Hlavní navigace

Ochrana s několika motory

10. 10. 2006

Sdílet

Bezpečnostní řešení TrustPort Workstation 2.5

Rˇešení společnosti AEC, TrustPort Workstation (2.5.0.922) představuje několik ochranných modulů sdružených do jednoho instalačního a ovládacího prostředí. Balík především obsahuje antivirový a antispywarový nástroj TrustPort Antivirus a TrustPort Personal Firewall, o ostatních součástech bude řeč později. Dále zde najdeme TrustPort Personal Disk Protection, který nabízí bezpečné uložení souborů a adresářů do zašifrovaných diskových obrazů, TrustPort eSign pro zabezpečení elektronické komunikace pomocí asymetrické kryptografie a TrustPort Data Shredder k bezpečné a nevratné skartaci elektronických dat.
Antivirus nabízí rezidentní ochranu a umožňuje nastavovat skenovací motory. K dispozici jsou čtyři, jež jsou vlastněny či licencovány od různých firem: první je Grisoft, dále Ewido Antispyware (také Grisoft), Bit Defender (SoftWin) a Norman. Lze použít kterékoliv, ať již pro kontrolu na vyžádání či pro rezidentní ochranu. Zajímavou vlastností je možnost použít tzv. virtuální počítač a v něm sledovat chování kontrolovaného objektu bez obavy, že způsobil nevratné škody. Tímto způsobem lze nalézt i nové či neznámé viry, avšak výrazně se tím zpomaluje antivirová kontrola. Někdy je výhodnější spouštět kontrolu virů v konzolovém režimu. To nabízí jednodušší spolupráci s jinými aplikacemi, řízení pomocí dávkových souborů, plánování spouštění aplikací atd. Kdo tedy ještě nezapomněl dosové příkazy, má k dispozici AVCC.EXE.
Zabudovaný firewall lze v závislosti na znalostech uživatele nastavit na čtyři různé úrovně ochrany - od úplného otevření po zastavení jakékoliv komunikace. Prostřednictvím filtrů je možné vytvářet sady pravidel v libovolném množství (jednu pro každou IP adresu). Při pokusu o příchozí či odchozí spojení začne firewall prověřovat dostupná pravidla v určité skupině a hledat taková, která mohou být použita pro dané spojení. Pokud je nalezne, spojení je na základě pravidla povoleno, nebo zamítnuto. Nenalezne-li je, je provedena implicitní akce (blokování spojení). Toto chování lze dále upravovat. Nastavování firewallu se mi zdá zajímavé, neboť usnadňuje orientaci v poměrně složité problematice komunikačních protokolů a kanálů. Orientaci zajisté usnadní méně zkušeným i fakt, že vše probíhá v českém prostředí.
Produkt zaujme z řady důvodů. Představuje komplexní balík užitečných - lépe řečeno - nepostradatelných nástrojů. Kromě těch zmíněných obsahuje doplňkové utility jako statistiku sítě, Traffic Watcher, Ping, WhoIs či Network Geo Client (funkce je zřejmá). Ano, vše lze sehnat jinde, ale tady to je pohromadě.

TrustPort Workstation 2.5n
+ vícemotorový "engine"
+ identifikace virů a spywaru
+ důsledná lokalizace
+ přehledné ovládání (zejména
firewallu)
- nastavení Disk Protection Manageru
- občasná nedostupnost
aktualizačních serverů

K recenzi poskytla firma:
AEC, www.aec.cz
Cena: 1 699 Kč s podporou na 1 rok

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku