Hlavní navigace

Snadná obnova smazaných souborů

1. 7. 2006

Sdílet

O&O UnErase 4 jednoduchý, ale nepostrádá nic podstatného S firmou O&O Software jsme se na stránkách našeho časo...


O&O UnErase 4 jednoduchý, ale nepostrádá nic podstatného


S firmou O&O Software jsme se na stránkách našeho časopisu setkali již několikrát. V oblasti utilit již delší dobu úspěšně konkuruje i takovým hráčům jako je Symantec se svou sadou Petera Nortona. UnErase V4 je členem rodiny utilit pro obnovu ztracených dat a vede si na tomto poli více než dobře.
Na rozdíl od konkurentů si můžete UnErase vyzkoušet starší plnou verzi jste mohli najít na CD v PC WORLDu 5/06 zdarma. Program lze jinak zakoupit ve třech verzích. Personal Edition je určena pro jednotlivé pracovní stanice a je nepřenosná. Admin Edition poslouží jako volně distribuovaná firemní multilicence. Tech Edition pak dále rozšiřuje působení Admin Edition o možnost použití na cizích nefiremních PC. Je vždy licencována na technika (člověka/osobu). Využijí ji např. společnosti specializující se u svých zákazníků na obnovu ztracených dat.
Vzhled UnErase se od jeho bratrů a sester poněkud odlišuje. Mnohem blíže má totiž ke klasickému Průzkumníkovi z Windows. Hlavním posláním programu je záchrana smazaných souborů. UnErase je dokáže získat z pevného disku, ale také z výměnných mechanik, USB disků, paměťových karet a dalších přidaných zařízení (digitálních fotoaparátů). Podstatou práce s programem je vyhledat potřebná data a provést obnovu. Vyhledávač má rozsáhlé možnosti konfigurace. Prohledávat lze libovolné jednotky, složky nebo soubory v závislosti na časovém úseku, kdy byly vytvořeny. Uživatel může nastavit i jejich velikost v KB nebo souborové atributy. Nalezená data lze zobrazit v jednom seznamu nebo je nechat v jejich původním umístění, které potom podobně jako v Průzkumníkovi procházíte. Úspěšnost nalezení požadovaných dat je samozřejmě přímo úměrná jejich stáří a umístění na pevném disku.
Jako třešničku na dortu přibalili vývojáři možnost vytvoření záchranné diskety s programem O&O InstantUnErase. Nejedná se o nic jiného než o plnohodnotnou aplikaci, která se vejde i na obyčejnou disketu. Lze ji pak spustit na kterémkoliv podporovaném operačním systému bez nutnosti instalace.
O&O UnErase je povedený nástroj na obnovu smazaných dat, který překvapí jednoduchostí svého použití. I přes nedostatek složitých dialogů nepostrádá nic podstatného, což z něj činí silný nástroj i v rukou začínajícího uživatele. InstantUnErase navíc dobře poslouží jako záchranná utilita pro každé PC.

O&O UnErase 4

snadnost použití, InstantUnErase
přílišná jednoduchost, lokalizace
K recenzi poskytla firma: O&O Software, www.oo-software.com
Cena: 29,90 EUR

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku