších sociálních sítí na zeměkouli, a tak vědomí, že víte, jak se zachází s vašimi údaji, je zřejmě tím největším mechanismem, který vás informuje o tom, jak vás osobně vnímá svět okolo.

Velmi oblíbenou službou, která má charakter sociální sítě, je Twitter. Ten sice neskýtá až takové možnosti zneužití vašich příspěvků (tweetů), ale i zde je co vylepšit. Není divu, že se v dalším dílu zaměříme právě na něj.



Úvodní foto: (c) venimo - Fotolia.com













Komentáře