Hlavní navigace

Projektor pro firemní prezentace

1. 2. 2007

Sdílet

Benq MP721 firemní projektor s vysokým výkonem rozjasní vaše prezentace Výrobci projektorů se dnes předháněj


Benq MP721 firemní projektor s vysokým výkonem rozjasní vaše prezentace


Výrobci projektorů se dnes předhánějí v uvádění nových modelů na trh. Výjimkou není ani společnost Benq, která představila datový projektor s označením Benq MP721. Jak z výčtu vlastností a parametrů vyplyne, nový produkt je určen především pro firemní prostředí.
Projektor v tradičním formátu kvádru s rozměry 278 x 100 x 220 mm a hmotností 2,67 kg je sice možné vcelku snadno přenášet na služebních cestách (součástí originálního balení je ostatně i cestovní taška), ale zcela určitě nelze zařízení zařadit mezi ultramobilní manažerské projektory. Benq MP721 lze nejlépe využít při běžném provozu v rámci jedné firmy.
S projekční lampou o výkonu 200 W, zobrazovací technologií DLP (Digital Light Processing) s poměrem stran 4 : 3 a rozlišením XGA (1 024 x
x 768 bodů) se jedná o model střední třídy. Lehce nadprůměrný je celkový světelný výkon projektoru 2 500 ANSI lm a pochvalu zaslouží i kontrastní poměr 2 000 : 1. Plně barevná projekce je vytvářena s využitím rotujícího barevného filtru (kolečka) s pěti segmenty. Při praktickém testování se nám generovaný obraz líbil, pouze bychom uvítali trochu hladší vyjádření barevné škály (znatelné jsou např. přechody u zelené barvy, na kterou je oko nejvíce citlivé). Pro projekci filmů či fotografií to pochopitelně není ideální, pro firemní prezentace je ale obraz více než vyhovující. Vysoká hodnota jasu navíc umožňuje promítat prezentační grafiku i bez kvalitního zatemnění vyzkoušeli jsme projekci i při zapnutých zářivkách v celé místnosti, obraz byl dobře čitelný a stále poměrně kontrastní. Světelný výkon projektoru je tedy velkým kladem. Pokud budete provozovat projektor při plném světelném výkonu 2 500 ANSI lm, vydrží projekční lampa pracovat přibližně 3 000 hodin. Pakliže vám postačí snížený jas (ekonomický režim), lze prodloužit životnost až na nadstandardních 4 000 hodin provozu.
Objektiv projektoru je vybaven dvojicí manuálně otočných kroužků. Jeden slouží k ostření (ten u testovaného vzorku mírně zadrhával), druhý pak pro ovládání optického zvětšení obrazu (max. 1,15x). Na vrchní stěně zařízení se nacházejí vcelku přehledně poskládané ovládací prvky ovládání samotné není nijak složité, označili bychom jej dokonce za intuitivní. OSD menu nabízí bohatou škálu nastavení, má svižnou odezvu a zvládá komunikaci v českém jazyce. Vedle tradičních nastavení (digitální vyrovnání lichoběžníkového zkreslení obrazu, barevné profily, jas, kontrast, teplota barev...) nabízí menu projektoru i některé nadstandardní volby a funkce například zámek kláves, nastavení hesla nebo dokonce možnost nastavení odpočtu času pro lepší přehlednost vaší přednášky (během ní lze sledovat odpočet času v rohu obrazu, případně vás projektor může upozornit i akusticky). Konektory na zadní stěně umožňují projektor připojit k různým zdrojům analogového či digitálního signálu. K dispozici je VGA vstup, S-Video, vstup kompozitního videa (RCA) a také digitální DVI rozhraní. Bohužel chybí moderní HDMI vzhledem k zaměření projektoru na firemní uživatele je to ale vcelku pochopitelné. Kontrolní (náhledový) monitor lze připojit k VGA výstupu. Zvuk lze do projektoru přivést pomocí klasického konektoru jack 3,5 mm.
Benq MP721 je ideální zejména v případě, pokud hledáte výkonný a v případě potřeby přenosný XGA projektor pro firemní prezentace za výhodnou cenu. Pro domácí použití (domácí kino) není tento projektor optimální s ohledem na barevné podání a také o něco vyšší hlučnost, která může při sledování filmů rušit.

Benq MP721

podpora češtiny
světelný výkon
chybí HDMI
Cena vč. DPH: 30 990 Kč
K testu zapůjčila firma: Benq, www.benq.cz

Byl pro vás článek přínosný?