Hlavní navigace

Windows Live Mail beta

1. 12. 2007

Sdílet

Ať už je nenávidíte nebo milujete, jen málo programů používá denně tolik lidí, jako Outlook Express a Windows Mai...


Ať už je nenávidíte nebo milujete, jen málo programů používá denně tolik lidí, jako Outlook Express a Windows Mail. Nové verze těchto programů proto vždy přitahují velkou pozornost. Následovník těch zmíněných dostal jméno Windows Live Mail a my jsme se podrobně podívali na jeho první beta verzi.

Instalace

Software jsme bez problémů nainstalovali do Windows XP se SP2 i do novinkové verze Windows Vista. V XP zmizel z menu Start menu Outlook Express, nicméně program v systému zůstal (spustíte ho příkazem Start, Spustit, zadat „msimn.exe“). Podobně ve Vistě zmizel Windows Mail, ale zůstal i nadále přístupný přes winmail.exe.
Co se dalších kroků týče, musíte nastavit svůj účet. Například s Hotmailem to šlo velmi hladce, ale více problémů jsme měli s účtem na Gmail. Sami jsme museli vyplnit jména serverů a nastavení.
Chytré defaultní nastavení Windows Live Mail nám umožnilo číst zprávy z námi vytvořených účtů na Gmailu a Hotmailu přes prohlížeč. Standardní rozvržení seznamu a náhledu zpráv už tak praktické nebylo, do okna programu jsou vecpány čtyři úzké vertikální sloupky (viz obrázek).

Active Search

Tři ze čtyř sloupců obrazovky e-mailového klienta ukazují složky, seznam zpráv a náhled zprávy. Ten čtvrtý nabízí Active Search a obsahuje nahoře umístěné „okénko“ pro vyhledávání s dole zobrazenými výsledky.
Windows Live Mail automaticky na webu vyhledává „klíčová slova“, jež jsou obsažena v aktuálně čtených zprávách. Bohužel tuto funkci jsme ihned vypnuli poté, co Active Search začal hledat „Outlook Express“ coby termín, který našel v těle vítací zprávy.
Nad seznamem zpráv naleznete užitečné políčko pro hledání, ale zdálo se, že nebylo schopné zahrnout i obsah těla zprávy. Možnost Prohledat složky fungovala ještě hůře – nezvládne najít nic. Schovaná možnost pokročilého hledání ale tyto nedostatky svojí důkladností nahrazuje.

Typy k filtrům

Filtrování spamu v Live Mailu potřebuje mírně přenastavit. Pod standardním (defaultním) nastavením ochrany proti nevyžádaným zprávám program na Gmailu chybně identifikoval 25 platných zpráv (z celkových 80), označil je jako spam a přesunul je do složky Junk mail.
Podobně to fungovalo s phi¬shingovým filtrem. Live Mail označil dvě „zdravé“ zprávy jako podvodné a zablokoval obsažené odkazy. V panelu s červeným poplachem pak můžete pomocí Odblokovat zprávu odkazy zase zprovoznit.
Vytváření nových zpráv je naprosto jednoduché. Obzvlášť nás uchvátila funkce foto-zpráva, která vám umožňuje přidat obrázky jako náhledy do těla zprávy. Následně můžete přidat popisky, provádět menší úpravy a rozhodnout se, zda před odesláním obrázek zmenšíte. V současné době to sice příliš nefunguje – několik testovacích snímků bylo zobrazeno nesprávně s náhledy zasahujícími do hlavičky zprávy. Avšak až bude tato funkce dokončená, jistě bude pro mnohé uživatele lákavá.
Podle očekávání umí Live Mail filtrovat zprávy na základě vámi vytvořených pravidel, bohužel hodně tuto funkcionalitu shazuje fakt, že toto neumí použít na účtech IMAP a HTTP. Byli jsme schopni vytvořit pravidla jen pro náš účet na Gmailu, který používá protokol POP3. Live Mail dále dokáže zobrazovat RSS kanály, ale v současné době zaostává za Netvibes (netvibes.com) a rozšířením Firefoxu jménem Sage.

Verdikt

Jedná se o první betaverzi, takže by nemělo nikoho překvapit, že Windows Live Mail obsahuje dost chyb a mnoho nedo¬dělaných funkcí. Nyní bychom vám jeho stažení spíše nedoporučovali, nicméně potenciál se v něm skrývá velký. Zůstává ale otázkou, zda se Live Mail dokáže zařadit mezi přední e-mailové klienty. Nicméně v jeho finální podobě se zřejmě máme na co těšit.

Windows Live Mail beta

Doporučená konfigurace: 2GHz P4 nebo Athlon,
256 MB RAM, 50 MB místa na HDD, IE 6 SP1 nebo vyšší, Win XP SP2/ Vista.
Klady: ovládání, antiphishingový filtr, vyhledávání active search, RSS
Zápory: chybí podpora IMAP
pro filtrování podle uživatelsky vytvořených pravidel
Cena: ke stažení zdarma
Výrobce: Microsoft,
get.live.com/betas
Hodnocení: 3,5

Byl pro vás článek přínosný?