Hlavní navigace

Blogujeme o 106 - 2. část: jak si vytvořit vlastní blog

11. 4. 2008

Sdílet

Láká vás blogování? Chtěli byste si vyzkoušet psaní vlastního deníčku? V druhé části našeho tematického článku vám poradíme, jak se co nejsnadnější cestou dopracovat k zajímavému výsledku a čím zaujmout internetouvou komunitu.

Tento článek navazuje na první část tématu, nazvanou "O historii, vývoji, a současnosti".

Ještě, než se pustíme do práce na jeho založení, je potřeba, abychom si ujasnili několik otázek. Jejich vyřešení ještě před začátkem jakékoliv činnosti vám pomůže vyvarovat se zbytečných chyb, které by se v budoucnu jen velmi špatně odstraňovaly. Cesta k úspěšnému a kvalitnímu blogu tedy začíná s poznámkovým sešitem v ruce.

První otázka, ta vůbec nejdůležitější ze všech, zní: kolik hodláte svému blogu věnovat času. Nemá totiž smysl uvažovat o zakládání vlastního serveru nebo dokonce o pořizování vlastní domény, jestliže s blogováním chcete pouze experimentovat a věnovat mu několik desítek minut týdně. Pokud byste ale chtěli začít psát „profesionální“ blog hraničící s časopisem, nebo máte ambice stát se prominentním autorem, je situace úplně jiná.

Druhá otázka, do jisté míry související s tou první je: o čem chcete psát a komu má být váš weblog určen. Jestliže si nejste jisti nebo chcete zachycovat pouze své postřehy ze života, je optimální volbou některý z veřejných blogovacích serverů (které si zde ukážeme). Ty poskytují prakticky všechno, co k založení blogu potřebujete, a současně sdružují širokou škálu dalších uživatelů – vašich potenciálních čtenářů. Lze se na nich do jisté míry profilovat, ale není to třeba dělat hned ze začátku. Veřejné servery jsou ideálním hřištěm pro ty, kdo se chtějí blogování naučit nebo si ho prostě vyzkoušet.




Pokud byste se chtěli úzce specializovat na nějaké téma, můžete se poohlédnout po odborných časopisech. Mnoho serverů, například ze světa IT, dnes nabízí možnost založit si vlastní weblog v jejich rámci – samozřejmě vaše téma a téma časopisu se musí shodovat. Založením blogu na takovém serveru se připravujete o část svobody, kterou má blogger s deníčkem na veřejném serveru nebo dokonce s vlastním serverem. Na druhou stranu ale získáte větší množství návštěvníků, kteří navíc nebudou náhodní. Budou to lidé s podobným zájmem, a to je mnohem cennější.

Blogy na serverech obecného zpravodajství nebo na některých specializovaných serverech jsou vám jako začínající veřejnosti většinou zapovězeny. Existují výjimky, například v oblasti politické a společenské publicistiky, ale většina takových blogů je určena celebritám, osobnostem vybraným pečlivě redakcí, nebo redakci samotné. Pokud toužíte mít svůj blog na prestižním zpravodajském serveru, budete se nejprve muset stát uznávaným odborníkem nebo veřejně známou osobností (bohužel nejsnazší cesty, jak toho dosáhnout, končí trvalým odpojením od internetu na mnoho let).

Máte-li jasno, kolik svému blogu hodláte věnovat času, o čem hodláte psát a kdo by vás měl číst, můžete přistoupit k samotné volbě vašeho blogovacího řešení. Možností je více, my se podíváme na tři reprezentativní a svým způsobem nejzajímavější. Ještě dříve si ale shrneme jejich vlastnosti.

Cloud24

Plán 1: Veřejný blogovací server snadno a rychle

Blogger.com
Jeden z největších a také jeden z prvních veřejných blogovacích serverů byl a je server Blogger.com. Jeho předností je zejména to, že nabízí opravdu velmi jednoduchou a snadno dostupnou službu každému, přičemž nutnost znát technické detaily jejího fungování je opravdu minimální. Právě na něm si vyzkoušíme, jak snadno a jednoduše založit svůj vlastní blog prostřednictvím obecně dostupné služby.


Vytvoření blogu na stránkách www.blogger.com zvládne opravdu každý, komunikuje totiž i česky.

Po otevření stránky Blogger.com se nám zobrazí možnost prohlédnout si funkce tohoto serveru, nebo rychle založit blog nový. K dispozici je také výběr čerstvě aktualizovaných blogů, nebo těch nejvýznamnějších. Služba Blogger.com patří v současnosti do stáje společnosti Google, což mimo jiné umožňuje pracovat s účty Gmailu a s dalšími službami stejného provozovatele.


Po registraci uživatele nabídne průvodce obrazovku pro pojmenování vašeho blogu, lze přitom použít diakritiku.

V případě, že máte účet u některé ze služeb Google, můžete první fázi registrace absolvovat zkráceně tak, že se přihlásíte do systému. Pokud ne, je prvním krokem ke svému blogu vyplnění jednoduchého formuláře. Ten požaduje dvojí zadání stávající e-mailové adresy, jména uživatele, hesla, kontrolu před automaty a odsouhlasení licenčních podmínek.

Ve druhém kroku registrace následuje to nejdůležitější – tedy výběr názvu a adresy vašeho blogu. V implicitním nastavení se používá adresa nazev.blogpost.com, ale systém umožňuje blog umístit na libovolný jiný server. Tato funkce je spíše pro pokročilé a pro bloggery, kteří mají specifické požadavky.


Výběr grafické šablony je dalším krokem při tvrobě blogu. Uživatel jich má k dispozici širokou škálu.

Dalším krokem je výběr vhodné grafické šablony. Jejich nabídka je bohatá a je možné je do jisté míry i měnit. Volba vzhledu přitom není definitivní, a tak pokud se vám váš blog po čase znelíbí, je možné jej dodatečně změnit. Po tomto kroku je blog úspěšně vytvořen a můžete přidat první příspěvek.

Systém serveru Blogger je jednoduchý, ale nabízí celou řadu možností, jak si publikování zjednodušit. Podporuje archiv příspěvků, jejich formátování i používání šablon. Pod jedním účtem může být registrováno více jednotlivých weblogů, které lze administrovat do určité míry společně. Blogy mohou mít RSS kanál s novinkami, pro znalce je k dispozici možnost upravovat HTML kód jejich stránek. Nové blogy jsou dostupné pro vyhledávače (což lze omezit) a jsou zařazovány do katalogu. Účet, který je vytvořen při registraci na serveru, je možné následně používat v dalších projektech patřících Googlu (stejně jako naopak).


Úvodní stránka vašeho nového blogu. Vytvoříte ji skutečně během deseti minut.

Blogger.com je jedním ze serverů první volby, chcete-li s blogováním experimentovat a vyzkoušet si, co vše lze provádět a co vlastně takový blog umí. Pokud vaše požadavky přesáhnou určitou hranici, je pravděpodobné, že vám přestane vyhovovat, ale rozhodli-li jste pro něj na základě našeho doporučení, je tato hranice patrně ještě daleko před vámi.

Blog.cz
Obdobou serveru Blogger.com od Googlu je česká služba Blog.cz. Pro mnohé bude argumentem jejího používání to, že se jedná o jeden z nejnavštěvovanějších tuzemských serverů. Vytvoření nového blogu je obdobně jednoduché jako u serveru, s nímž jsme vás již seznámili, tedy u Bloggeru.com. Po zadání několika základních informací (jméno, kontakt, heslo, název blogu) a po potvrzení e-mailu aktivačním klíčem je blog připraven k vložení prvního příspěvku.


Tuzemský projekt pro tvorbu blogů www.blog.cz se může pochlubit vysokou návštěvností, jak jinak než českých uživatelů.

Server Blog.cz nabízí přidanou hodnotu v podobě možnosti umisťovat na svůj blog například anketu nebo fotogalerii. Je to velmi praktická funkce, ale je potřeba s ní nakládat střídmě a opatrně. Jedině tak totiž dosáhneme nejlepších výsledků. Příspěvky lze publikovat okamžitě, nebo je ukládat obdobně jako u jiných systémů. Lze si vybrat z několika možných nastavení blogu, především z hlediska vzhledu, tedy rozdělení prvků na stránkách blogu. Blog může být rozdělen do více rubrik, k dispozici je statistika návštěvnosti a další funkce.


Tvorba blogu je stejně jednoduchá, jako u blogger.com, obnáší registraci, volbu názvu blogu a zvolení grafické šablony.

Server Blog.cz můžeme jen doporučit – opět jako jednu z možností první volby. Kromě pestré škály funkcí nabízí také jednoduchý WYSIWYG editor textů, který ulehčí práci zejména začínajícím uživatelům. I on má svá omezení, avšak pokud s blogováním teprve experimentujete, je pro vás jako stvořený. Předností je rovněž jednoduchá funkce umožňující již vytvořený blog zrušit.

Plán 2: Vlastní server

Variantou, kterou jsme začátečníkům nedoporučili, se zde budeme zabývat jen zběžně. Pokud vás však právě ona zajímá a jste technicky pokročilejší uživatelé, vše potřebné se dozvíte. Abychom mohli založit svůj zcela vlastní nezávislý blog, potřebujeme k tomu několik věcí. Jmenovitě webhostingovou službu, databázový server a redakční systém.


