Hlavní navigace

Talk to Me Angličtina 7.0

1. 7. 2007

Sdílet

Popovídejte si se svým počítačem - vydavatelství LEDA přináší velmi zajímavý a způsobem zpracování zcela neotřelý produkt pro výuku anglického jazyka, nazvaný trefně Talk to Me.

příloha_ovladnete_sva_data

Na trhu s jazykovými aplikacemi je už několik let dosti nabito. Přesto nám vydavatelství LEDA přináší velmi zajímavý a způsobem zpracování zcela neotřelý produkt pro výuku anglického jazyka, nazvaný trefně Talk to Me.


Talk to Me 7.0 je distribuován na dvou CD, jenž obsahují tři úrovně učení: začátečník, středně pokročilý a pokročilý. Výuka jazyka zde probíhá takzvanou konverzační metodou. Nepostupujete tak klasicky výukou slovíček nebo gramatiky, ale pouhou konverzací s vaším počítačem. Na první poslech to zní velmi jednoduše, rozpoznávání vašeho hlasu je však pro počítač skutečným oříškem. Talk to Me si s ním však poradil na jedničku.


Domovská stránka se studijním plánem

Aplikace plně podporuje uživatelské profily. Každý "student" tak má k dispozici vlastní přehledy absolvované výuky z automaticky generovaného výukového plánu. Tento plán lze propojit i s kalendářem a postupovat tak každý den o zvolený počet výukových hodin kupředu. Prostředí programu podporuje tři jazykové mutace: češtinu, němčinu a angličtinu. Jestliže zvolíte poslední z nich, přepne se aplikace do takzvaného módu úplného ponoření a výuka pak bude probíhat bez jakékoliv přítomnosti češtiny.


Trénování výslovnosti je skutečným potěšením a zábavou

Po spuštění programu (který je mimo jiné celý vytvořen pomocí technologie Flash a jedná se tak vlastně o velmi dobře provedený e-kurz) se přihlásíte a zvolíte si cílovou úroveň vašich znalostí. Na základě této volby program vygeneruje časový výukový plán a můžete začít s vlastním studiem. Zvolíte si příslušnou lekci a postupujete podle pokynů aplikace. V počátcích s programem komunikujete pomocí myši, tedy vybíráte vhodné odpovědi do konverzačních témat, jež vám jsou předkládány. V pokročilých lekcích však výhradně konverzujete. Odpovědi tak vidíte v textové formě, ale musíte je do mikrofonu vyslovit. Program rozezná vaši volbu a pokračuje v konverzaci na základě zvolené odpovědi. Rozhovor tak probíhá pokaždé trošku jinak.

Způsob této výuky je opravdu velmi efektní a určitě i efektivní. Fráze a slovní spojení dostáváte "do hlavy" skutečným mluvením, program je schopen bez problémů rozeznat téměř libovolnou barvu hlasu a na požádání zobrazí vlnovou charakteristiku vaší výslovnosti, srovnanou v jednom grafu s charakteristikou rodilého mluvčího. Výslovnost můžete libovolně dlouho trénovat a vaše úsilí je opět porovnáváno a bodováno osmibodovou stupnicí. Program používá pro rozpoznání hlasu technologii S.E.T.S (Spoken Error Tracking System), jež je jeho výrobcem vyvíjena již deset let.


Nástroj pro časování v akci

Konverzací na různá témata však výuka nekončí. S nasazenou náhlavní soupravou vyplňujete pouhým vyslovováním křížovky, doplňujete státy na mapě, nebo překládáte či párujete anglická a česká slova. Nechybí ani nezbytný diktát a různé kvízy, kde je opět nutné správnou odpověď "vyslovit". Jednotlivé lekce jsou hodnoceny a jejich přehled máte stále k dispozici v učebním plánu. Ačkoliv je hlavním způsobem výuky v Talk to Me konverzace, neznamená to, že je jedinou metodou, kterou v programu využijete. K dispozici máte i slovník, vysvětlení základní gramatiky, pomůcku pro časování sloves a mnoho dalších drobností.

Talk to Me 7.0 je skutečně podařeným produktem pro konverzační výuku anglického jazyka. V teple domova tak absolvujete něco, co se obvykle praktikuje "naživo" s rodilým mluvčím. Doplněním o některý z klasických výukových programů pak získáte téměř plnohodnotnou náhradu komerčního kurzu.

Talk to Me Angličtina 7.0 - Výuka angličtiny konverzační metodou
K recenzi poskytla firma: LEDA, www.leda.cz
Cena: 899 Kč (vč. DPH)

- - Jan Povolný

Byl pro vás článek přínosný?