Hlavní navigace

Tomové na sedadle spolujezdce

1. 1. 2006

Sdílet

Tomtom GO 700: test navigačního systému pro automobily O navigaci prostřednictvím GPS píšeme pravidelně. Vět...


Tomtom GO 700: test navigačního systému pro automobily



O navigaci prostřednictvím GPS píšeme pravidelně. Většinou se však zaměřujeme na řešení komunikující s PDA či mobilními telefony a na samostatné "jednoúčelové" navigátory narážíme jen zřídka. Novinku z produkce společnosti Tomtom, která na konci roku vstoupila na český trh, jsme měli možnost otestovat ještě před jejím uvedením a nutno přiznat, že nás nadchla a po zásluze si odnáší ocenění časopisu PC WORLD.
Tomtom uvedl dvě novinky z oblasti automobilových GPS systémů, konkrétně modely GO 500 a 700. Lépe vybavené zařízení GO 700 jsme měli možnost otestovat, na levnější model se podíváme příště.
Řidiči měli dodnes možnost si buď pořídit vestavěný GPS systém od výrobce vozidla, který však je dost drahý a leckdy nebývá vybaven nejlepšími mapami, nebo se spolehnout na kombinaci PDA s GPS přijímačem a mapami třetích stran. GO 700 se pohybuje někde mezi těmito hranicemi. Jedná se o samostatnou krabičku s 3,5palcovým TFT displejem o rozlišení 320 x 240 bodů a barevnou hloubkou 4 096 odstínů. Dodává se spolu s držákem na přední okno, nabíječkami do sítě i do auta, cestovním pouzdrem, dálkovým ovládáním, USB kabelem, softwarem pro připojení k počítači a dokumentací.
Na rozdíl od řešení využívajících PDA je instalace a rozběhnutí GO 700 opravdu hračka a lze ji zvládnout doslova během minuty. Stačí zařízení dobít, zapnout, nastavit jazyk rozhraní, jazyk hlasové navigace (podporuje samozřejmě češtinu) a formát času, rychlosti a vzdáleností. Hned poté je systém připraven na první jízdu. Před ní doporučujeme nastavit domácí adresu tak, abyste ji cestou domů nemuseli pokaždé zadávat ručně. Teď stačí vyjet.
V modelu GO 700 se nachází kompletní nabídka map Tomtom, tedy kromě České republiky můžete vyjet do Polska, Německa, Rakouska, Švýcarska, Beneluxu, Francie, Itále, Španělska, Portugalska, Velké Británie (bez Irské republiky) a celé Skandinávie. Chybí bohužel Slovensko, a zbytek východní a jihovýchodní Evropy, ale přinejmenším na doplnění o Slovensko se již pracuje a mělo by být do roka hotové. Mapy jsou uloženy na interním 2,5GB pevném disku, takže je dostatek místa pro další rozšiřování i pro aktualizace. Uvnitř krabičky je i vestavěná Li-Ion baterie, jež vydrží podle našich zkušeností mezi 6-10 hodinami, takže zařízení můžete nosit i u sebe. O vše se stará 400Mhz procesor ARM920T, kterému sekunduje 64 MB paměti, veškeré přepočítávání trasy je tedy opravdu rychlé (rychlejší než u kombinace map Tomtom 5 a Palm Tungstenu T5). O kvalitní komunikaci se satelity se stará 12kanálový integrovaný přijímač.
Navigaci umístíme na nastavitelný držák (na okně drží dobře, ani jednou nám nespadl) a ovládáme ji buď dotykovým displejem, nebo dálkovým ovladačem. Při nastavení cílové adresy pak vybereme stát, město, ulici a směrové číslo. Při testu v Praze jsme byli navýsost spokojeni se znalostí jednosměrných uliček, ale existující směrová čísla občas Tomtom odmítl. Nicméně kvalita pokrytí jak Prahy, tak celé republiky je špičková. Vyzkoušeli jsme to díky funkci plánování tras, při níž je možné zadat adresu imaginárního výletu, celou si ji prohlédnout (včetně "průjezdového" pohledu) a naplánovat zajímavé zastávky. Bohužel v ČR zatím nefunguje systém hlášení aktuálního stavu dopravy pomocí GPRS komunikace přes mobilní telefon. V zemích, kde to funguje, se tak snadno můžete vyhnout zácpám.
Tomtom GO 700 obsahuje několik velmi příjemných funkcí navíc. Potěšila nás automaticky upravovaná hlasitost navigace podle rychlosti auta (rychlost automobilu není defaultně zobrazována v hlavním okně, ale lze ji tam snadno přidat). Skvělou funkcí je i možnost používat navigaci jako bezdrátovou handsfree sadu v kombinaci s bluetoothovým telefonem. Můžeme do ní dokonce nahrát vlastní telefonní seznam, takže máme i obrazový přehled, kdo volá. Na displeji se zobrazují i SMS zprávy, ale bohužel jsme nenašli možnost, jak je z přístroje později smazat.
Tomtom GO 700 by si zasloužil mnohem delší recenzi, ale na další funkce se zaměříme při testu modelu 500. Co dodat? Není sice úplně levný, ale je levnější než doplňková navigace nového vozu a cenově srovnatelný s nákupem PDA, bluetoothového přijímače, sady map a handsfree. Navíc se skvěle a snadno ovládá, jednoduše instaluje a dobře vypadá.6 0722/BAM o

Tomtom GO 700

jednoduchost řešení
kvalita a pokrytí map
funkce
občas se odpojuje handsfree
Cena vč. DPH: cca 21 000 Kč
K testu zapůjčila firma: Tomtom
www.tomtom.com

Byl pro vás článek přínosný?