Hlavní navigace

O&O RescueBox 4

Sdílet

Záchrana pět minut po dvanácté Při běžné práci s počítačem dochází často k mazání souborů, napříkla...


Záchrana pět minut po dvanácté


Při běžné práci s počítačem dochází často k mazání souborů, například starších verzí pracovních dokumentů, průběžně obměňované prezentace se rovněž uchovávají jen v aktuální verzi aby se v tom čert vyznal. Rovněž na disku leží spousty obrázků, které se nám kdysi líbily, ale po čase zjišťujeme, že zase tak úžasné nejsou. Většinou je řešení ihned po ruce smazat vše staré a ponechat jenom aktuální verze a vše se krásně zpřehlední. Následuje pak vyprázdnění koše: kdo by se chtěl dívat na ikonu se zmuchlaným papírem. Zamneme si ruce a připadáme si náramně dobře, přesně do okamžiku, kdy si vzpomeneme, že zítra je ten den, kdy máme tu čerstvě smazanou prezentaci představit vedení firmy. Po chvíli paniky přichází správce počítačů a třímá v ruce stříbrný kotouček s nápisem RescueBox V4.
Kouzelný datový nosič totiž obsahuje sestavu tří programů od firmy O&O, která proslula svými nástroji jdoucími relativně daleko za možnosti standardního vybavení OS Windows. Zmiňovaný triumvirát tvoří nástroj UnErase, FormatRecovery a DiskRecovery. Pro shora popisovaný případ použijeme první z nich, který je schopen najít všechny smazané soubory na pevném disku (nebo výměnných médiích) a pak je obnovit, pokud to jejich stav dovoluje.
Zatímco UnErase řádí v souborovém systému, který je funkční a kompletní, Format Recovery umí vrátit zpět i úplně "náhodně" zformátovanou jednotku. Uvedená dvojice tak dokáže napravovat chyby uživatele, který se omylem dopustil nějakého přehmatu. Ne vždy je ovšem na vině uživatel, někdy selže i hardware počítače. Pokud je jenom trochu možné stroj spustit, ještě není zdaleka vše ztraceno, je tu DiskRecovery. Ten teoreticky umí vytáhnout data z havarovaného disku, pokud se mu podaří najít alespoň tabulku oddílů. Poté prochází pevný disk a z datového prachu vyzdvihne použitelné informace.
Uživatelské rozhraní je velmi příjemné, nedává prakticky možnost uhnout ze správné cesty, například čerstvě zachráněná data nelze umístit zpět na havarovanou jednotku. Protože klinicky mrtvý pevný disk není zpravidla schopen poskytnout počítači operační systém, tvůrci RescueBoxu koncipovali CD jako live počítač je tedy schopen (pokud je ovšem správně nastaven) spustit sám sebe a záchranné operace přímo z CD a není nutné poškozený disk např. vyjímat a přesouvat do jiného stroje.
Jedná se o velmi zdařilé řešení pro situaci, které se každý uživatel děsí: totiž ztráty životně důležitých dat. RescueBox je účinný a nenáročný sluha, který by neměl chybět v krabičce poslední záchrany žádného správce počítačů.

O&O RescueBox 4

bootovatelné CD
jednoduché ovládání
K recenzi poskytla firma: O&O Software, www.oo-software.com
Cena: 99,95 USD

Byl pro vás článek přínosný?