Hlavní navigace

Všestranná Nokia N91

1. 7. 2006

Sdílet

Hudební supertelefon vybavený 4GB pevným diskem Rok je ve světě mobilních telefonů dlouhá doba. Co se mohlo př...


Hudební supertelefon vybavený 4GB pevným diskem


Rok je ve světě mobilních telefonů dlouhá doba. Co se mohlo před rokem zdát jako malý zázrak, už dnes příliš neoslní. A přesně tak dlouho trvala i cesta Nokie od prvních prototypů modelu N91 až do jeho uvedení na pulty obchodů.
Když se před více než dvěma lety objevily první zprávy o mobilních telefonech s miniaturním harddiskem (mezi první experimentátory v této oblasti patřil například Samsung), byla představa takového přístroje blízká science-fiction. Na evropském trhu bohužel u fikce zůstalo, neboť většina prvních takto vybavených telefonů zamířila na jihokorejský a japonský trh. V létě 2005 ale všechny překvapila Nokia, když představila (a kupodivu v praxi předvedla) model N91 luxusní telefon s celokovovým tělem, interním 4GB harddiskem pro ukládání hudby a multimédií a bohatou výbavou, která ve finální verzi zahrnuje podporu 3G sítí i technologie Wi-Fi.

Luxus každým coulem

N91 vypadá na první pohled jako stylový luxusní telefon jenže při bližším ohledání zjistíte, že výrobce přece jen pár detailů opomenul. Kovový kryt je velmi stylový a robustní, vysouvací kryt klávesnice s ovládacími prvky pro přehrávání hudby se ale i u nového přístroje mírně viklá a není s tělem přístroje slícován. Na jeho zadní straně jsou navíc odhaleny datové vodiče a tištěný obvod pod tlačítky ovládání přehrávání. Přístroj je poměrně velký a na dnešní poměry dosti těžký (164 g), díky větším rozměrům ale výborně padne do ruky a výtečně se ovládá za celkovou koncepci a ergonomii tedy výrobce skutečně zaslouží pochvalu.
Dokonce i rok od ohlášení vypadá výbava N91 úctyhodně i v tomto směru lze ale najít nedotažená místa. Tím prvním je displej s rozlišením 176 x 208 bodů když už se výrobce rozhodl použít novější systém Symbian 9.1, mohl zvolit i modernější QVGA displej. Nový systém ostatně není zpětně kompatibilní s aplikacemi pro starší Nokie se Series 60 to je další (a možná největší) nedostatek N91. Většinu existujících aplikací a her na ní totiž nespustíte. Ani 4GB disk už dnes nevyvolá velký údiv vždyť současný iPod nabízí v mnohem menším balení kapacitu o velikosti 30 GB, dále QVGA displej a v neposlední řadě špičkovou podporu videa. Miniaturní "winchester" značky Hitachi navíc neoplývá závratnou rychlostí necelý MB/s zvládají i pomalejší flashové karty. Nokia je dále vybavena klasickým mini USB portem, s PC může komunikovat ve třech režimech: se softwarem PC Suite, v režimu přenosu hudby (např. z Windows Media Playeru) a jako klasický Mass Storage za tyto možnosti si Nokia zaslouží pochvalu.

Bezkonkurenční hudba

Samostatnou kapitolou, které se je u N91 nutné věnovat podrobněji, představuje pochopitelně zvuk. Hudbu u tohoto telefonu můžete poslouchat buď přes interní mono reproduktor, nebo prostřednictvím klasického sluchátkového 3,5mm výstupu. Přiložená sluchátka jsou spíše nouzovým řešením a nejspíše je nahradíte něčím "opravdovým" my doporučujeme tradiční KOSS Porta Pro nebo kompaktnější "špunty". Kvalita zvukového výstupu je mezi mobilními telefony bezkonkurenční, ve srovnání se špičkovými MP3 přehrávači ale přece jen neobstojí. Nokia se nechala zlákat ke klasickému triku zvýraznění výšek a basů a mírnému potlačení středů takový přednes vás sice v prvním okamžiku uchvátí ostrostí a dynamikou, ale po kratší době už sluch unavuje. Většina hudby se totiž stejně odehrává ve středním pásmu a právě zde je Nokia výrazně slabší než například současné iPody či Creative Zen Vision M. Kromě přehrávání MP3 lze s N91 poslouchat rádio (je ale třeba připojit sluchátka, která už tradičně fungují jako anténa).

Fotografování

Co nám zbývá? Telefonování, fotografování, Wi-Fi, firmware a výdrž baterie. Telefonování a pohyb v menu je bezproblémové a v podstatě se neliší od ostatních Nokií, vybavených operačním systémem Series 60, samotný firmware ale bohužel bezchybný není telefon čas od času padá či zamrzá a při přehrávání na pozadí a současné práci v menu je občas zvuk rušen. Integrovaný fotoaparát nabízí rozlišení 1 600 x 1 200 bodů, při relativně dobré kvalitě snímků v tomto směru nás N91 potěšila, stejně jako bezproblémovým nahráváním videosekvencí s rozlišením 352 x 288 bodů. Wi-Fi se nám přes opakované pokusy nepodařilo s domácím AP zprovoznit a jeho funkci jsme tak zaznamenali pouze na kratší výdrži baterie ta je pak poslední bolístkou N91. Nokia totiž poněkud překvapivě použila standardní typ baterie BL-5C. Při intenzivní práci s telefonem a neustálém poslechu hudby tedy lze baterii "odrovnat" už za pár hodin. Na bezmála osm dní pohotovostní doby, o kterých mluví výrobce, můžete rovnou zapomenout.
Nokia N91 stojí necelých dvacet tisíc za tyto peníze získáte MP3 přehrávač s kapacitou 4 GB, 2Mp fotoaparát a mobil s podporou technologií 3G a Wi-Fi. Pravdou ale je, že za podobnou částku můžete koupit též iPod s kapacitou 30 GB a slušný chytrý mobil nejsme si tedy jisti, zda bychom za těchto okolností dali N91 přednost.

Nokia N91

Wi-Fi, 3G
4GB integrovaný pevný disk
kvalitní zvuk
rozměry a hmotnost
firmware, výdrž baterie, cena
Cena včetně DPH: 19 000 Kč
K testu zapůjčila firma: Nokia, www.nokia.cz

Byl pro vás článek přínosný?