Hlavní navigace

Nová generace laptopů

Sdílet

Firmy prodávající laptopy připravují pro rok 1999 nejen novou generaci počítačů, ale i nové služby. Firma Compaq ...


Firmy prodávající laptopy připravují pro rok 1999 nejen novou generaci počítačů, ale i nové služby. Firma Compaq se hodlá zaměřit přímo na velké společnosti s nabídkou počítačů na objednávku vybavených libovolným softwarem. Další novinkou má být též skladování hard drive image na mnoha místech po celém světě. Tyto předem připravené pevné disky mohou být v případě potřeby doručeny zákazníkovi do 4 až 24 hodin, podle vzdálenosti od skladu. Compaq věnuje značnou pozornost i bezpečnosti počítačů. Samozřejmostí bude využití smart cards, bez které nebude možno počítač nastartovat. Tyto aplikace jsou dostupné již dnes, ale dosud nejsou běžnou součástí výbavy počítačů přicházející přímo od výrobce. V nabídce bude též zařízení, jež spustí poplach v okamžiku, jakmile se počítač dostane od majitele na větší vzdálenost, než bude nastavená. Důvodem je snaha zabránit krádeži počítače třeba na letišti.
IBM bude v příštím roce nabízet podobný způsob, bezpečnosti založený na systému smart cards, v případě zájmu bude k dispozici též bezpečnostní systém, fungující na bázi otisků prstů. Pokud se týká přímo laptopů, v nabídce nebude chybět nejtenčí laptop ThinkPad 560 o tloušťce pouhých 3 cm, vybavený navíc více než 6GB pevným diskem a 13,3palcovou obrazovkou.
Firma Toshiba hodlá vyrazit konkurenci dech bezdrátovým systémem Bluetooth, schopným bezdrátově spojit až 8 počítačů do sítě.
NEC ohlásil cenově velice dostupný počítač Versa Note, patřící do tzv. třídy Jupiter. Jedná se o plně funkční laptop s 266MHz procesorem Pentium MMX, 3,2GB pevným diskem, modemem a CD-ROMem. Systém využívá operační systém Windows 95 či 98. Konkurenční systém Jordana 820 Handheld PC firmy Hewlett-Packard je ještě levnější, využívá StrongARM procesor, má modem, ale nemá pevný disk. Oba počítače jsou neobyčejně malé, takže se snaží přímo konkurovat originálním počítačům třídy Jupiter ve snaze získat ty zákazníky, kteří potřebují něco většího nežli je třeba populární Pilot III, ale nepotřebují nebo nechtějí investovat několik tisíc dolarů do „velkého“ laptopu. Zákazník proto musí zvážit náklady, velikost a funkčnost těchto levných malých laptopů oproti klasickým přenosným počítačům.
Ve výhledu jsou samozřejmě ještě další, tentokráte opravdu revoluční věci. Firma Lightpoint Systems připravuje laptopy s panelem solárních baterií, které by měly být schopny vyvinout tolik energie, kolik potřebuje počítač minimálně pro provoz pevného disku a floppy disku. Ještě převratnější bude systém displeje „heads up“, v současné době používaný piloty amerických stíhaček. Jedná se v podstatě o systém, který odráží obraz přímo na brýle uživatele. Ve spojení s opravdu plně přenosnými počítači třídy Jupiter (případně jejich ještě menšími následovníky) to bude skutečně znamenat revoluci ve využívání počítačů.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Dlouholetý spolupracovník magazínu PCWorld a Computerworld.cz. Zajímají ho hlavně recenze různých programů, speciálně fotoeditory a vše kolem grafiky.