Hlavní navigace

Panda AV+FW

1. 1. 2008

Sdílet

Vítejte v dalším díle Rychlokurzu. Dnes si představíme produkt, který nám může zachránit klidné spaní a od­po...


Vítejte v dalším díle Rychlokurzu. Dnes si představíme produkt, který nám může zachránit klidné spaní a od­po­moci nám od spousty starostí – antivir, osobní firewall, antispyware, heuristika, antiphishing a spousta dalších nástrojů pro vaši ochranu v jednom balení s tváří pandy – to je Panda Antivirus + Firewall 2008.
1 • Instalace a registrace
¦ Spusťte soubor exe, vyberte jazyk (Česky), stiskněte tlačítka OK a Další.
¦ Potvrďte licenční ujednání: Ano.
¦ Vyberte možnost Typická instalace, pak tlačítko Další, kontrola paměti, OK.
¦ Můžete povolit odesílání informací do Panda centrály, Další.
¦ Vyberte možnost Aktivovat služby na web stránce, pokračujte tlačítkem Další.
¦ Otevře se Internet Explorer.
Podle vašeho nastavení bezpečnosti může být zablokována ActiveX komponenta – potom je nutné kliknout na horní (žlutý) informační proužek.
¦ REGISTRACE na webu ve čtyřech krocích:
¦ KROK 1: Nastavte si jazyk na CZECH, klepněte na OK.
¦ KROK 2: Ponechte hodnotu Ne, klepněte na Dále.
¦ KROK 3: Opět ponechte hodnotu Ne, klepněte na Dále.
¦ KROK 4: Vyplňte požadované informace o vás (je nutno vyplnit pole označená hvězdičkou) a zvolte, zda chcete dostávat marketingové nabídky od firmy Panda, klepněte na Dále.
¦ Nyní můžete zavřít Internet Explorer (a všechny ostatní aplikace) a na poslední stránce instalačního programu ponechte Ano, restartovat počítač nyní, klepněte na Dokončit.
¦ Po restartu najdete v systémové liště (vpravo dole u hodin) ikonku sympatického medvídka Pandy – to znamená, že od této chvíle se bezpečí vašich dat rapidně zvýšilo. Poklepáním na tuto ikonku se dostanete do hlavního okna Panda Antiviru:
¦ V sekci Aktualizace klepněte na Konfigurovat aktualizace – právě sem je nutné zapsat uživatelské jméno a heslo, které vám po registraci přijde e-mailem, klepněte na Zkontrolovat data.
¦ Pokud jste se nikde nepřeklepli, pak vám blahopřeji – program je zdárně nainstalován, zaregistrován a připraven k použití
Pro zvýšení bezpečnosti můžete ještě (zdarma) doinstalovat modul pro detekci dosud neznámých virů – takzvanou Heuristickou analýzu. Ve zkratce řečeno je tato funkce schopna nalézt i ty viry, které jsou úplně nové a neznámé – za to však platíme cenu v podobě občasných falešných poplachů. Jak tuto funkci doinstalovat? Ve hlavním okně v sekci Stav najděte položku Ochrana před neznámými hrozbami a klepněte na odkaz instalovat vedle něj.
Poznámka: Po instalaci modulu Heuristické analýzy mě Panda antivirus upozornil, že nastala neznámá chyba a že se instalace nezdařila. Nepanikařte, chvilku posečkejte – varovný nápis sám zmizí. Pokud se tak ani po 2 minutách nestane, restartujte počítač. Pokud ani to nepomůže, kontaktujte technickou podporu: Služby> Technická podpora přes Internet nebo Technická podpora elektronickou poštou. Za celou dobu používání tohoto programu jsem však něco takového vůbec nepotřeboval.
2 • Kompletní kontrola počítače
Jedna z nejzákladnějších věcí, která dělá antivir antivirem,
je kontrola počítače na přítomnost virů.
¦ V sekci Kontroly klikněte na Kontrolovat celý počítač
¦ Okamžitě bude zahájena kontrola celého počítače. Nechte ji doběhnout… na konci budete informování o výsledcích. Podobnější informace o nalezených problémech zobrazíte kliknutím na Konzultovat detailní zprávu
3 • On-line kontrola
Ti, kteří mají instalován Panda Antivirus, mohou také vy­užít služeb vždy aktuálního on-line skeneru.
¦ V sekci Kontroly klepněte na .Podrobný online test (pomocí TotalScanPro)
¦ Otevře se internetová stránka.
¦ Vyberte mezi Rychlou kontrolou (Quick scan) a Důkladnou hloubkovou kontrolou (Full scan) a stiskněte .Scan Now
¦ Poprvé bude nutno povolit instalaci ActiveX komponenty do vašeho počítače.
¦ Povolte ActiveX komponentu klepnutím na žlutý proužek „tento server zřejmě vyžaduje..
, volba Nainstalovat ovládací prvek ActiveX.
¦ V dialogunásledně spusťte instalaci klepnutím na tlačítko Nainstalovat.
¦ Proběhne instalace a následně vybraná kontrola počítače. Během této doby nezavírejte okno prohlížeče ani nepřecházejte na jiné stránky – nejlepší bude, když okno minimalizujete a necháte program pracovat (sami samozřejmě může na počítači dále pracovat).
Poznámka: Při prvním spuštění skončila tato kontrola na mém počítači chybou. Stačil však jeden restart počítače a poté již všechno fungovalo bez problémů.
4 • Nastavení osobního firewallu
To, co dělá tento program lepším v porovnání s ostatními antiviry, je integrovaný osobní firewall – tedy zařízení, které vás chrání před útoky po počítačové síti. V dnešní době je důležitost osobního firewallu snad ještě větší než samotného antiviru.
Standardně je programům povoleno komunikovat s internetem (tedy směrem ven), avšak je zakázáno objektům v internetu připojit se k vašemu počítači. Pokud chcete, aby bylo možné se na váš počítač připojit z internetu – například chcete být FTP či HTTP serverem nebo chcete povolit připojení vzdálenou plochou na vaše PC – musíte toto explicitně povolit. Ukážeme si jak.
¦ Sekce Konfigurace > Konfigurovat automatickou ochranu > .Firewall ochrana
¦ Zde v oddíle Speciální parametry povolujete či zakazujete přístup aplikací k internetu (a naopak přístup internetu k aplikacím).
Například:
¦ Povolení Vzdálené plochy:
Kofigurace blokování služeb > Vzdálená plocha – nastavit na Aktivovat.
¦ Povolení přístupu z internetu na váš lokální FTP nebo WWW server:
¦ Konfigurovat oprávnění spojení > .Přidat
¦ Po klepnutí na … vyhledejte EXE soubor, který bude přijímat spojení z internetu (například u nejoblíbenějšího webového serveru Apache to je soubor apache.exe).
¦ nastavte Akce: na hodnotu Přicházející a odcházející a stiskněte OK.
¦ Zakázat komunikaci vybraného programu s internetem:
¦ .Konfigurovat oprávnění spojení
¦ Najděte program v seznamu.
¦ Pokud ho nenajdete, klepněte na Přidat >… > vyhledejte EXE soubor programu, který chcete odříznout od internetu > nastavte Akce: na hodnotu Žádné spojení, stiskněte OK.
¦ Když ho najdete, odškrtněte Automatické nastavování oprávnění…, v rozbalovacím boxu vedle ná­zvu programu změňte hodnotu na Žádné spojení, opět zaškrtněte Automatické nastavování oprávnění, klepněte na OK. Na dotaz, zda má automatické nastavení nastavit do­po­ručenou hodnotu, odpovězte NE.
5 • Prodloužení funkce programu
Tato verze Panda antiviru vám bude sloužit po dobu tří měsíců. Pokud s ní budete spokojeni (a já věřím, že budete), poradím vám postup, jak můžete používání programu prodloužit. Cesty jsou dvě:

1. Odinstalovat a znovu nainstalovat z aktuálního DVD/CD:
¦ Odinstalujte starou verzi, u které končí platnost (přes Start > Programy > Panda Antivirus + Firewall 2008 > Odinstalovat).
¦ Znovu od začátku nainstalujte Panda Antivirus + Firewall 2008 z aktuálního DVD/CD a opět ho zaregistrujte přes internet. Obdržíte nové jméno a heslo pro aktualizaci.

2. Žádost o nové heslo e-mailem
¦ Pošlete žádost o registraci 3měsíční verze PC World e-mailem na
info@pronetix.cz (žádost musí obsahovat údaje pro registraci: jméno, adresu, telefon).
¦ Poté obdržíte také e-mailem nové jméno a heslo pro aktualizaci.
V tomto případě není nutné program reinstalovat!

6 • Závěr
Panda AV+FW 2008 je velmi šikovný balíček programů chránících vás před všemi možnými hrozbami, kterých je dnešní internet přeplněn. Navíc jeho provoz nevyžaduje od uživatele žádné speciální znalosti – prostě jen nainstalovat a všechno funguje, jak má. Takový program lze jen doporučit.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku