Hlavní navigace

Přinese Google do světa mobilních telefonů revoluci?

1. 3. 2008

Sdílet

Čekalo se, že firma Google představí svůj první telefon GPhone. Místo něj je tady Android – nová platforma pro mo...


Čekalo se, že firma Google představí svůj první telefon GPhone. Místo něj je tady Android – nová platforma pro mobilní zařízení, která může znamenat revoluci ve světě bezdrátových technologií a přinést Googlu obrovské zisky.



O vstupu Googlu na mobilní trh se toho v posledních měsících napsalo a namluvilo víc než dost – většina milovníků mobilních technologií se těšila na slibovaný telefon s pracovním názvem GPhone. Firma ale všechny překvapila a místo telefonu představila hned vývojovou platformu, která by mohla výrazně změnit celý svět bezdrátové komunikace. Platforma dostala název Android.
Pravda, pro mnoho lidí šlo o hodně nečekaný krok, Android je ovšem živým důkazem, co všechno je populární firma ochotná udělat pro zachování strmé křivky svého růstu. Zároveň je dobře vidět, jaké technické i finanční možnosti Google má a jak silně dokáže ovlivnit, nahlodat a změnit prostředí na trhu. Toto jedinečné postavení si firma zajistila už před lety, když zákazníkům nabídla skvělý vyhledávací internetový nástroj, který na rozdíl od tehdejších zařízení skutečně fungoval. Dokáže Google tento úspěch zopakovat i v současnosti?

Čerstvý vítr na trhu

Díky své činnosti si firma Google v počítačovém světě vydobyla skvělé místo, vydělala obrovské množství peněz na reklamě a stala se finančně nesmírně silným impériem. Dokáže proto vstupovat na nové trhy a ačkoli na nich nemá vždy takový úspěch jako se svým vyhledávačem, zpravidla dokáže zavedené hráče přinejmenším slušně postrašit.
K tomu došlo například v roce 2004, kdy stojaté vody bezplatných webmailových služeb pořádně rozčeřil Gmail. Bohorovní králové trhu, zejména Microsoft a Yahoo, na nový program museli chtě nechtě zareagovat a vlastní e-mailové klienty výrazně vylepšit. Se střídavými úspěchy se Google pustil i do instant messagingu, správy fotografií, inzerce v tisku a televizi, vyhledávání firem, analýzy webu a hostování komerčních aplikací.
Nyní se tedy firma zaměřila na mobilní trh, na němž hrála dosud pouze marginální roli. Opět vidíme, jak velké ambice Google má – o tomto segmentu je notoricky známo, že je nabitý k prasknutí a prim v něm hraje pár renomovaných jmen, jež si velmi dobře dovedou chránit své zájmy. A právě sem hodlá Google vtrhnout ve velkém stylu a zavedená pravidla změnit.
„Vypadá to, že se Google nespokojí s pouhým proniknutím na trh – podle všeho hodlá celý mobilní internet přizpůsobit svým představám,“ potvrzuje tuto prognózu Greg Sterling ze společnosti Sterling Market Intelligence.

Jedna platforma pro všechny

Android je otevřená a zdarma dostupná vývojová platforma pro mobilní zařízení, která by podle výrobců měla konkurovat zavedeným operačním systémům (Windows Mobile, Symbian, PalmOS atd.). Jak je u Googlu zvykem, vypadá to, že si firma svůj krok předem velmi dobře promyslela.
„Je vcelku logické, že Google upustil od výroby vlastního telefonu,“ tvrdí analytik Ken Dulaney ze společnosti Gartner. Mnohé to překvapilo, o telefonu značky Google se v kuloárech mluvilo už dlouho. Jenže s vlastním telefonem by firma jistě odradila celou řadu partnerů, které teď může bez jakýchkoli zábran lákat na novou platformu.
Android je vyspělá platforma s celou řadou komponent, mezi něž patří například operační systém založený na Linuxu, slušná nabídka middlewaru, konfigurovatelné uživatelské rozhraní a různé aplikace. Google si představuje, že díky Androidu výrobci zaplaví mobilní trh novými aplikacemi a on-line službami, jejichž jednotná podoba bude kompatibilní s nejrůznějšími telefony. To podle Googlu dnešnímu rozdělenému trhu chybí. Cílem nové platformy je tak usnadnit tvorbu, distribuci i podporu mobilních internetových služeb a aplikací. Výsledkem by měl být výrazný růst popularity mobilního webu a také reklamních příležitostí v mobilním prostředí.

Revoluce mezi prohlížeči?

Google tedy může výrazně ovlivnit způsob, jakým pracují mobilní operátoři, výrobci telefonů a tvůrci mobilních aplikací. Stále ovšem zbývá celá řada nezodpovězených otázek a o úspěchu nové platformy ještě zdaleka není rozhodnuto.

Android je živým důkazem, co všechno je firma Google ochotná udělat pro zachování strmé křivky svého růstu

První problém spočívá v tom, že nápad Googlu zdaleka nenadchl všechny velké hráče na mobilním trhu. Na seznamu potenciálních partnerů chybí především Nokia a Apple. Navíc chybí více informací – celková vize vypadá na pohled velmi lákavě, o podrobnostech se toho ale zatím příliš neví.
„Chceme-li platformu reálně hodnotit, musíme si počkat, až bude skutečně existovat,“ komentuje to analytik Van Baker ze společnosti Gartner. „Zatím toho o ní mnoho nevíme. Slyšíme spoustu zajímavých slibů, otázkou ale je, nakolik je Google skutečně splní.“
Bakera zajímá především internetový prohlížeč, který na platformě Android vzniká. Podle vývojářů by se mělo jednat o vyspělou aplikaci založenou na protokolu HTML, díky níž by se brouzdání internetem na mobilních telefonech nemělo významně lišit od stejné činnosti na PC.
To zní opravdu lákavě – pokud se podaří tyto sliby skutečně naplnit, lze očekávat, že Android s mobilním trhem skutečně pohne. Takovému prohlížeči by se totiž ze současných programů blížilo podle Bakera jenom Safari, ani to by se mu ale nevyrovnalo.
„Přiznám se, že jsem vůči podobným slibům trochu skeptický, pokud by se ale Googlu takový prohlížeč opravdu podařilo vyrobit, bude to skutečná bomba,“ tvrdí analytik. Zda se to podaří či ne, uvidíme teprve poté, co se první telefony s novou platformou dostanou na trh. K tomu by mělo dojít ve druhé polovině letošního roku. Pak už bude záležet jen na tom, nakolik se Android zalíbí zákazníkům. 8 0078/VAC o

Google Android – otázky a odpovědi

Říkalo se, že Google chystá nový telefon, měl se jmenovat GPhone. Co je s ním?

V současné době Google žádné vlastní mobilní zařízení představovat nebude. Ve spolupráci s několika dalšími firmami zaměřenými na mobilní a bezdrátovou komunikaci vytvořila společnost Google otevřenou platformu Android, kterou mohou třetí strany využít k vývoji aplikací pro mobilní zařízení různého typu.

Co je přesně platforma Android?

Otevřená platforma pro mobilní zařízení na linuxovém základě. Tvoří ji operační systém, software a služby kompatibilní se systémem a několik důležitých aplikací. Hlavním cílem je snazší vývoj mobilních aplikací a pohodlnější surfování na webu, srovnatelné s prací na stolních počítačích.

Které firmy se společností Google na projektu spolupracují?

V asociaci s názvem Open Handset Alliance (Otevřená mobilní aliance, OHA) se s Googlem spojilo 33 dalších firem. Cílem asociace je „podporovat vylepšování mobilních přístrojů a nabídnout uživatelům kvalitnější systém, než poskytují současné mobilní platformy“. Do OHA se zapojila i některá velká jména, například Quallcomm, HTC, eBay, Samsung, Motorola, Intel, China Mobile, T-Mobile nebo Sprint Nextel.

Kdy se můžeme těšit na první přístroje se systémem Android?

Generální ředitel společnosti HTC Peter Chou prohlásil, že jeho firma hodlá představit první mobilní telefon vybavený platformou Android v druhé polovině roku 2008. Další přístroje by měly následovat krátce poté. Podle generálního ředitele firmy Deutsche Telecom Reného Olbermanna hodlá novou platformu využít i T-Mobile „k rozsáhlé nabídce bezdrátových internetových služeb pro evropské zákazníky T-Mobile v roce 2008“.

Jaký dopad bude mít nástup nové platformy na oblast Wi-Fi?

Android je otevřená platforma, její uživatelé se tak budou moci připojit k jakékoli dostupné síti a instalovat do svých zařízení libovolné aplikace určené pro tento systém. Viceprezident společnosti Gartner Van Baker předpovídá, že v případě úspěchu a masového rozšíření nové platformy budou velcí operátoři nuceni zavést celou řadu bezdrátových služeb nebo dosud placené služby nabídnout zdarma. Nespokojení zákazníci budou totiž moci snadno přejít ke konkurenci, u níž se za tyto služby platit nebude.

Jak na nové platformě vydělá Google?

Pro Google je největším zdrojem příjmů reklamní systém AdSense a v zájmu firmy je proto nabídnout majitelům mobilních telefonů co nejkvalitnější přístup na web. Pokud budou lidé používat služby Googlu na mobilních zařízeních stejně intenzivně jako na stolních počítačích, může firma účtovat inzerentům za stejný reklamní prostor vyšší částky.

Nehrozí tedy, že mobilní zařízení s platformou Android zahltí reklama?

Podle Googlu nikoli. Reklama se na mobilních zařízeních nemá objevovat o nic častěji než při prohlížení webu na běžných stolních počítačích.

Budou výrobci zapojení do asociace OHA nyní produkovat výhradně zařízení se systémem Android?

Ne. Členství v asociaci výrobcům nijak nebrání, aby své přístroje vybavovali libovolnými platformami podle svého uvážení. Generální ředitel HTC Chou i jeho protějšek z Motoroly Ed Zander svorně potvrzují, že jejich firmy budou nadále vyrábět zařízení s nejrůznějšími operačními systémy.

Byl pro vás článek přínosný?