Hlavní navigace

Trojice devatenáctek

1. 4. 2006

Sdílet

Porovnáváme LCD displeje LG, Neovo a Philips LG L1980Q Tento designerský počin LG se jasně usadil na pozici nej...


Porovnáváme LCD displeje LG, Neovo a Philips


LG L1980Q

Tento designerský počin LG se jasně usadil na pozici nejoblíbenějšího modelu této značky. Ovšem na našem trhu si vytrpěl své. Minulý rok ho doprovázela zasloužená pověst fantoma distribuce. Všichni jej nabízeli v katalozích, ale model prostě nejen nebyl k dispozici za 2-3 týdny, ale stal se dlouhodobě zcela nedostupným. Byla to škoda, protože tehdy si distribuce Samsungu nevedla příliš skvěle a L1980Q stál přímo proti stejně koncipovanému modelu 193P, jehož použití IPS panelu vystřelilo na hranici nemožnosti ho zakoupit. L1980Q je ovšem osazen TN maticí, což snižuje jeho cenu, a jelikož LG využívá vlastní výrobek, poměrně dobře si poradilo i s "ladící" elektronikou, tedy čipem zpracovávajícím obraz. U L1980Q je vidět, že pokud se této stěžejní části věnuje pozornost, lze i s panely typu TN dosáhnout slušných výsledků. Především barevné přechody zvládl na tuto třídu bravurně, podáním světlých barev se zařadil lehce nad průměr, u černé se mu podařilo držet krajních hodnot, potíže vznikly až s vykreslením krajních odstínů. Dvanáctimilisekundový panel jinak odvádí velice dobrou práci ve zbylém barevném spektru částí, která mu "zlomila vaz", se v našem testu ukázalo až nelineární zobrazení šedé škály a akční scény. U zobrazení šedé došlo u šachovnice k lehkému chvění, při přehrávání videa s akčními scénami (Black Hawk Down) došlo u obrazu ke vzniku artefaktů. L1980Q je vhodný pro domácí použití jako univerzální řešení, rovněž se hodí pro kanceláře pracující s množstvím textu. Jeho výhodou je vcelku dobrá cena a široké možnosti polohování, včetně pivotu.

Neovo X-19AV R8

Neovo tímto modelem oslovuje především uživatele, kteří chtějí mít na stole něco "jiného" než zbytek světa. Bohužel za vše se musí platit a nejsme si jisti, zda je dobré v tomto případě účet podepsat. Na stole se sice objeví zajímavě vypadající devatenáctipalcový displej, na první pohled prestižního vzhledu, což má podpořit i přítomnost S-video vstupu, umístění ovládacích prvků na pravém boku i antireflexní vrstva + 3H (hard coating), hovorově označované jako sklo. Ta má ovšem ještě jeden úkol, o kterém výrobci neradi hovoří: zlepšit barevné podání TN+F matice, především vyznění tmavých tónů, se kterými má tato technologie problémy. Samotné podsvícení dopleje je na slušné úrovni, nicméně i zde se objeví ztmavnutí barev u rámečku. Není to ovšem nic, co by při běžné "kancelařině" bylo na závadu. Díky "sklu" toho moc nenaděláte ani s úhly pohledu. Druhá osoba hledící na monitor z toho věru mnoho mít nebude. Buď uvidí váš odlesk na displeji, nebo barvy, které nebudou odpovídat realitě.
Barevné podání v případě odstínů bílé a černé (především lineární přechod mezi tóny) vykázalo přechodové hrany, tedy vznik patrných proužků. Jde však o záležitost připadající na vrub zvolené technologii panelu a tento jev jsme očekávali, ovšem nutno říci, že v daleko vyšší míře. "Duhové" spektrum nese v celkovém podání jednotlivých odstínů jasné znaky dominance červené, a i když je pro řadu uživatelů toto přesycení barev vítané, pro jakoukoliv práci s obrazem (domácí foto apod.) není ideální. Při sledování video-sekvencí a DVD je ovšem tento posun nepatrný. Vzniká efekt "japonské" televize, kdy právě přesycenost barev zaujala diváky barevných televizorů. I když Neovo designérsky rozhodně upoutá a obraz je na použitou technologii dobrý, pro nasazení v korporátní sféře není vzhledem k ceně a schopnostem konkurenčních modelů příliš vhodný. Tedy pokud nechcete v pracovní době hrát hry.

Philips 190X6

Philips s tímto modelem předvedl vcelku zdařilou variaci na zadání "domácí displej s dobrým obrazem, krásně vypadající, pokud možno s co nejmenšími výrobními náklady". A lze říci, že se mu to i podařilo. Ne že bychom jásali nad jeho obrazovými kvalitami, ale alespoň se tento TN displej pokusil zpočátku vzdorovat našemu hledání notoricky známých nešvarů této technologie. Na poměry trhu si vcelku dobře poradil s černobílým přechodem, i když ani tento model se neubránil tvorbě proužků, oddělujících jednotlivé odstíny, i když to nebylo tak patrné jako u Neova. S tímto displejem přece jen míří Philips do domácností a sféry stylových řešení, tomu odpovídá i barevné podání. Barvy jsou především jasné a nasycené, u testovacího modelu nedošlo ani k zřetelnějšímu posunu barevného spektra v některé RGB složce i vykreslení černé je vzhledem k TN technologii velice slušné, i když samozřejmě přetrvávají problémy s krajními tóny černé i bílé. Běžný uživatel může tento problém v klidu pominout a užívat si jak integrovaných reproduktorů, tak integrovaného USB 2.0 portu. V každém ohledu poskytuje na svoji třídu X6 hodnoty nad průměrem, ovšem v každém segmentu naleznete nějaké "ale", plynoucí z kompromisů, nutných u takto koncipovaného modelu. Tedy slušný tahoun, ale nic, s čím se vypravíte na závody.
Monitor je ušit na míru domácnostem, do firemního prostředí i vzhledem k malým možnostem polohování není právě ideální. Snad pouze na stůl recepční.

LG L1980Q

možnosti polohování,
horší zobrazení šedé škály
Cena včetně DPH: 14 547 Kč
K testu zapůjčila firma: Levi International,
www.levi.cz

Neovo X-19AV R8

zajímavý design
pořizovací cena
Cena včetně DPH: 17 290 Kč
K testu zapůjčila firma: Levi International, www.levi.czPhilips 190X6
pořizovací cena
horší možnosti polohování
Cena včetně DPH: 11 710 Kč
K testu zapůjčila firma: Czech Computer, www.czechcomputers.cz

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku