Hlavní navigace

Přespolní zásobník

1. 3. 2006

Sdílet

Test řadiče Adaptec 4805SAS pro Serial Ata SCSI Dorazil k nám zajímavý řadič disků. Je skutečně výkonný a j...


Test řadiče Adaptec 4805SAS pro Serial Ata SCSI


Dorazil k nám zajímavý řadič disků. Je skutečně výkonný a je určen pro hodně náročné uživatele. Výrobce označil zařízení dlouhým názvem, který zní: Adaptec Serial Attached SCSI RAID 4805SAS. V originálním balení najdeme rozměrově nadstandardní kartu s konektory pro zasunutí do sběrnice typu PCI Express, tištěný leták, dvojici CD nosičů a rovněž dvojici kabelů pro připojení celkem až osmi disků současně.
Samotná PCIe karta má rozměry 240 x 115 mm a na jejím těle je možné nalézt i aktivní větráček. Pro připojení disků je možné využít dvojici interních x4 konektorů. Pokud budete cítit potřebu připojit externí disky, je to možné s pomocí dalšího konektoru (x4). Kromě přípojných konektorů a procesoru s aktivním chladicím systémem je možné na kartě nalézt i paměťové čipy. Celková vyrovnávací paměť má kapacitu 128 MB typu ECC DDR DRAM.
Adaptec svůj produkt vybavil vyspělými technologiemi. Proto řadič ovládá disková pole až do neuvěřitelné kapacity 512 TB a podporuje řadu typů diskových polí, mezi něž patří RAID level 0, 1, 5, 10, 50. Řadič nabízí i podporu pro hot swap, hot spares, Online RAID Migration, Online Capacity Expansion, Optimized Disk Utilization a podobně. Náročným uživatelům nebude chybět ani podpora RAID 1E (Striped Mirror), RAID 5EE (Hot Space), RAID 6 a 60 (Dual Drive Failure Protection).
Základní instalace produktu není složitá, nicméně vyžaduje alespoň základní znalosti z oblasti záznamových médií a tvorby diskových polí. Samotná karta se celkem jednoduše vloží do počítače. Karta dokáže pro přenos dat využít osm linek rozhraní PCIe, proto je potřeba zasunout kartu právě do slotu s podporou 8x. Pevné disky snadno připojíte pomocí kabelů v příslušenství. Z přiložených CD lze nainstalovat ovladače pro operační systémy Windows 2000, XP, 2003, RedHat Linux, SuSE Linux, Netware a FreeBSD. Druhé CD obsahuje dokonce bootovací sekci, s jejíž pomocí je možné spustit správce diskového řadiče na počítači bez instalovaného operačního systému. Jednoduchého správce řadiče lze také vyvolat během startu PC stiskem klávesové zkratky Ctrl+A. Ve správě řadiče je možné vytvářet disková pole, spravovat je, mazat a podobně.
Při testech jsme vyzkoušeli dvojici výkonných harddisků Seagate Cheetah 15K.4 ST336754SS s rotací datových ploten 15 000 otáček za minutu. Ve správci řadiče jsme zařadili harddisky do jednoho pole typu
Stripe (rozložený zápis na oba disky pro zvýšení výkonu). V operačním systému Windows XP jsme naměřili v aplikaci HD Tach 3 RW skutečně příjemné výkony. V testu kontinuálního čtení dokázalo přenášet diskové pole data výkonem 119,5 MB/s. Zápis probíhal kupodivu ještě vyšší rychlostí: 133,1 MB/s. Přístupovou dobu jsme naměřili 5,8 ms, tuto hodnotu lze u diskového pole považovat skutečně za velmi dobrou. Velmi vysokou jsme naměřili rovněž i propustnost datové sběrnice (260,5 MB/s).
Podle všech parametrů není zřejmě třeba zdůrazňovat, že se řadič uplatní především v náročném serverovém prostředí, kde zatím stále ještě nedostačuje platforma SATA.

Adaptec 4805SAS

výkon a služby
rozhraní PCIe
pořizovací cena
K testu zapůjčila firma: Adaptec, www.adptec.com
Cena vč. DPH: 29 600 Kč

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku