Hlavní navigace

Správce poznámek a nápadů

1. 9. 2007

Sdílet

Corel WordPerfect Lightning Corel již dávno není firmou zabývající se pouze tvorbou grafických editorů. Stejně t...


Corel WordPerfect Lightning

Corel již dávno není firmou zabývající se pouze tvorbou grafických editorů. Stejně tak její nový počin WordPerfect Lightning určitě není „bleskem“ z čistého nebe. V první betaverzi se tento program objevil již na počátku roku 2007.
WordPerfect Lightning stáhnete pohodlně ze stránek Corelu. Jedná se však pouze o malý instalační soubor, jenž si potřebná data stáhne z internetu. Musíte tak být při instalaci připojeni. Lightning jako takový je subtilní aplikací, sloužící k vytváření poznámek z existujících dat v mnoha formách. Snadno
v něm otevřete nejen dokumenty WordPerfectu, ale i MS Wordu nebo Adobe PDF. Stejně tak lze do aplikace přetáhnout libovolná data z elektronické pošty nebo webových stránek. Takové fragmenty pak můžete skládat a vytvářet z nich jednoduché poznámky, jež lze poté tisknout, zaslat e-mailem, exportovat na web nebo do některé z aplikací WordPerfect Office.
Vzhled aplikace paradoxně hodně připomíná programy pro on-line komunikaci (ICQ, Skype). Je totiž sloupcový. V horní části najdete sadu ikon sloužících pro vytváření nových poznámek, otevírání dokumentů, jejich editaci a definici uspořádání ve stromové struktuře. Ta vyplňuje zbytek aplikace a obsahuje veškeré vložené datové fragmenty ve formě jednotlivých poznámek (notes). Jestliže chcete například kombinovat data z webové stránky a PDF souboru, otevřete novou poznámku a informace z webu (obrázky, text) do ní prostě přetáhnete. Poté otevřete dokument PDF v integrovaném prohlížeči, pomocí speciální funkce z něj „vyřízněte“ potřebná data a vložte je do vytvářené poznámky. Okno poznámky je vlastně velmi primitivním textovým editorem, který umožní měnit font, jeho velikost nebo zarovnání textu. Více toho v něm nedokážete. Vzniklou kompilaci pak můžete (pokud jej vlastníte) předat balíku WordPerfect Office, zaslat e-mailem nebo uložit na web. Hotové poznámky lze třídit do vytvořených složek.
Lightning je skutečně hlavně doplňkem kancelářského balíku od Corelu a sám o sobě by zůstal jen solidním tvůrcem poznámek. Corel však jeho uživatelům nabízí 200 MB webového prostoru u společnosti JoyEnt. Stačí si zdarma aktivovat účet, s nímž získáte e-mailovou schránku (s webovým rozhraním), prostor pro uložení svých dokumentů, aplikaci pro správu kontaktů, sdílený kalendář, jednoduché stránky pro správu záložek a možnost synchronizace (zálohy) poznámek z Lightningu do webového rozhraní. Celý webový prostor je velmi povedený, avšak pouze v anglickém jazyce.

Verdikt

Hodnotit Corel WordPerfect Lightning je poměrně obtížné. Jedná se totiž o jednoduchou aplikaci pro tvorbu poznámek, která navíc obsahuje prohlížeč souborů PDF, DOC a WPD. Vytvořené poznámky však nelze lokálně uložit, a pokud nevlastníte další programy z produkce Corelu, zůstává jedinou možností jejich publikace výše uvedené webové rozhraní, e-mail nebo přímý tisk na tiskárnu. Toužíte-li po vytváření poznámek obohacených o grafiku a oceníte jejich možnosti publikování na internetu, určitě si Lightning zdarma vyzkoušejte, v opačném případě se poohlédněte po některém z jeho konkurentů, jež jsou na internetu volně k dispozici.
Corel WordPerfect Lightning

Systémové požadavky:

Procesor Pentium III
466 MHz nebo ekvivalentní (800 MHz pro Vistu); paměť 256 MB RAM (512 MB pro Vistu); 25 MB místa na disku; systém Windows XP Home, Media nebo Pro, Windows Vista Home Basic, Home Premium, Ultimate, Business (32- nebo 64bitová)
Klady: Webové rozhraní, integrovaný prohlížeč dokumentů
Nerozhodně: Primitivní editor poznámek
Zápory: Pouze anglicky, pemožnost uložit poznámky
K recenzi poskytla firma:
Corel Corp., www.corel.com/cz
Cena: zdarma
Hodnocení: 2

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku