Hlavní navigace

Notebook pro mobilní hráče

1. 2. 2007

Sdílet

Toshiba Satellite P100-324 je po všech stránkách těžký kalibr V minulém roce Toshiba konečně uvedla v život ...


Toshiba Satellite P100-324 je po všech stránkách těžký kalibr


V minulém roce Toshiba konečně uvedla v život své české zastoupení a my nyní můžeme vychutnávat první ovoce tohoto chvályhodného kroku.
I když pravda, nebylo to pět minut po dvanácté, ale spíše kolem půl jedné. Postavení notebooků Toshiba na našem trhu totiž nebylo v předchozích letech zrovna jednoduché. S příchodem plnohodnotného zastoupení naštěstí rychle zmizely předražené říšské výprodejové modely a nabídka vyšla vstříc poptávce zejména v oblasti cenově přijatelných typů. Ba co více, novinky jsou u nás nyní dostupné ve stejné době jako v jiných zemích EU, které jsou si obvykle o něco rovnější. Zkrátka a dobře, Toshiba se snaží a je to znát.
To platí i o testovaném modelu Satellite P100-324, který sice není z nejlevnějších, ale na druhou stranu má co nabídnout zejména těm náročnějším. Prohlásit, že Satellite P100-324 patří do skupiny multimediálních notebooků, není tak docela fér. Ano, hry považujeme za jednu z forem multimediální zábavy. Za multimediální jsou ale často označovány nejrůznější notebooky schopné přehrát hudbu a filmy, případně ty, jež si poradí s digitálním vysíláním a mají reproduktory, které je slyšet. Označit Satellite P100 pouze jako multimediální by ale byla urážka: ve skutečnosti se jedná o herní speciál, schopný zvládnout též prakticky libovolný multimediální obsah. P100-324 byl stvořen pro hráče. Nepatří do kanceláře, nepatří do kožené manažerské brašny a líbit se mu nebude ani v dívčím pokoji. Podobně jako zní mistrovský nástroj nejlépe v rukou virtuosa, pouze hráč dokáže plně využít a ocenit možnosti a výkon tohoto stroje.
Základ možná vypadá poměrně všedně: Intel Core 2 Duo T7400 (2,16 GHz) a čipset 945PM Express dnes naleznete v mnoha noteboocích pro firemní sféru a náročnější uživatele. Integrovaná grafika GeForce Go 7900 s 512 MB VRAM ale rozhodně ke standardní výbavě mobilního "KanclPC" nepatří, stejně jako 17" širokoúhlý displej s rozlišením SWXGA+, tedy 1 680 x 1 050 bodů s povrchovou úpravou TruBrite (Toshiba u tohoto modelu používá vrstvu s menším odrazem, i v nepříznivých světelných podmínkách je míra odlesku jedna z nejlepších, jaké jsme v poslední době u notebooku se 17" displejem viděli). Displej má navíc velmi dobré úhly pohledu a dobu odezvy, která vyhoví i akčním hrám, o HD filmech nemluvě. Chcete-li využít externí displej, karta podporuje rozlišení až 2 048 x 1 536 pixelů, přes DVI-I výstup. Obří displej spolu s bohatou konfigurací se pochopitelně projeví negativně na výdrži baterie, která při rozpětí 1-2 hodiny v závislosti na zátěži funguje spíše jako vytrvalejší záložní zdroj UPS. Ani za celkovou mobilitu, v níž se notebook umístil těsně před invalidním vozíkem, jsme vavříny neudělili. Ale upřímně: Satellite P100-324 si kupujete kvůli famóznímu výkonu a brutální konfiguraci, mobilita a baterie jsou v tomto případě spíše příplatkové bonusy. Ostatně posuďte sami: ve vybavení nechybí 200GB HDD, použitá optická jednotka zvládá kromě DVD?RW DL2 i DVD RAM, nechybí plnohodnotná klávesnice včetně numerického bloku, Bluetooth, čtveřice USB portů, porty RJ-45 a RJ-11, Firewire (IEEE1394) nebo čtečka 5v1 (SD, MS, MS Pro, MMC, xD). Do tělíčka o rozměrech 394 x 275 x 42 mm se vměstnaly i vcelku kvalitní reproduktory Harmann-Kardon, které hrají opravdu jasně a zřetelně.
Hledáte-li plnohodnotnou náhradu stolního herního PC, kterou můžete čas od času přenášet či převážet, je notebook Toshiba Satellite P100-324 výbornou volbou. Počítejte však, že budete muset sáhnout hlouběji do kapsy, protože za špičkový herní výkon v mobilním provedení se prostě platí.

Toshiba Satellite P100-324

fantastický výkon
výborný 17" displej
mobilita, cena
Cena vč. DPH: 56 000 Kč
K testu zapůjčila firma: Toshiba Computer Systems ČR, www.toshiba.cz

Byl pro vás článek přínosný?