Profesionální desky od Asusu s X38 čipsety

Hardware | 04.12.07

Společnost Asus uvádí na trh základní desky P5E WS Professional a P5E3 WS Professional, určené pro pracovní stanice. Obě dvě jsou postavené na čipové sadě Intel X38 spolu s jižním můstkem ICH9R.





Základní desky jsou určené především pro profesionální použití a to dokazují především dva rozšiřovací sloty PCI-X, kterými jsou obě desky vybaveny. Dále jsou k dispozici dva plnohodnotné PCI Express x16 sloty pro dvě grafické karty, navíc s podporou nové verze 2.0, která přináší vyšší přenosové rychlosti.


Model P5E3 WS Professional je dále vybaven řadičem operačních pamětí DDR3 a díky podpoře výrobce je deska schopná pracovat s frekvencemi těchto paměti až za hranicemi 1 800 MHz. O stabilitu provozu se stará osmifázové napájení procesoru spolu s celokovovými kondenzátory a ostatními kvalitními součástkami, potěší i dostatečně dimenzované chlazení čipové sady.

Technické parametry:

Model P5E WS Professional P5E3 WS Professional

CPU Socket 775 for Intel Core2 processors / Pentium D / Pentium 4 / Celeron CPU
Support Intel 45nm, Core 2 Extreme/Core 2 Quad/Core 2 Duo
Intel® EM64T / EIST / Hyper-Threading Technology

Čipset North Bridge: Intel MCH X38
South Bridge: Intel ICH9R

Sběrnice FSB 1333/1066/800 MHz

RAM 4 x DIMM, max. 8GB, DDR2 1200(O.C.)/1066/800/667, ECC and non-ECC un-buffered memory P5E WS Professional
4 x DIMM, max. 8GB, DDR3 1800(O.C.)/1600(O.C.)/1333/1066/800, un-buffered memory P5E3 WS Professional

Rozš. sloty: 2 x PCIe x 16 slots
1 x PCIe x 1 slots
1 až 2 x PCI-X sloty
1 až 2 x PCI 2.2

Mechaniky: Intel ICH9R controller:
- 6 x SATA 150/300 (RAID 0,1,10,5)
Ext SATA controller:
- 2 x eSATA 150/300 (RAID 0,1,10,5)
- 2 x SATA 150/300 (RAID 0,1,10,5)
- 1 x ATA
Audio RealTek ALC888, 8 channels Azalia Audio codecs
ADI 1988B, 8 channels Azalia Audio codecs

LAN 2 x Marvell 88E8056 Dual Gb LAN

USB 2.0 12 x USB 2.0/1.1 portů

Očekávaná cena těchto desek je okolo 7 000 Kč a dostupnost by měla být v průběhu tohoto týdne.

- - Petr Matuška














Komentáře