Hlavní navigace

Test nejlepších antivirových programů

1. 4. 2008

Sdílet

vaše data a peníze? Právě na ně mají zálusk stovky tisíc nových virů, červů, trojanů a botů. A právě ochr...


vaše data a peníze? Právě na ně mají zálusk stovky tisíc nových virů, červů, trojanů a botů. A právě ochranu před nimi by vám měl poskytnout antivirový program. V následujícím textu jsme pro vás podrobně prověřili třináct takových nástrojů.


Zločinci si nechávají viry psát a pak je umísťují na internet. Jejich cílem je váš počítač. Škůdci jdou po vašich datech, nebo přímo usilují o kompletní ovládnutí PC. Chránit se můžete mnoha způsoby, k nejúčinnějším bezesporu patří antivirové programy. Mnoho výrobců sice nabízí kompletní bezpečnostní balíčky, my jsme se ale zaměřili čistě na samotné antiviry. Uživatelé si totiž bezpečnostní balíčky často sestavují sami. Firewally dostupné na internetu zdarma patří v tomto směru k nejoblíbenějším nástrojům. Proto jsme se rozhodli proklepnout dvanáct čistokrevných lovců virů. Měli byste si tak moci vybrat, který nástroj vašemu bezpečnostnímu konceptu vyhovuje nejlépe.

Co dělají antivirové nástroje

Dobrý antivirový program musí škůdce zablokovat dříve, než se může aktivovat. Proto je hlídač virů nejdůležitějším modulem těchto programů. V zásadě by měl vyvolat poplach vždy, když škodlivý soubor dorazí do počítače, a to nejpozději, je-li ukládán na pevný disk. Příklad: Červ dorazí jako příloha e-mailu do vašeho e-mailového klienta. Jednoduchý hlídač ještě nereaguje. Pokud by ho ale neopatrný uživatel spustil, jako první se uloží na pevný disk. V tomto okamžiku se hlídač aktivuje, protože kontroluje každý soubor, který je nově vytvořen nebo ke kterému vznikne jakýkoliv přístup. Zablokuje spuštění červa a nález nahlásí. Tím je pro něj úkol vyřešen.
Některé antiviry přicházejí rovnou s přídavnými funkcemi jako třeba hlídačem e-mailů, který skenuje veškeré přílohy, jež dorazily do e-mailového programu. To sice systém udržuje ve větší čistotě, ale před samotnou infekcí o nic lépe nechrání. Druhým důležitým modulem je skener, kterým byste měli pravidelně prověřovat všechny pevné disky.

Záplava virů: past v updatu

V posledních měsících došlo k extrémnímu nárůstu počtu virů. Bezpečnostní laboratoř AV-Test.org jich nasbírala téměř sedm milionů. Na takový počet nových škůdců samozřejmě reagují výrobci antivirových nástrojů tím, že zvyšují počet updatů s novými signaturami virů. Někteří to však dohánějí do extrému. G-Data, vítěz tohoto testu, nutí své zákazníky v průměru ke 24 updatům denně. Za týden si uživatel musí stáhnout asi 7,5 MB dat. Výhodou pro uživatele je, že je před novými viry rychle ochráněn. Tento systém má však svoje hranice, a těch je nyní zřejmě dosaženo. Velmi výrazné je to například v případě nástroje společnosti Kaspersky Labs. Vyšší počet aktualizací denně dělá problémy se zajištěním kvality. Někteří výrobci proto vyvíjejí nové techniky, které by umožňovaly zablokovat škůdce i před tím, než budou k dispozici updaty.

Novinka: analýza na základě chování

Novou strategií je analýza chování. Antivirový nástroj zkoumá chování programu. Pokud jsou splněny určité podmínky, vyhlásí poplach. Pokud například nějaký kód nemá spuštěné okno, ale přesto naváže spojení s internetem a protokoluje přitom stisky kláves, musí analytický nástroj odhalit podvod a zasáhnout dříve, než škůdce stačí odeslat data na internet.
Výrobci jsou v tomto směru různě daleko a různě úspěšní. Analýzu na základě chování jsme do našeho testu zahrnuli také. Některé nástroje používají vlastní heuristiku, což nám v zásadě nevadilo. Tyto výsledky naleznete spolu se všemi ostatními v tabulce.
Vylepšení, potažmo vývoj modulů behaviorální analýzy je v příštích měsících pro vývojáře asi největší výzvou. Počet nových virů bude denně stoupat a jejich rozpoznávání pouze na základě signatur nedokáže s tímto trendem držet krok.

Jak testujeme antivirový systém

PC World testuje programy v pěti kategoriích, pro konečnou známku je jejich důležitost rozložena následovně:
Skenování: 50?%
Funkce: 20?%
Služby/podpora: 15?%
Ovládání: 10?%
Požadavky na systém: 5?%

Antiviry: místo první až třetí

G-Data Antivirus 2008 – známka: 1,9

Program od G-Data se stal vítězem našeho testu. Blýskl se skvělými výsledky v testech odhalování škodlivých kódů, za což může děkovat svým dvěma enginům. Daní za to je vyšší vytěžování procesoru a zhruba čtyřiadvacet updatů denně, které dohromady činí asi 7,6 MB za týden. Jedná se tedy o nástroj výlučně pro uživatele se širokopásmovým připojením k internetu.
Skenování: Výsledky testů jsou skoro ve všech případech špičkové. Program propadl pouze při odhalování aktivních rootkitů (výsledek 56 %). K vyhledání rootkitů můžete použít alternativní program AVG Rotkits, který je na stránkách www.avg.cz k dispozici zdarma.
Vytěžuje CPU: Kopírování dat se při práci antiviru zpomalilo o 565?%. Musíte tedy čekat pětkrát až šestkrát tak dlouho. S nejvyšším nastavením je to dokonce až 790?%. V tom byl horší pouze F-Secure. Možnost vytvořit si snadno ovladatelné bootovací CD s aktuálními signaturami virů naopak považujeme za skvělou možnost.
Ovládání: Po několika letech se G-Data stal při nucených registracích o něco chytřejším. Kvůli updatům se sice musíte stále registrovat, ale údaje o loginu vám dorazí na e-mailovou adresu, zatímco dříve jste je museli opisovat. Dobré ovládání jinak zůstalo beze změn. Začátečník se zorientuje rychle a profesionály neobtěžují žádní asistenti. Možnosti programu sice nemusí ihned vyhovovat každému, ale software disponuje obsažným manuálem.
Výsledek: G-Data Antivirus 2008 doporučujeme díky špičkovým výsledkům v testech zabezpečení, kvůli jednoduchému ovládání je dobrý i pro začátečníky. Majitelům starších počítačů a při absenci širokopásmového připojení bychom ho ovšem nedoporučovali.

Norton Antivirus 2008 – známka: 1,9

Norton Antivirus 2008 skončil na druhém místě. Nástroj i přes dvě slabiny prokázal dobré schopnosti při zajištění bezpečnosti PC. Ovládání je většinou velmi jednoduché, takže i začátečníci mají dobrou šanci používat program správně.
Skenování: V testech zaměřených na adware a spyware nedosáhl Symantec se 67?% nijak oslnivého výsledku. I reakční doba na nové viry je se svými šesti až osmi hodinami dost dlouhá. Ostatní testy bezpečnosti ale dopadly velmi dobře až výborně. V rychlostním testu dosáhl dobrého až průměrného výsledku (260 %), objevili se ale i rychlejší konkurenti. Na druhou stranu je skener Nortonu nejrychlejší ze všech. 760 MB dat prověřil za 71 sekund. Vítězi testu G-Data to trvalo skoro dvakrát tak dlouho (153 s).
Co se nám nelíbilo: Pokud Norton označí soubor jako nebezpečný, přesune ho do karantény, aniž by dal uživateli možnost volby.
Ovládání: Průvodce ovládáním ulehčí práci především začátečníkům. Myslíme si, že se to i povedlo. Norton Antivirus hlásí a řeší případné chyby automaticky. Uživatel tak nemusí vůbec zasahovat. Na druhou stranu méně pokročilí uživatelé do programu příliš proniknout nemohou. Čekají tam na ně totiž konfigurační menu, jež zvládnou pouze pokročilí. Jedná se například o firewall, který výrobce do svého antivirového programu přibalil.
Výsledek: Norton Antivirus 2008 je naším tipem pro začátečníky. Dosáhl dobrých výsledků v testech zabezpečení a jeho ovládání je v zásadě velice jednoduché.

Bitdefender Antivirus 2008 – Známka 2,0

Bitdefender dosahuje špičkového hodnocení skenovacího výkonu, který je ale vyvážen extrémním množstvím updatů. Doporučujeme proto stálé širokopásmové připojení. Naopak zatížení systému je přijatelné. Bitdefender bychom doporučili především pokročilým uživatelům a profesionálům, začátečníci by od něj kvůli hůře pochopitelnému ovládání měli raději dát ruce pryč.
Skenování: Výsledky bezpečnostního testu jsou průběžně dobré až velmi dobré. Identifikoval 100?% běžně rozšířených virů (ITW viry), 97?% zoo virů a stejně podobně byl úspěšný při odhalování spywaru. Dobře to vypadalo i s testem rootkitů a behaviorální analýzou.
Reakční doba na nové viry je také špičková. Zde mohli držet krok pouze Kaspersky a G-Data. Škrtat jsme museli pouze v oblasti rychlosti. Kopírování dat při práci antiviru trvalo více než třikrát déle než bez použití tohoto nástroje. Se 14 updaty denně a více než 7 MB dat týdně není Bitdefender vhodný pro uživatele s modemem.
Ovládání: Bitdefender 2008 přichází s novým přepracovaným ovládáním. Hlavní nabídkové okno je zaměřeno na začátečníky, upravení možností pak na profesionály. Hlavní okno není v zásadě až tak tragické, horší je ale to, že několika klepnutími v nastavení můžete celou ochranu zrušit. Stačí zvolit skenování jen určitých typů souborů, kdy je seznam standardně prázdný.
Špatně: S funkcí kontroly registru zabraňuje uživatel změnám systému, což ale standardně není zaznamenáno do protokolu. Nedá se pak jasně určit, jestli instalace nějakého programu zkrachovala, nebo zda jsme jí sami zabránili přes hlídání registru.
Dobré: CD s programem je samo o sobě bootovatelné a spustí Linux s následným skenováním na přítomnost virů.
Výhodné: Bitdefender je mezi programy s cenou 20 euro za rok a PC nejvýhodnější. Skutečně levné je to pak v případě tří licencí, které vyjdou na 25 eur.
Výsledek: Bitdefender v tomto testu dosáhl slušných výsledků. Ovládání je však jak dříve, tak i teď poněkud zvláštní. Pokročilí uživatelé a profesionálové si s ním sice budou rozumět, ale začátečníci by od něj rozhodně měli dát ruce pryč.

Antiviry: místo čtvrté až deváté

Trend Micro Antivirus plus Antispyware – známka 2,0

Trend Micro ukázal dobrou úroveň bezpečnosti, i když se dvěma slabými místy.
Skenování: K prvnímu nedopatření došlo při hledání aktivních rootkitů. U dvou případů těchto škůdců počítač zkolaboval. Navíc je reakční doba na nové viry dlouhá šest až osm hodin. Jinak byly ale výsledky tohoto antiviru dobré. Odhalení 90?% zoo virů ještě stále představuje slušnou hodnotou.
Ovládání: Uživatelské prostředí je dobře strukturováno. Rychle si s ním padnou do oka jak začátečníci, tak profesionálové. Nástroj standardně posílá škůdce do karantény, ale nabízí i okamžitý přístup k „izolovaným“ částem. V případě planého poplachu můžete soubor zase vysvobodit.
Navíc: Člověk si rychle všimne, že Trend Micro nabízí nástroje především pro firmy. Dá se totiž velmi jemně nastavit, při kterých událostech budete informováni. To je sice milé, ale pro soukromé uživatele to zase takový bonus není.
Výsledek: Trend Micro Antivirus plus Antispyware je solidní antivirový program s dobrým ovládáním. Hodí se jak pro začátečníky, tak pro profesionály.

F-Secure Antivirus 2008 – známka 2,1

F-Secure Antivirus nabídl dobré zabezpečení a rychle reagoval na nové viry. Byl to ale jeden z nejpomalejších programů v testu a nabízí i horší ovládání.
Skenování: 93?% odhalených zoo virů není sice výsledek špičkový, ale stále je v zelené oblasti našeho hodnocení. Podobně dopadl v případě odhalování adwaru a spywaru, nicméně ostatní výsledky již byly špičkové. Nástroj dokonce vypátral i všechny aktivní rootkity, což dokázal už jen Panda Antivirus. Na druhou stranu požadavky na systém jsou vysoké. Když jsme aktivovali nejvyšší nastavení, zpomalilo se kopírování dat desetkrát.
Ovládání: Uživatelské prostředí má slabiny. Nastavení jsou schovaná a příliš zaškatulkovaná. Začátečníci budou podle našeho názoru často využívat přiložený návod a nápovědu.
Výsledek: F-Secure dosáhl solidních výsledků při skenování, bohužel ale spotřeboval dost výkonu PC. Kdyby navíc neodrazovalo ovládání, jednalo by se o dobrý antivirový program.

McAfee VirusScan Plus 2008 – známka 2,2

McAfee VirusScan Plus 2008 podal v testu bezpečnosti smíšený výkon. Pak nepotěší ani množství funkcí navíc.
Skenování: Rozpoznávací schopnost VirusScanu na zoo viry (83?%) za špičkou významně zaostává. Na druhou stranu dopadl dobře v testech na odhalování adwaru a spywaru (93?%) a při použití behaviorální analýzy (4 ze 4 testů).
Špatně: VirusScan se řadí mezi nejpomalejší v testu. Kopírování dat při jeho práci trvalo čtyřikrát déle. Reakční doba na nové viry byla mezi osmi až deseti hodinami, což je dokonce nejhorší hodnota testu. Podobně jako u Norton Antiviru nemůže uživatel rozhodnout, co se má stát s objeveným škůdcem. McAfee soubor bez rozpaků pošle do karantény. Takové chování je samozřejmě v případě planých poplachů otravné. U námi používaných nástrojů se to stalo několikrát. Soubor se ale dá z karantény jednoduše vysvobodit.
Ovládání: Ovládací prostředí se u McAfee nazývá Security Center a ve verzi 2008 bylo renovováno. Nutno říci, že s úspěchem. Dobře se v něm orientuje a většinu věcí najdete rychle. Konfigurace ale pro začátečníky jednoduchá není a většinou schází kontextová pomoc.
Zajímavé jsou zvláštní funkce jako „Hacker Watch“, který ukazuje, přes které porty je počítač v internetu právě napadán. Průměrným uživatelům PC samozřejmě více bezpečí nepřináší.
Velice milé: Instalační asistent nabízí možnost rovnou stáhnout celou nejnovější verzi programu z internetu místo instalace ze zastaralého CD a následného updatu.
Výsledek: Přehledný nástroj McAfee VirusScan Plus 2008 v poskytování ochrany před viry špičkových kvalit nedosahuje.

Kaspersky Antivirus 7.0 – známka 2,2

Antivirový nástroj od společnosti Kaspersky je dlouhou dobu znám svými dobrými skenovacími schopnostmi a rychlou reakci na nové viry. V tomto testu měl ale problémy. Nerozpoznal například všechny běžně rozšířené ITW viry, což je velké mínus.
Skenování: Kasperského hlídač přehlédl ITW škůdce Win32/Sohanad!Itw14. Když se něco takového v testu stane, neznamená to sice automatický sestup do druhé ligy, ale je to jasný poukaz, že něco není v pořádku. Na vině by mohlo být extrémní množství updatů. U osmadvaceti aktualizací denně si lze slabiny snadno představit.
Může to ale souviset i s restrukturalizací firmy. Díky obrovskému úspěchu tohoto antiviru se z rodinné firmy stal celosvětově působící koncern s odpovídající strukturou. V tomto testu jsme Kasperského kvůli přehlédnutí škůdce ITW sesadili v testu skenování o půl známky dolů. Jinak by skončil na stupních vítězů.
Ovládání: Nástroj se dá extrémně přesně konfigurovat. Kdo si se softwarem rád hraje, bude ho milovat. Pro všechny ostatní představuje nastavení hodně práce. Uvítali jsme možnost vytvořit bootovatelné nouzové CD. Funkce je ale řešena příliš komplikovaně.
Výsledek: Kasperky zakolísal v testu skenování na přítomnost škodlivého kódu a byl proto sesazen. Bez této chyby by mohl pomýšlet na stupně vítězů.

