Hlavní navigace

Smartphone od Sony Ericssonu

1. 1. 2007

Sdílet

Chytrý telefon M600i účelnost a perfektní konstrukce Sony Ericsson má v současné době v nabídce dva vysoce kva...


Chytrý telefon M600i účelnost a perfektní konstrukce


Sony Ericsson má v současné době v nabídce dva vysoce kvalitní "chytré telefony". Kromě luxusního a drahého modelu P990i stojí za povšimnutí i odlehčená varianta M600i. Překvapí vás nejen svou účelnou funkčností, což se mimo jiné vyznačuje např. absencí fotoaparátu, pro pracovní využití nadbytečného, ale rovněž bezvadným konstrukčním řešením.
Na první pohled a uchopení do ruky vás jistě potěší malá velikost přístroje, která není mezi smartphony příliš obvyklá. S rozměry 107 x 57 mm a tloušťkou pouhých 15 mm se může srovnávat s mnoha běžnými telefony a nošení v kapse kalhot je velmi pohodlné. Telefon je vyroben z kvalitního plastu a přes svou nízkou hmotnost (112 g) působí poměrně bytelně. Zařízení je dostupné v černé a sněhobílé barvě, přičemž obě varianty mají po bočním okraji elegantní stříbrný pruh. Přední straně pochopitelně vévodí velký dotykový TFT displej s rozměry 39 x 52 mm a rozlišením 240 x 320 bodů. Jak je u většiny modelů Sony Ericsson obvyklé, obraz displeje je špičkový potěší vás zejména barevné podání, dostatečný kontrast a perfektní čitelnost.
Pod displejem vás nepochybně překvapí netradiční alfanumerická klávesnice. Základ tvoří v podstatě klasické rozložení QWERTY, avšak jedno kolébkové tlačítko slouží vždy pro napsání dvou písmen, podle toho, na jakou stranu jej vyklopíte. Mělo by tedy stačit položit prst na tlačítko a jeho nakloněním na levou či pravou stranu napsat příslušné písmeno. Skutečnost je však taková, že při snaze o rychlejší psaní, obzvlášť se silnějšími prsty, toho lze dosáhnout jen velmi těžko. Na klávesnici si tak budete muset docela dlouhou dobu zvykat, nicméně po osvojení správných "triků" budete schopni psát celkem svižným tempem. Na pravém boku přístroje naleznete ještě tlačítko pro rychlý přístup k internetovému prohlížeči a vedle něj slot pro paměťovou kartu Memory Stick Micro. Na opačné straně se nachází tlačítko pro návrat a nad ním kolečko jog dial, známé ještě z modelů samostatné značky Sony. Představuje šikovného pomocníka pro rychlé listování v menu, otevírání položek či regulaci hlasitosti. Co však chybí docela, jsou funkční klávesy pro přijímání/odmítání hovorů tyto činnosti musíte provádět pouze na dotekovém displeji (na něm jsou naštěstí příslušná políčka vymezena dostatečnou velikostí, tudíž lze hovory ovládat i prstem). Tyrkysový stylus je poněkud nepochopitelně zasunut v levém horním rohu přístroje, což pro praváka při držení telefonu v levé ruce představuje nepohodlné vytahování "tužky" přes hranu.
Smartphone je pochopitelně přizpůsoben zejména pracovnímu využití. Sony Ericsson opatřil tento model novým operačním systémem Symbian 9.1 s uživatelským prostředím UIQ 3.0, což zaručuje komfortní ovládání pomocí rozbalovacího kontextového menu. Rozmístění ovládacích prvků na hlavní obrazovce umožňuje snadný přístup k nejpoužívanějším funkcím (volání, posílání zpráv, ale i připojení, kalendář či správce úkolů). Za zvláštní připomenutí určitě stojí odkaz v pravém horním rohu, vedoucí k užitečnému správci úkolů. Zde naleznete seznam naposled použitých nástrojů, hlavní nabídku, nabídku aktivit a především záložku se seznamem aplikací aktuálně spuštěných na pozadí. Díky této nabídce lze využívat plnohodnotného multitaskingu, kdy si třeba od psaní SMS zprávy odskočíte do správce souborů nebo kalendáře.
Mezi hlavní kancelářské funkce smartphonu patří prohlížeč PDF, poznámkový blok, správce úkolů a především aplikace QuickOffice. Ta umožňuje prohlížení a rozsáhlou editaci souborů ve formátech MS Word, Excel a PowerPoint. Pohodlí při práci zajišťují rovněž funkce zobrazení dokumentu na celou obrazovku nebo na šířku. Kromě kancelářského softwaru můžete samozřejmě pracovat i s on-line nástroji. V první řadě se jedná o kvalitní internetový prohlížeč Opera ve verzi 8.60, jenž nabízí množství pokročilých funkcí, včetně otvírání nových oken do záložek. Dále je zde standardní e-mailový klient, umožňující správu libovolného počtu účtů připojených pomocí protokolů SMTP, POP3 a IMAP. Aplikace umožňuje omezování stahování na hlavičky zpráv, e-maily do určité velikosti nebo počtu, lze v ní nastavit automatickou kontrolu příchozích e-mailů. Jedinou velkou nevýhodou modelu M600i v datové oblasti je absence EDGE a zejména Wi-Fi.
Jako telefonní přístroj nabízí M600i standardní funkce včetně pokročilé správy kontaktů, polyfonních a MP3 vyzvánění, slovníku T9 (při psaní zpráv potěší možnost kreslit znaky stylusem na displeji nebo zobrazení klasické klávesnice) apod. Chybí pouze vyzváněcí profily (telefon umožňuje jenom přepnutí do tichého režimu), což může pro někoho představovat dosti zásadní nedostatek. Díky přiloženým sluchátkům využijete přistroj také jako solidní MP3 přehrávač (rádio ovšem chybí) s nastavitelným ekvalizérem, nebo přehrávač videa ve formátech 3GP a MP4. Pro práci či zábavu máte k dispozici 80 MB vnitřní paměti a přiloženou paměťovou kartu s kapacitou 64 MB.

Sony Ericsson M600i

velikost a pevná konstrukce
kvalitní dotykový displej
Quickoffice, Opera a MP3 přehrávač
absence EDGE a Wi-Fi
chybí vyzváněcí profily
nutnost takřka neustále používat stylus
Cena včetně DPH: 11 390 Kč
K testu zapůjčila firma: Sony Ericsson,
www.sonyericsson.cz

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku