Hlavní navigace

Veletrh LinuxWorld 2006

1. 5. 2006

Sdílet

LinuxWorld je prominentní světová akce, kde jsou prezentovány a diskutovány novinky z oblasti open-source, a to nejen t...


LinuxWorld je prominentní světová akce, kde jsou prezentovány a diskutovány novinky z oblasti open-source, a to nejen toho linuxového. Součástí jsou jak přímé prezentace a prodej, tak i konference či výukové kluby pro laiky i odborníky.
zhledem k velikosti a prestiži akce je mnoho úsilí věnováno ovlivňování podnikových zákazníků, tzv. "decision makers", tedy osob, které ve společnostech rozhodují o nákupu a správě informačních technologií. Veletrh se konal ve dnech 3.-6. dubna v Bostonu, další příležitost bude ve dnech 14.-17. srpna 2006 v San Franciscu.

Portland spojuje Gnome a KDE

K vidění byl například open-source projekt známý jako Portland, jehož cílem je provázání dvou nejužívanějších linuxových uživatelských prostředí, KDE a Gnome. Portland by měl přispět k rozvoji a šíření Linuxu, a to zejména mezi běžnými uživateli. Eliminuje totiž pro vývojáře nutnost volby mezi dvěma různými prostředími a nástroji pro tvorbu aplikací. První předběžná sestava společných rozhraní byla k dispozici návštěvníkům veletrhu. Prezentace proběhla ve spolupráci se společnostmi Open Source Development Labs (OSDL) a freedesktop.org.
OSDL je světové konsorcium zaměřené na zrychlení přijímání Linuxu, freedesktop.org je zase open-source projekt, specializující se na interoperabilitu a sdílení technologií mezi systémy X Window. Portland vznikl z iniciativy vývojářů z OSDL, a to na konferenci v oregonském Portlandu v prosinci minulého roku, kde se právě probíraly možnosti úzké kompatibility mezi jednotlivými desktop systémy. Pozoruhodné rozhodně je, jak rychle byla vytvořena předběžná verze.
Portland obsahuje dvě sady vstupů nástroje pro příkazovou řádku a knihovnu aplikačních programovacích rozhraní. Protokoly jsou distribuovány právě mezi prodejce softwaru (ISV Independent Software Vendors), kteří je testují. První beta verze bude k dostání v nejbližších týdnech. Konečnou verzi Portland 1.0 lze očekávat v červnu. Adresa projektu Portland je http://portland. freedesktop.org/.

Superbezpečný Linux i pro podniky

Chcete-li mít nějaký superbezpečný systém, těžko ho postavíte na Windows. Proto americká Národní bezpečností agentura (NSA) vyvinula speciální zabezpečovací nástroje pro Linux. Skupiny open-source programátorů se snaží učinit tyto nástroje přístupnější i pro běžné administrátory a vývojáře. Postupně tedy vzniká sestava Security Enhanced Linux (SE Linux), která byla na konferenci rovněž hojně diskutována, zejména z hlediska, jaké výhody či překážky může po svém uvedení k podnikovým zákazníkům nabídnout. SE Linux není kompletní linuxová distribuce, jako například SuSE nebo Red Hat, jde o soubor modifikací k linuxovému jádru, který omezuje přístup aplikací k paměti, procesoru, konfiguračním souborům a dalším kritickým komponentám serveru či operačního systému. Přístup ke zdrojům je přidělován jen na základě minimálních nutných požadavků, s výchozí myšlenkou znemožnit či znesnadnit hackerům zneužít špatný kód v programu k proražení ochranných opatření.
SE Linux byl roku 2000 v NSA uveden s tím, že pokrýval jen malou část celého komplexu Linuxu. Od té doby se ovšem dosah SEL rozšířil, kupříkladu ještě před rokem poskytoval poměrně špatnou podporu a SE Linux byl tvořen jako uzavřený celek. Nyní podporuje moduly, umožňuje tedy třetím stranám integrovat vlastní bezpečností politiky a kombinovat SE Linux s vlastními aplikacemi.
Proces zjednodušování práce s SE Linuxem spočívá mj. v tvorbě vodítek a společných politik, nástrojů pro jednodušší vývoj a práci s SEL. Další lidé pracují na možnostech, jak aplikovat vymoženosti SEL do koncových desktopových distribucí a využít ho také v běhu několika virtuálních linuxových systémů na jednom hardwaru.
Britská vláda testuje SE Linux se svou infrastrukturou linuxových IBM WebShere serverů, se zřejmým cílem posílit bezpečnost při jeho využívání ve statní a veřejné správě i ve vztahu ke koncovým uživatelům občanům. Jde například o to, aby se informace ze serverů dostaly právě jen k místům, které k nim mají mít přístup. Každé procento bezpečnosti navíc se počítá.
SE Linux byl již použit v distribuci Red Hat Enterprise Linux 4 a Red Hat Fedora Core 4 a 5, ovšem jeho možnosti jsou standardně vypnuty, protože bezpečnostní politiky mohou narušit chod některých běžně užívaných aplikací. Spuštění SEL je tedy "na vlastní nebezpečí" a doporučuje se jen u instalací se specializovaným využitím. Red Hat již ovšem vyvíjí nástroje pro širší testování a rychlou odezvu od administrátorů.

