Hlavní navigace

„Vyrobte“ si síťové úložiště

1. 11. 2007

Sdílet

V minulém čísle PC WORLDu jsme se věnovali externím síťovým úložištím, které si můžete pořídit jako hotová...


V minulém čísle PC WORLDu jsme se věnovali externím síťovým úložištím, které si můžete pořídit jako hotová řešení. Na trhu je ale celá řada samostatných boxů, ke kterým si můžete vybrat pevný disk vaší oblíbené značky. Představíme vám zde dva boxy umoňující provozovat dvojici disků v poli RAID – AluBoxDuo LAN společnosti A.C.Ryan reprezentuje levnější spektrum produktů a je je vybaven pomalejším fastethernetovým rozhraním, vý¬razně dražší Stardom SL 3620-2S nabídne gigabitové přenosy.

A.C.Ryan AluBoxDuo LAN

AluBoxDuo LAN společnosti A.C.Ryan upoutá svým vzhledem, hliníkový box s černým lesklým krytem je opravdu atraktivní. Jak Duo v názvu napovídá, lze box osadit dvěma 3,5" pevnými disky, v našem případě s rozhraním SATA II, zájemcům o starší rozhraní je k dipozici také PATA AluBoxDuo LAN. Z technických parametrů zjistíme, že síťová komunikace probíhá prostřednictvím FastEthernetu (10/100 Mb/s), na zadní straně je dále umístěný USB konektor a vypinač síťového napájení, který už nebývá k vidění tak často. V balení je dodán externí zdroj, instalační cédéčko a manuál, který by si zasloužil lokalizaci, budete jej totiž k instalaci softwaru potřebovat, ale o tom až dále.
Montáž disků do boxu je snadná, snad jen datové a síťové kabely by mohly být o něco delší, ale celkově instalaci zvládne průměrně šikovný jedinec. Po připojení k testovacímu routeru je k používání AluBoxu ještě cesta dlouhá. Nejdříve je nutné nainstalovat aplikaci NDAS (obsahuje 20místný klíč), která vám umožní s AluBoxDuo komunikovat, tedy žádná IP adresa, žádná konfigurace přes webový prohlížeč, jak tomu jsme zvyklí u klasických řešení. Tento software musíme nainstalovat na každý počítač,
ze kterého chceme komunikovat s boxem. V něm také určíme, zda uživatel z úložiště bude jen číst či může i zapisovat. Následně systém detekuje box a spustí wizard, který doinstaluje NDAS SCSI kontroler. Nastává druhá fáze – spuštění softwaru, jímž nejdříve „namountujeme“ zařízení, následně pak klepnete pravým tlačítkem na ikoně Tento počítač a položkou Spravovat spustíte Správu počítače, kde disky naformátujete a přidělíte jim „písmenko“. Software NDAS obsahuje také Bind Management umožňující disky v boxu provozovat jako pole RAID, nabízí se strip (RAID 0) a zrcadlení (RAID 1). Výrobce na svých stránkách zmiňuje i možnost provozování několika boxů v síti v režimu RAID 5, ale toto jsme neměli možnost ověřit.
V testech přenosu dat jsme díký přítomnosti 10/100 Mb/s neočekávali závratné rychlosti, což se ostatně potvrdilo. Rychlost dat nepřesahovala 10 MB/s; dva 320GB disky WD jsme provozovali ve stripu (RAID 0).

Stardom SL 3620-2S

Stardom SL 3620-2S je velmi zajímavým řešením externího úložiště, o čemž svědčí jak bohatá nabídka funkcí, tak na první pohled patrná odlišná konstrukce šasi. Stejně jako AluBox je konstruován pro dva SATA disky, pro ty ale výrobce připravil dva vysouvací šuplíky, do kterých se jednoduše disky našroubují. Chcete-li šuplík z boxu vyndat, musíte nejdříve tenkou tyčinkou uvolnit západku pákového mechanizmu rámečku, což uvítají uživatelé, jejichž ratolesti se pohybují často kolem PC.
Zezadu boxu naleznete síťový vypinač (zdroj má Stardom interní) a expanzní USB 2.0 konektor pro případné připojení dalšího boxu, pokud budete na data potřebovat více prostoru.
Je zde také umístěný větráček, řešení Stardomu je ale v tomto případě poněkud hlučnější.
Na rozdíl od předchozího boxu je instalace Stardomu rychlá a jednoduchá. Po připojení do sítě spustíte z dodaného instalačního cédéčka utilitku, která vás provede počáteční fází nastavení, IP adresu nastavíte ručně, nebo to necháte na DHCP serveru. Následně po přihlášení prostřednictvím webového prohlížeče můžete zařízení nakonfigurovat.
Stardom SL 3620-2S se může pochlubit velkou škálou funkcí. Pokud bychom chtěli srovnávat, tak přímou konkurencí mu bude v minulém čísle oceněný Synology DiskStation DS-207.
Předně zařízení nabízí HW RAID, nainstalované disky tak můžete provozovat v režimu RAID 0 nebo RAID 1. Novému uživateli v systému můžete vytvořit soukromý adresář a kapacitně jej omezit vytvořením kvóty. Uživatele lze také řadit do skupin. Z vyhledávaných služeb je k dispozici bittorent klient pro stahování souborů přímo na disk, podpora technologie Apple Bonjour a iTunes, nebo FTP server. Navíc veškeré události týkající se úložiště se zaznamenávají do přehledných logů. Z funkcí, které nabízí Synology, chybí především print server a software pro zálohování dat.
Gigabitové rozhraní se projevilo svižnějším síťovým přenosem, v průměru se za sekundu do zařízení zaznamenalo 16 MB dat.

Verdikt

Sečteno, podtrženo, box je sice výrazně dražší než první popisované zařízení, ale kdo vyžaduje provoz disků v režimu RAID, pro toho bude HW řešení uvnitř boxu Stardom výrazně spolehlivější než SW varianta implementovaná v AluBoxDuo LAN.

A.C.Ryan AluBoxDuo LAN

Dvoudiskový box , RAID 0 a 1, SATA II, LAN 10/100 Mb/s, USB 2.0 pro připojení k PC.
• design a materiál boxu, RAID 0, 1, 5
• pouze FastEthernet, instalace
Cena vč. DPH: 2 920 Kč
Zapůjčil: TNTrade,
www.tntrade.cz
Stardom
SL 3620-2S
Dvoudiskový box , RAID 0
a 1, SATA II, LAN 10/100/1000 Mb/s, USB 2.0 pro připojení dalšího externího boxu, webový server, FTP server, uživatelské účty, datové kvóty, bittorent klient, logy.
• design, konfigurace přes prohlížeč, FTP server
• hlučnější větráček chlazení
Cena vč. DPH: 7 116 Kč
Zapůjčil: Bostar,
www.bostar.cz

Byl pro vás článek přínosný?