Hlavní navigace

True Launch Bar

1. 6. 2007

Sdílet

Spouštěcí panel Windows, jak ho neznáte cd/dvd V tomto čísle PC WORLDu jste na CD/DVD mohli najít program True...


Spouštěcí panel Windows, jak ho neznáte cd/dvd



V tomto čísle PC WORLDu jste na CD/DVD mohli najít program True Launch Bar, který, jak je naším zvykem, přinášíme zcela zdarma. Jedná se o šikovnou víceúčelovou náhradu standardního panelu Snadné spuštění (Quick Launch bar), tedy té části hlavní lišty (hlavního panelu) Windows, kterou má většina uživatelů v levé dolní části obrazovky vedle tlačítka Start a spouští z ní aplikace jedním kliknutím. True Launch Bar má všechny vlastnosti panelu Snadné spuštění, přičemž k nim přidává řadu vlastních. Umožní tak zorganizovat si pracovní plochu mnohem pohodlněji a účelněji než doposud. K tomu si vypomáhá celou řadou nápaditých plug-inů, jež lze rovněž zdarma stáhnout z internetu.

1. Instalace

Instalace probíhá zcela běžným způsobem a už na první obrazovce si nepochybně všimnete, že s vámi aplikace komunikuje česky. Lokalizace je tedy samozřejmostí. Ani dále vás během procesu nečeká žádná zákeřnost ovšem s jednou důležitou výjimkou! Během instalace nesmíte za žádných okolností povolit vyhledání a instalaci updatů. Pokud byste tak učinili, True Launch Bar by přešel do režimu demoverze. (Pozor! Zvrátit stav pak nepomůže ani reinstalace naší bezplatné edice.)

2. Spuštění

Spuštění programu provedete tak, že kliknete pravým tlačítkem na hlavním panelu a z menu vyberete Panely nástrojů/True Launch Bar. Objeví se na liště i se všemi ikonami, které jste měli v panelu Snadného spuštění. Jelikož náš nový panel funguje jako náhrada, můžete ten původní vypnout (odškrtněte Panely nástrojů/Snadné spuštění).

3. Jak vytvořit menu

Základní vlastností True Launch Baru je vytváření menu. Nemusíte na něj tedy umisťovat pouze zástupce, ale rovnou třeba obsahy celých složek. Máte-li nějakou často navštěvovanou složku, např. s dokumenty, není nic snazšího, než ji trvale umístit na lištu. Pak k ní budete mít přístup stejně, jako jste zvyklí, ale místo proklikávání se hierarchií jednotlivých oken se budete složkou pohybovat prostřednictvím klasického menu.
Klikněte pravým tlačítkem myši na True Bar a zvolte Nový/Menu. Objeví se okno, jež vidíte na obrázku, kde zadáte libovolný název menu a cestu k vybrané složce. Pod tlačítkem předdefinované >> naleznete cesty k tradičním složkám jako Dokumenty, Oblíbené, Plocha apod. Nakonec vše potvrdíte tlačítkem Dokončit.
Samozřejmě lze vytvořit i menu, která nebudou sestávat z adresářů, ale ze zástupců. Opět vytvoříme nové menu, vyplníme název, klikneme na Dokončit a dále je to už jen věc metody drag&drop (nezapomeňte při přetahování objektů podržet klávesu Ctrl).

4. Plug-iny

Plug-iny (nebo tzv. zásuvné moduly) jsou šikovnou vlastností True Launch Baru, kterou určitě využijete. Jejich seznam naleznete na internetové adrese truelaunchbar.com/plugins/index.html, resp. , a stručný výčet těch nejzajímavějších na protější straně.
Instalace plug-inu probíhá jednoduše: nejprve daný modul stáhnete z webu, kliknete na něj a ten se sám nainstaluje. Na liště jej zobrazíte tak, že kliknete pravým tlačítkem myši na panel a z menu Nový vyberete odpovídající položku (např. Drive Space).

Nejzajímavější plug-iny

Drive Space Názorně zobrazuje míru zaplnění pevných disků a to prostřednictvím dvou typů grafů a číselným vyjádřením. Můžete si nastavit, aby vás upozornil, klesne-li volné místo pod určitou mez.

Moon Monitor

Protože existují lidé, jejichž nálada se mění v závislosti na fázi měsíce, je dobré být v pravou chvíli připraven na nejhorší. (Pokud žádnou takovou osobu neznáte, pak vám gratuluji.) Moon Monitor vám na panelu zobrazí malou ikonu měsíce, na níž můžete sledovat jeho momentální stav a odpovídajícím způsobem se přizpůsobit.

Net Monitor

Sleduje některé parametry síťového připojení, jako je množství přijatých a odeslaných dat, rychlost připojení, IP adresu apod. Rovněž dokáže zobrazovat graf využití sítě.

TLB Clock

Pokud se vám z nějakého důvodu nepozdávají hodiny ve Windows nebo vám neposkytují fuknce, které byste od nich chtěli, zkuste si nainstalovat tento plug-in. Kromě toho, že lépe vypadají, mohou zobrazovat i datum.
System Monitor V reálném čase zobrazuje stav systémovách prostředků, konkrétně využití procesoru, fyzické paměti a virtuální paměti.

Media Control

Umožňuje ovládat některý z 10 přehrávačů médií např. Winamp, iTunes, MediaMonkey a samozřejmě Windows Media Player. Ovládací prvky se objeví přímo na liště True Launch Baru.

Windows List

Plní stejnou funkci jako kombinace tlačítek Alt+Tab. Pokud dáváte přednost klikání myši před použitím kláves, může se vám hodit. V jednom menu zobrazíte všechna otevřená okna aplikací najednou.

Weather Monitor a Weather Forecast

V případě, že potřebujete být neustále informováni o "stavu tlakové níže nad Islandem", výborně se vám hodí tyto dva plug-iny, zaměřené na počasí. První zaznamenává aktuální situaci, druhý se zaměřuje na předpověď.

Wireless Monitor

Pro majitele Wi-Fi může být užitečný Wireless Monitor, který jak název napovídá, sleduje řadu parametrů bezdrátového připojení.

Tipy a triky

Oddělovače

True Launch Bar má výborně vymyšlený systém oddělovačů, s jejichž pomocí si lze v menu udržet dokonalý přehled a pořádek. Otevřete zvolené menu, najeďte myší do místa, kde chcete vytvořit oddělovač, klikněte pravým tlačítkem a zvolte Nový/Oddělovač. Chcete-li vytvořit oddělovač s titulkem, zvolte Nový/Titulek.
Položky fyzicky umístěné pod oddělovačem je navíc možné rozbalit a sbalit, podobně jak to známe např. z MS Office nebo Průzkumníku. Pokud na oddělovač klikneme pravým tlačítkem myši a zvolíme Povolit rozbalení/sbalení, objeví se u něj malé znaménko -. Když na něj klikneme, odpovídající část menu se sbalí a ze znaménka se stane +.
Odtržené menu Rozvinuté menu nemusí být nutně svázáno s jeho ikonou na tool baru. Lze jej "odtrhnout" a umístit kamkoli na plochu. Stačí kliknout do rozbaleného menu pravým tlačítkem myši a vybrat položku Odtrhnout menu. Pak už s ním můžete libovolně pohybovat.

Spuštění zástupce bez kliknutí

Pokud je vám zatěžko kliknout při spouštění aplikace na panelu byť jen jednou, není nic snazšího, než nastavit launch bar tak, aby se zástupci spouštěli bez kliknutí. Pouze tím, že na něj najedete myší a sekundu počkáte. Toho docílíte tím, že v Nastavení TLB označíte položku Myš a zaškrtnete Spustit zástupce při pozastavení myši po uplynutí (ms) 1 000 (prodlevu lze měnit).
Obrázkové menu Menu nemusí být tvořeno pouze textovými položkami. Zobrazení lze nastavit tak, aby se místo nich objevily náhledy obrázků nebo fotografií. Klikněte pravým tlačítkem myši na panelu a zvolte Nový/Menu zadejte název menu a cestu Next Pouze ikony, Sloupce (např. 4) Miniatury, Velikost ikon/miniatur (např. 128) Dokončit.

Byl pro vás článek přínosný?