Hlavní navigace

Zrcadlovka se známým vzhledem

1. 7. 2006

Sdílet

Samsung GX-1L povedený přístroj se zajímavými vlastnostmi a pořizovací cenou Ve světě digitálních zrcadlovek...


Samsung GX-1L povedený přístroj se zajímavými vlastnostmi a pořizovací cenou


Ve světě digitálních zrcadlovek je Samsung nováčkem, model GX-1L ale jako úplná novinka nevypadá. Na pohled se totiž prakticky neliší od oblíbeného modelu Pentax *ist DL, oba fotoaparáty jsou navíc velmi podobné i po bližším prozkoumání.
Podobně jako Pentax patří Samsung mezi menší zrcadlovky, lidem s většími prsty tedy nemusí ideálně padnout do ruky. Svými rozměry hodně připomíná oblíbený Canon 350D, je ale o malinko těžší. Výhodou je velký pogumovaný úchop pro pravou ruku.
Tradiční výhodou Pentaxů v porovnání s ostatními digitálními zrcadlovkami byl velký a světlý hledáček. Podobně jako u jiných zrcadlovek (s výjimkou nového Olympusu E-330) nelze pro tvorbu kompozice použít LCD displej, kvalita hledáčku má proto velký význam. Hledáček modelu GX-1L v této chvályhodné tradici pokračuje a nabízí lepší obraz než většina konkurence, ač místo hranolu využívá soustavy zrcadel a úbytek světla je tak o něco větší. Samsung nabízí i variantu GX-1S s hranolem, ta je ale o cca 3 000 Kč dražší.
S hledáčkem ale souvisí jedna nepěkná vlastnost očnice: příliš nevystupuje nad povrch přístroje a při pohledu do hledáčku tak tiskneme nos na displej. Je to nepříjemné a navíc se tak displej docela špiní.
Systém ovládání vychází ze starších Pentaxů, není tedy tak sofistikovaný jako u Nikonu D70s nebo výprodejové Koniky Minolty 5D. Otočný volič vlevo na horní straně slouží k nastavení základních expozičních režimů (automatika, priorita clony, priorita času, plný manuál) a motivových programů, kromě toho se na těle nachází několik tlačítek a dalších ovládacích prvků, není jich ale tolik jako u některých jiných zrcadlovek, a proto musíme častěji do menu. Na horní straně se podobně jako u Nikonů nachází stavový displej, má ale jen omezené využití slouží pouze k nastavení času, clony a korekce expozice, další parametry se zobrazují jen na hlavním LCD displeji na zadní stěně. Nejčastěji používané funkce (citlivost, vyvážení bílé, režim snímání) se aktivují tlačítkem s označením Fn, k jejich nastavení se používají směrové šipky. Jiné funkce (např. způsob automatického ostření nebo měření expozice) jsou dostupné pouze z menu, což je trochu škoda. Jedno z tlačítek vlevo od displeje přitom zůstalo při fotografování nevyužité slouží jen k mazání snímků při prohlížení.
Podobně jako u Pentaxů není možné doladit barevnou teplotu v jednotlivých krocích, k dispozici je jen automatika, ruční kalibrace a pár předvoleb. Citlivost lze nastavit v rozsahu ISO 200-3 200.
Při fotografování Samsung rychle reaguje na jakékoli povely a uložení fotografie na kartu ve formátech JPG i RAW je otázkou zlomku vteřiny. Sekvenční snímání probíhá rychlostí necelých 3 snímků za vteřinu, při fotografování v JPG uloží přístroj touto rychlostí 4 snímky a pak pokračuje jednou fotografií za vteřinu, v RAW se vyrovnávací paměť zaplní po vyfotografování 3 snímků, pak je nutno několik vteřin počkat na uložení fotografií na kartu. To je u levné zrcadlovky docela slušný průměr, Nikon D50 je na tom ale o něco lépe.
V základní sadě se s fotoaparátem prodává objektiv Schneider-Kreuznach 18-55 f3, 5-5,6 mm, přístroj je ale samozřejmě kompatibilní se všemi objektivy Pentax, včetně starších manuálních skel. Fotografie pořízené setovým objektivem jsou vcelku kvalitní, šum se na nich více objevuje až při ISO 1 600, automatické vyvážení bílé i expoziční automatika odvádí velmi dobrou práci. Objektiv nepatří k nejrychlejším a rovněž v ostrosti kresby má jisté rezervy, to je ale u levných setových skel s nižší světelností vcelku normální. Při své ceně Samsung GX-1L nabízí zajímavý poměr ceny a výkonu.

Samsung GX-1L

velký hledáček
rychlé reakce
dobré sekvenční snímání
slušný objektiv v základní sadě
složitější ovládání
Cena vč. DPH: 21 490 Kč
K testu zapůjčila firma: Solid Czech, www.samsungcamera.cz

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku