Hlavní navigace

Zachraňte poškozené dokumenty

Sdílet

OfficeFIX + OutlookFIX programy poslední záchrany Každý, kdo přenáší svoje dokumenty z jednoho počítače do d...


OfficeFIX + OutlookFIX programy poslední záchrany


Každý, kdo přenáší svoje dokumenty z jednoho počítače do druhého pomocí jakéhokoliv média, se vystavuje nebezpečí poškození těchto dat. Je pravda, že v dnešní době je již nejbolestivější místo, totiž přenášení souborů na disketách, již takřka vyléčeno, ale ani modernější přenosná média nejsou plně spolehlivá. Může tak nastat značně nepříjemná situace, kdy s pečlivě připraveným dokumentem se sice dá pracovat jako se souborem (lze ho např. kopírovat), ale nejde již otevřít v aplikaci, v níž vznikl. V takové situaci prudce stoupá krevní tlak a klesá schopnost sebeovládání. Nicméně pokud byla onou stvořitelskou aplikací některá ze sady Microsoft Office, existuje ještě šance.
Sada OfficeFIX + OutlookFIX se skládá ze čtveřice produktů, zaměřených na znovuoživení dat v souborech aplikací Microsoft Office, konkrétně ve Wordu, Excelu, Accessu a Outlooku. Před uživatelem se otevře jednoduchý průvodce, který se v několika málo krocích pokusí poškozený soubor resuscitovat natolik, aby se v něm obsažené informace daly znovu přečíst. Žádný ze čtveřice programů nenabízí příliš možností, jak obnovovací proces ovlivnit, což ale považuji spíše za výhodu. Cílovou skupinou jsou běžní uživatelé, pro které je efektivnější data někde znovu získat (znovu napsat, eventuálně kopírovat ze zálohy a drobně upravit), než strávit hodiny nad hex editorem s nejistým výsledkem. Nativní formáty aplikací sady Microsoft Office jsou do jisté míry sofistikované, takže poškození části souboru neznamená automaticky ztrátu informací.
Čtenáře, který po přečtení předchozích řádků začal bezhlavě jásat, musím ovšem opět uklidnit OfficeFIX zdaleka nedokáže eliminovat každé poškození. Ačkoliv ohlásí úspěšně ukončení procesu obnovení a uloží takto obnovený dokument, může se stát, že i obnovený dokument bude obsahovat značný počet chyb, přijde o formátování nebo dokonce nebude obsahovat nic. Každopádně alespoň se pokusit zřejmě stojí za to, zejména v případě unikátních dat.
OfficeFIX existuje v několika variantách a cenových hladinách, kromě demo verze existuje verze PRO a nejvýkonnější Enterprise, která umožňuje zpracovávat poškozené soubory v dávkách. Kromě kompletního balíku lze zakoupit i jednotlivé komponenty, podle toho, který typ souborů je třeba obnovovat WordFIX, ExcelFIX, AccessFIX a OutlookFIX (názvy jsou dostatečně výmluvné).
Jedná se o užitečnou sadu pro všechny, kdo pracují s MS Office a občas se jim nepodaří uložené dokumenty v dané aplikaci po poškození souboru otevřít. OfficeFIX si s řadou takových poškození ví rady, i když zázraky se od tohoto balíku čekat nedají. Ani cena není právě lidová.

OfficeFIX + OutlookFIX

obnova poškozených souborů sady Microsoft Office
cena
K recenzi poskytla firma: Cimaware Software
www.cimaware.com
Cena: 419,30 euro za OfficeFIX Enterprise
+ OutlookFIX Enterprise

Byl pro vás článek přínosný?