Redakční systém Drupal patří k těm nejsnáze používaným.

Webhosting znamená fyzické místo na serveru, kde je blog (přesněji řečeno jeho HTML část) umístěn. Je možné použít některou z bezplatných služeb webhostingu, jako například Webzdrama, ale mnohem lépe působí, rozhodneme-li se pro komerční (a tedy placené) řešení. Jeho velkou předností je, že můžeme svůj blog jednodušeji spojit s vlastní doménou II. úrovně. Její cena je dnes poměrně nízká, takže roční provoz nás co se týče hostingu nebude stát více než několik stokorun.

Druhou podmínkou je databázový (SQL) server. Ten je důležitým prostředím pro redakční systém, respektive pro správce obsahu. Na něj se ukládají všechny články, ankety a další prvky našeho blogu, které nejsou tvořeny HTML strukturou. SQL server je obvykle součástí webhostingu, a to ať už placeného, nebo bezplatného. Důležité je, aby SQL server byl podporován zvoleným publikačním systémem.


Příklad použití CMS systému Drupal.

Redakční systém (RS, CMS): jeho volba fakticky určuje to, co bude náš weblog umět. Mezi nejsnáze použitelné a pro blogování nejvhodnější redakční systémy patří například Drupal. Redakční systém je technicky vzato adresářová struktura, kterou nakopírujeme do zvoleného webhostingu pomocí FTP programu (stačí Total Commander). Ještě předtím ale musíme upravit jeho nastavení ve speciálních konfiguračních souborech tak, aby byl schopen pracovat na zvolené doméně a dokázal se připojit k SQL serveru. Po aktivaci – tedy po nahrání systému a zvolení hesla administrátora – je váš server připraven k činnosti. Čím jej naplníte, to je pouze vaše věc, jeho vlastnosti jsou dány jen použitým CMS.

Ke všem popsaným komponentám je k dispozici dokumentace, často česká, bez jejíhož studia se patrně neobejdete. Přesto nepředstavuje založení vlastního serveru nic extrémně obtížného. Na rozdíl od zde popsaných služeb to ovšem vyžaduje přece jen více času i úsilí při vylaďování všech jednotlivostí.

Plán 3: Blogování s časopisem

Možnost založit si čtenářský weblog nabízí celá řada českých on-line časopisů. Velmi populární jsou například weblogy časopisu Respekt, které najdeme na adrese blog.respekt.cz. Než se do registrování na Respektu pustíte, je velmi vhodné si tento server prohlédnout a rozhodnout se, zda je to opravdu pro vás vhodné. Registrace zde nejsou automatické (každý nový uživatel musí být schválen správcem) a přísné podmínky panují také při publikování příspěvků. Zajímáte-li se o politické a společenské problémy, je to příležitost pro vás.


Možnost založit si čtenářský weblog nabízí celá řada českých on-line časopisů, například Respekt.

Něco podobného lze říct o blogovacím systému například Lidových Novin (www.bigbloger.cz) i u dalších serverů. Princip těchto blogů se po technické stránce blíží veřejným službám. Při registraci je třeba zadat některé důležité údaje, po posouzení registrace je (nebo není) uživateli zpřístupněn jeho blog. Oproti veřejným nebo vlastním serverům máte mnohem méně možností ovlivňovat vzhled a chování svého blogu, neboť tyto parametry jsou určeny redakcí. Odměnou za tyto – a za další – ústrky ovšem bude nesrovnatelně vyšší návštěvnost a také vyšší pravděpodobnost, že se z vás časem stane „celebrita“.


Něco podobného lze říct o blogovacím systému například Lidových novin (www.bigbloger.cz).

Další možnosti
Náš přehled nevyčerpal všechny možnosti blogování, ostatně to ani nebylo jeho účelem. Pokud jste se nyní rozhodli, že si založíte a budete vést vlastní blog, přejeme vám mnoho štěstí, ale hlavně a především vytrvalosti. Úspěšný weblog nevznikne za jeden den. Nevznikne ani za jeden týden. Většina blogů, které jsou dnes označovány za prestižní, či jejich autoři jsou považováni za svého druhu celebrity, se k tomu musela postupně a pomalu vypracovat, často za počátečního naprostého nezájmu publika. Proto pokud s takovým nezájmem budete počítat, můžete být jedině příjemně překvapeni. Weblog vyžaduje pravidelnost a vyžaduje čas. V tomto ohledu dovede zastoupit nejedno domácí zvíře a pro někoho i partnera. Rozhodně by se ale pro vás neměl stát jediným prostředkem komunikace s okolním světem.

Byl pro vás článek přínosný?