Panda Antivirus – známka 2,3

Panda AntiVirus svoji šanci na přední místo propásl. Scházela mu jedna důležitá funkce.
Skenování: Výsledky bezpečnostních testů Pandy byly převážně dobré až velmi dobré. Hlídači a skenery jsou opravdu rychlí a program našel i všechny aktivní rootkity, což dokázal již jen F-Secure. Reakční doba na nové viry je sice s šesti až osmi hodinami dlouhá, ale pro konečný verdikt nebyla zase tak důležitá. V testech behaviorální analýzy scházejí body (0 %). Je dosti tragické, že Panda jako první z výrobců vyvinula odpovídající modul (jmenuje se Truprevent), který ale do samotného antiviru neintegruje. Zřejmě se jedná o marketingové rozhodnutí, aby se kompletní bezpečnostní balíčky lépe prodávaly.
Ovládání: Ovládání je přehledné, člověk se v něm hned vyzná. Některá konfigurační menu však stále nejsou příliš srozumitelná. Zde by se hodila kontextová nápověda. Není pro ní žádný panel, ale klávesou F1 se přece jen dá vyvolat.
Podobně jako u Norton Antiviru nemůže uživatel rozhodnout, co se má s blokovaným virem stát. CD s programem je bootovatelné a po několika příkazech proskenuje celý systém.
Mimochodem: Aktivace updatů na stránkách výrobce požaduje zadání adresy a telefonního čísla, což nám připadá poměrně vlezlé.
Výsledek: Panda Antivirus  lepší umístění nezískal protože nemá vestavěný ochranný modul Truprevent.

Antivirové programy zdarma

Testovali jsme také čtyři antivirové programy dostupné ke stažení zdarma. Naším tipem v tomto směru je software s názvem Antivir PE. Sice se známkou 2,3 nepatřil mezi nejlepší, ovšem kvůli slabinám v práci s adwarem a spywarem. V této oblasti dosahovala dobrých výsledků jen prémiová verze, která je k dispozici samozřejmě – jak jinak – za peníze.
Pokud ale svůj bezpečnostní koncept sami rozšíříte o antispywarové nástroje jako Ad-Aware, jste chráněni i proti malwaru. Freewarový Avast Antivirus 4.7 Home Edition dosahoval v našich testech dobrých výsledků, přehlédl ale hojně rozšířený virus, což mělo na celkové hodnocení silný vliv.

Antivir PE Classic 7.0 – známka 2,3

Bezplatný Antivir PE Classic se dobře ovládá, neklade vysoké nároky na výkon systému, svižně reaguje na nové viry a dosahuje špičkových výsledků při skenování.
Skenování: Bezpečnostními testy prošel Antivir PE výtečně. Především 98?% odhalených zoo virů a 89?% nalezených aktivních rootkitů jsou velmi dobré hodnoty. I tento výrobce prodává prémiovou verzi (za 20 eur). Verze zdarma nalezne pouze 28?% adwaru a spywaru, což ji odsouvá na zadní pozice. Antivir PE byl navíc jen průměrný v behaviorální analýze.
Ovládání: Ovládání se po kratším seznámení jeví jako jednoduché. Začátečníkům by sice mohlo nabízet více, ale pokročilí nebudou mít potíže.
Výsledek: Antivir PE je nejlepším antivirovým programem dostupným ke stažení zdarma v tomto testu. Pokud ho doplníte o antispywarový nástroj jako třeba Ad-Aware 2007 Free, bude vaše PC dobře zabezpečeno.

Avast 4.7 Home Edition – známka 3,0

Bezplatný nástroj Avast 4 Home Edition ukázal v bezpečnostním testu svoje slabiny, což neodčiní ani vtipná koncepce ovládání.
Skenování: Program propadl v testu na běžně rozšířené viry (ITW), které musí rozpoznat každý antivir. Navíc nezablokoval žádného škůdce pomocí behaviorální analýzy. Jinak je program s 95?% odhalených zoo virů a 97?% adwaru a spywaru skutečným pracantem, což je skvělý výsledek.
Ovládání: Ovládání se trochu liší od standardu a připomíná spíš software na ovládání DVD přehrávače. I přesto se dá snadno používat, v konfiguraci ale příliš přesvědčivý není, protože se rozšířená nastavení dají aktivovat až u verze Pro. Tím jsou důležitá nastavení bezplatnému antiviru zapovězena.
Výsledek: Skenovací schopnosti Avastu nás v tomto testu nepřesvědčily.
AVG Antivirus Free Edition 7.5 – známka 3,2
Frewarový AVG Antivirus v testech skenování na přítomnost škodlivého kódu nepůsobil přesvědčivě. I ovládání by mohlo být efektivnější.
Skenování: I když bylo v testu na ITW a zoo viry všechno v pořádku, s pouhými 14?% odhaleného adwaru a spywaru, stejně jako s 25% úspěšnosti u behaviorální analýzy se příliš nevytáhl. Ani k přehlédnutí neaktivního rootkitu by nemělo docházet. Závratná není ani rychlost programu.
Ovládání: Člověk si musí zvyknout, ale zvládne to rychle. Uživatele doprovází nápisy a dodatečné popisy. Možnosti nastavení jsou ale dosti rozházené, rychlá ovladatelnost podle nás vypadá jinak.
Výsledek: Bezpečnostní výkon programu AVG Antivirus Free Edition nás nepřesvědčil.

Clam AV 0.91.2 – známka 4,6

Clam AV je open source skenerem virů, který si zaslouží několik uznání. Nástroj je vlastně zamýšlen jako skener e-mailové brány. Je ale k dispozici i jako skener pro Windows, spouštěný z příkazové řádky. Software tím pádem nemůže v zabezpečení s ostatními skenery držet krok.
Skenování: Hlídač zde schází, ale Clam AV nepřesvědčil ani jako skener. Přehlédl hodně běžně rozšířených ITW virů (93,77?%) a nalezl pouze 76?% zoo virů. Nízké úspěšnosti dále dosáhl při odhalování rootkitů a s 62?% předvedl i průměrnou schopnost nalézt adware a spyware. Výrobci programu Clam AV ale na nové viry reagují rychle.
Ovládání: Nástroje spouštěné z příkazové řádky mají spoustu výhod. Dají se třeba dobře aktivovat přes skripty. Pokud by vám příkazová řádka byla příliš malá, nabízí Clam i Win Portable s jednoduchým ovládáním.
Výsledek: Clam AV se kvůli slabým výsledkům skenování nedá doporučit.

Hodnocení: Vítězi a poražení

ukořistil G-Data Antivirus, který prokázal dobré zabezpečení. Program nabízí celkově nejlepší ochranu před škůdci všeho druhu a hodí se pro začátečníky i profesionály. Mimo skvělé výsledky má ale i svoje stinné stránky, jako například vysoké nároky na systém.
Norton Antivirus obsadil k čemuž mu dopomohly dobré výsledky v testech bezpečnosti a jednoduché ovládání. Je to náš tip pro úplné začátečníky ve světě PC.
Na skončil Bitdefender, který rovněž spolehlivě ochrání počítač. Doporučujeme ho zejména profesionálům. 8 0129/ZAJ ?

Výkon skenování

Specialisté z laboratoře AV-Test podrobili každý antivirový program důkladnému testu. Virové skenery a hlídače musely vystopovat běžné škůdce rozšířené v rámci Windows XP 1412 (ITW Malware „in the wild“). Skener musí navíc odhalit i 768 457 exemplářů zoo virů, škodlivého kódu, jenž není tak rozšířený jako ITW viry. Za kvalitní program se dá považovat antivir s výsledkem více než 90?% odhalených běžně rozšířených ITW a zoo virů. Dále musí tyto nástroje objevit i instalační soubory adwaru a spywaru. Nakonec je naši odborníci nechají hledat neaktivní i aktivní rootkity. U neaktivních rootkitů se jedná o instalační soubory, které musí být bezpodmínečně objeveny. Aktivní rootkity jsou již neviditelné a tím pádem i těžko odhalitelné. Jako další krok testujeme rozpoznání na základě chování, zvané též behaviorální analýza. Zde musejí programy odhalit škůdce i bez signatur virů. Specialisté nakonec podrobí software testu rychlosti skenování, kdy zkopírují dávku souborů jednou s aktivním a jednou s vypnutým hlídačem antiviru. Skener musí zkontrolovat 760 MB dat.

Funkce

K výbavě antivirového softwaru patří skener, který prohledá pevné disky po ručním spuštění, dále rezidentní hlídač, který dává na PC pozor, a nakonec i funkce ke stahování nových signatur virů. Měli bychom zde najít i plánovač a karanténu. Za dobrou vlastnost dále považujeme i možnost vytvoření nouzového bootovacího CD.

Služby/podpora

V tomto případě hodnotíme informace na stránkách výrobce a volání na hot-line. Naši testeři dále měřili, jak časté jsou updaty a jak jsou velké.

Ovládání

Antivirový software by se měl dát ovládat bez zdlouhavého studia. V případě objevení škůdce jsou důležité jednoznačné příkazy k dalšímu postupu a podrobné informace o nálezu. V ideálním případě by měla být jednoduchá i konfigurace programu.

Požadavky na systém

Zde prověřujeme, kolik výkonu systému programy požadují a pod jakými verzemi Windows pracují.

Byl pro vás článek přínosný?