Microsoft spouští web pro Linux

Jednou ze zábavných novinek LinuxWorldu bylo spuštění internetových stránek Microsoftu, zaměřených na poskytování informací o jejich linuxových a open-source aktivitách adresa je http:// port25.technet.com/. "Port 25" má být znakem otevřenosti tohoto projektu, vzájemné komunikace, otevřené výměny názorů. Na portu 25 totiž server pracuje s odesílanou a přijímanou poštou, tedy zprostředkovává vzájemnou komunikaci. Cílem nového webu je testování a zajištění bezproblémového chodu jejich programů ve spolupráci s open-source softwarem, zejména s Linuxem. V tomto ohledu je výhodnější spolupracovat s často velmi schopnými a přístupnými open-source vývojáři, než se spoléhat jen na vlastní síly. Je to doslova výstup open-source laboratoří Microsoftu.

Walkman E-series



Jestliže konstantně zapomínáte dobíjet svůj MP3 přehrávač nebo jste prostě netrpěliví, nebaví vás časté dobíjení a hudbu chcete poslouchat stále, pak jste přesně těmi, na které u Sony myslí se svým Walkmanem E-series.
Na tři minuty dobíjení přehrává až tři hodiny, takže ho nebudete muset vypnout ani při cestě do práce či z ní. Plné nabití je také velmi štědré až 27 hodin MP3 hudby či 28 hodin hudby v Sony formátu ATRAC3. Z nabídky šesti kovově laděných barev si vybere snad každý, na vrchu přehrávačů je malý displej s informacemi. Přehrávač samotný vypadá jako USB disk. Chceme-li další přirovnání, stačí si představit kulatější, kratší a barevnější verzi podobného iPod Shuffle. Lze si vybrat kapacitu 512 MB až 2 GB s FM rádiem či bez něj. Již nyní jsou k dostání za orientační cenu 180 dolarů.
Odkaz: www.sony.com

Gigabeat S-series

Alexandr Radecký

Nestačí-li vám Sony Walkman E-series, protože jste ještě náročnější, chcete přehrávat i video a zároveň jste ochotni zaplatit více, uvítá vás náruč Toshiby, pro kterou je toto období skutečně velmi produktivní a jeden výrobek stíhá druhý. Multimediální přehrávače Gigabeat přicházejí se systémem Windows Mobile, varianta Portable Media Center, podporují tedy všechny MS formáty a samozřejmě nejen je: Windows Media Video a Audio (WMV, WMA) a WMA 9 Lossless (téměř neztrátová audio komprese). Nejvíce využívaný bude však pravděpodobně MP3, prohlížet lze i obrázky. Podle množství materiálu, který si toužíte uložit, lze vybírat mezi verzemi 30 GB a 60 GB, obě mají 2,4" LCD displej. Doprovodné materiály slibují až 12 hodin hudby nebo 2,5 hodiny videa na jedno nabití. Vzhledově odpovídají svým starším sourozencům Gigabeat HDD. Cena je 310, resp. 400 dolarů.
Odkaz: www.gigabeat.com

Hodně kontrastní LG



LG Electronics uvedl na trh nové modely Flatron LCD monitorů vybavených technologií DFC, která radikálně zlepšuje kontrastní poměr monitoru na 1 600 : 1 (v některých modelech 1 400 : 1), což je v současné době mezi LCD monitory nejvyšší dostupný kontrastní poměr na světě. Prvním z těchto modelů na českém trhu je Flatron LX70. Technologie DFC zvyšuje kontrast na 1 600 : 1 a poskytuje tak čistší, sytější a jasnější obraz. DFC pracuje v takzvaném "Movie" módu, který je optimalizován pro maximální jas při sledování filmů a je vhodný pro pohyblivé obrazy s různými úrovněmi jasu. Touto technologií budou vybaveny monitory řad Flatron LX70, LX52, LX19, LX60 a LX82. V současné době přichází na trh právě modely LX70, které kromě dalších vyspělých funkcí a doby odezvy 8 ms disponují právě technologií DFC a kontrastním poměrem 1 600 : 1.
Odkaz: www.lgecz.cz

FDD se zvětšuje



Vlastně se nezvětšuje a 1,44MB floppy je stále mrtvá technologie, jejíž odkaz je patrný jen v podobě mechanik v počítačích staršího data výroby či těch, jejichž majitelé si je přenášejí z starých do nových počítačů jako vzpomínku na časy, kdy se programy vešly na jednu či dvě diskety.
Pokusy jak toto místo zaplnit jsou letité. Málo úspěšná byla například snaha o zdvojnásobení kapacity na 2,88 MB, v nastavení BIOSu je tato stopa stále vidět. Ani ZIP či CD toto místo nezastoupily a paměťových karet je příliš mnoho, než aby se vynořil jeden univerzální nástupce. Do jisté míry se to nyní daří USB flash diskům, jenže s nimi je problém, že je nelze použít na tak základní úrovni jako CD či FDD, tj. nezávisle na systému.
O něco podobného se nyní pokoušejí společnosti Memorex a Msystems, které ohlásily FlashDisc, nové zařízení plnící stejné funkce jako 3,5" diskety, tedy zejména lehké přenosné médium natolik levné, že ho budete moci někomu dát či někde bez výčitek svědomí zapomenout (abstrahujeme-li od významu na něm nahraných dat). FlashDisc by tedy měl být FDD v podobě USB.
Disk pojme jen 16 MB, balení tří stojí 20 dolarů, což by měla být cena podněcující nákup. Zde je ovšem problém, protože za stejnou cenu lze koupit flash disk s mnohem větší kapacitou. Pokračuje však i vývoj 32MB verze a pokud se tyto začnou prodávat, ceny jistě klesnou. FlashDisc se připojuje přes USB a na novějších PC (a Apple) nepotřebuje ovladač. Odolnost je větší než u floppy disků, což ovšem není zase takový problém. Velikost je zde výhodou, protože tento disk jen tak neztratíte. Rozhodně nejde o médium k uložení kolekce MP3, spíše je vhodné k rozesílání marketingových materiálů.
FlashDisc s průměrem 2,3" nepřipomíná klasické titěrné flashové zařízení. S připevněným krytem vypadá jako dětské chrastítko, k čemuž přispívá i levně vypadající plast. Dokonce i USB konektor je vyroben z plastu. Nakonec je to logické, dražší materiály by znamenaly vyšší cenu, čímž by byl popřen výchozí nápad.
Otázkou ovšem je, nakolik se tuto ideu podaří naplnit. Pro hromadnou distribuci je stále mnohem levnější využít mail či CD. Takže se nechme překvapit, kam se FlashDisc dostane, zda se skutečně razantně zlevní, nebo naopak cena a kapacita poroste, či zapadne v dějinách hardwarového zapomnění.

UCam rozliší i vaše oči



Nejběžnější rozlišení webových kamer doposud činilo 320 x 240 pixelů či méně, zejména s ohledem na možnosti internetových linek nebylo vyšší potřeba. Jenže průchodnost se zvyšuje, je možné přenášet více a rychleji a webové kamery mohou nabídnout i jiné využití než jen přenášení své dynamické podoby někomu na druhém konci vedení. Lze jejich pomocí vytvářet záznam pro další práci, statické obrázky apod.
Po zvážení všech uvedených skutečností a při snaze nějak vyniknout na přeplněném trhu uvedla společnost Elecom několik nových "high-definition" webových kamer a tuto moderní nálepku poměrně humorně nalepila na UCAM CCD kamery s rozlišením 300 000 pixelů, tedy 640 x 480 pro přenos videa. Možná to nebude znamenat rozpoznávání písma na vzdáleném plakátu, ale rozmazané obrázky alespoň budou méně zrnité.
Jeden z modelů je ve stylu "retro" toto slovo a výrobky jsou dnes velmi módní a populární, co je "retro", je i "in" a "moderní", čímž dochází k zajímavému sémantickému paradoxu. Jen si to představte, že na notebooku máte připevněnou kameru ve tvaru foťáku, jaký mají vaši rodiče uložený ve skříni. Cena kamer se pohybuje od 100 do 110 dolarů.

Phlink 3

Alexandr Radecký

Společnost Ovolab zahájila prodej Phlink 3, což je telefonický balíček pro počítače Mac OS X. Je univerzálně dostupný (universal binary) pro všechna jablíčka s procesory Intel uvnitř a promění počítač v univerzální telefonické centrum s identifikací volajícího, záznamníkem, záznamem všech hovorů a s možností komunikace s dalšími aplikacemi pomocí AppleScript. Součástí balíčku v ceně 150 dolarů je i USB telefonní adaptér. Upgrade z předchozí verze stojí 40 dolarů.
Novinkou ve třetí verzi je sledování všech hovorů, tedy možnost nahrát všechno, co se na lince řekne. Dále můžete vytvořit neomezené množství hlasových schránek, každou s jinou uvítací větou a e-mailovou adresou, kam se záznam přepošle.
Poměrně exotickou vymožeností je spolupráce s programem Elgato EyeTV PVR, což je obslužný program televizní karty. Když ho zapomenete nastavit, můžete mu čas začátku a konce pořadu i televizní kanál sdělit přes telefon a Phlink 3, vše je zabezpečeno pomocí bezpečnostního kódu.
Odkaz: www.ovolab.com

"Ruský" eBay zavřen



S významnou pomocí společnosti eBay se podařilo zlikvidovat ruskou internetovou stránku, nabízející za mírný poplatek pěti amerických dolarů informace o některém z databáze eBay účtů, přesněji těch, k nimž se podařilo údaje zcizit. Jako doplnění "nabídky" bylo možné získat i údaje o účtech PayPal. Podvodník vybavený přihlašovacím jménem a heslem mohl například pod cizím jménem zavítat na elektronickou aukci, nabídnout neexistující zboží, shrábnout peníze a zmizet. U účtů PayPal jsou možnosti škodlivé činnosti ještě zřejmější.
Jedno březnové úterý objevili lidé ze společnosti Sunbelt Software, která se zabývá dodávkami zabezpečovacích programů, stránku www.ebayseller.cc. Promptně kontaktovali eBay, ta zase místního ISP (Internet Service Provider), stránka byla odpojena a v pátek ráno již nebyla k dispozici. Není známo, kolik účtů na ní bylo nabídnuto, prodáno a zneužito, to se teprve ukáže.
Data pro tuto databázi však byla pravděpodobně shromažďována pomocí phishingu, tedy metody, kdy je uživatel falešným e-mailem vyzván k vložení svých soukromých údajů do podvodné webové stránky, tvářící se jako web jeho banky, eBay nebo podobně. Druhou možnou metodou byl trojský kůň, tedy škodlivý software infikující počítač v tomto případě by odesílal data vložená do přihlašovacích formulářů.
Podobné metody nelegálního získávání dat jsou poměrně běžné a k jejich eliminaci lze doporučit aktualizovaný antivirový program, alternativní webový prohlížeč (Firefox, Opera) a dostatek rozumu při čtení podezřelých e-mailů a nejasných webových stránek.
Provozovatelé ilegální stránky dávali přednost zřídka užívaným účtům, tedy takovým, kde k odhalení podezřelých aktivit dochází za delší čas, a požadovali prémiový příplatek za účty s dobrým hodnocením, výsledná cena dosáhla 5 až 25 dolarů.
Zúčastněné společnosti a bezpečnostní složky se nyní snaží vypátrat viníky, databáze WHOIS ukazuje doménu registrovanou na fiktivní společnost z Kalifornie. Národnost autorů tedy není známá, což může značně ztížit vyšetřování, neboť není jasné, do pravomoci jakého státu spadají.

Zaurus SL-C3200



Rok poté, co Sony definitivně ukončila vývoj a prodej svých PDA (Personal Digital Assistants) značky Clié, vyrazila společnost Sharp na trh s linuxovým kapesním počítačem SL-C3200, což je rozhodně zajímavý počin v době, kdy většina zákazníků sáhne spíše po PDA, vybaveném systémem Windows Mobile (Pocket PC), aniž by obvykle zevrubně porovnávala parametry s jinak vybavenými PDA, kde je nejsilnějším konkurentem stále Palm.
SL-C3200 je rozhodně silný hráč a není ochuzen o výbornou výbavu, včetně 6GB disku, QWERTY klávesnice a relativně vysokého rozlišení displeje 640 x 480 pixelů (VGA). Tím se dosti podobá svým předchůdcům, mezi nové vlastnosti patří například software na čtení anglických textů, který je poměrně dobře dostupný i pro stolní počítače, ovšem málo využívaný. Výchozí cena činí 635 dolarů.
Odkaz: www.sharp.co.jp

Nové "retro" Skype



Ano, další výrobek, který sahá pro inspiraci do minulosti. Každopádně telefony sloužící k hovoru přes internetovou služby Skype se zejména v Japonsku šíří rychleji než kryty pro iPod, a to je skutečně něco. Ovšem společnost Net Cowboy představila něco na úrovni, tedy pro náročnější zákazníky DC-NCTEK1. Milovníky detailů může poněkud zklamat, že tento USB telefon váží 740 g, má tedy daleko k bytelným bakelitovo-ocelovým přístrojům z kanceláří let třicátých. Jeho rozměry jsou 260 x 130 x 145 mm a tvar je velmi věrný, pravděpodobně byl inspirován modelem Stromberg Carlson 1197. Cena je stanovena na 50 dolarů.

Byl pro vás článek přínosný?