Hlavní navigace

Xerox Minibox II Multimedia

5. 6. 2008

Sdílet

Po dlouhé době se nám dostala do rukou velmi zajímavá počítačová sestava, svým vzhledem připomínající trochu přerostlou DVD mechaniku. Řeč je o nové generaci stolního počítače Xerox Minibox II Multimedia.

příloha_ovladnete_sva_data

Řeč je o nové generaci stolního počítače Xerox Minibox II Multimedia, vybaveného dvoujádrovým mikroprocesorem Intel Core 2 Duo T5500 a dvěma GB operační paměti SO-DIMM DDR2. Jako základ přístroje posloužil čipset Intel 945G a jižní můstek ICH7M-DH. Jak napovídá výběr komponent, jedná se o počítač založený na dílech určených pro přenosné počítače, což dokládá i 2,5“ 160GB pevný disk SATA a štěrbinová DVD mechanika. Výbava tohoto počítače s rozměry 165 x 165 x 50 mm je dostačující na splnění naprosté většiny kancelářských, ale i domácích úloh. Na zadní straně Minibox II nabízí jeden DVI a jeden televizní výstup, dvojici USB konektorů, jeden Firewire, konektor gigabitové síťové karty, napájecí konektor pro externí zdroj a tři analogové audio konektory.


Na počítači byl předinstalovaný operační systém Microsoft Windows Vista Home Premium 32bit, tedy verze obsahující aplikaci Media Center, vhodnou především pro připojení počítače k televizi. K této činnosti je také Minibox II plánován, neboť kromě dodaného příslušenství v podobě různých redukcí je přibalen i dálkový ovladač Microsoft, jenž dokáže z tohoto mini počítače vytvořit plnohodnotné multimediální centrum. Výkon dvoujádrového mikroprocesoru a dostatečně velká operační paměť je však příslibem i bezproblémového splnění náročnějších úloh než jen přehrávání videí. Počítač bez jakýchkoliv problémů zvládne zpracovat většinu úloh běžných kancelářských aplikací, nicméně zázraky od něj očekávat nemůžeme. Co se týká výkonu, je plně srovnatelný s přenosnými počítači podobné konfigurace, ovšem při porovnání se stolními počítači vybavenými obdobným procesorem a pamětí Minibox II zaostává. První příčinou je stará čipová sada, která svým výkonem postačuje pro taktéž nabízené konfigurace s procesory Intel Celeron, nicméně dvoujádrové CPU jasně brzdí. Dalším omezením systému je pouze jednokanálový přístup do paměti počítače a pevný disk jen s 5 400 ot./min.

Stabilita byla během testů vynikající, ani jednou se nám nepovedlo přivést systém do úzkých. I přes vysokou teplotu jednotlivých komponent uvnitř jsme nenarazili na jakýkoliv problém i po několikadenním testování. Hlučnost sestavy byla v klidu velmi nízká, což je dáno zejména externím napájecím zdrojem, který je pasivní a nevyžaduje chlazení. Poslední poznámku máme k spotřebě celé sestavy – jedním slovem vynikající! V klidu měl systém při běhu operačního systému MS Windows Vista spotřebu 25 W, při maximálním zatížení procesoru a GPU pak 58 W. Na kompletně vybavený systém to vůbec není špatné.

Verdikt:
Xerox Minibox II je velmi zajímavý produkt, který nabízí uživateli naprosto vše, co od něho může požadovat. Nechybí mu ani Wi-Fi, naopak velkým problémem může být osazení pouze dvojice USB 2.0 portů, zejména při chybějících PS/2 konektorech. Dalším omezením může být upgrade systému, který se bude muset řešit pouze výměnou kus za kus – není tedy místo na nějaké přidávání komponent do systému. Minibox II v nás však zanechal velmi dobrý celkový dojem a jsme si téměř jisti, že pokud si přejete středně výkonný počítač s minimálními rozměry a hlučností, a zároveň neplánujete jakýkoliv upgrade, dostane v něm téměř ideální počítač. Jedinou viditelnou nevýhodou je pak vysoká cena oproti srovnatelné konfiguraci složené z klasických PC komponent.

- - Petr Matuška

Byl pro vás článek přínosný?