Hlavní navigace

Neplaťte za lepší fotky

1. 4. 2007

Sdílet

Možná ani nebudete věřit, co všechno se dá provádět s digitálními fotografiemi, aniž by vás to muselo stát jedi...


Možná ani nebudete věřit, co všechno se dá provádět s digitálními fotografiemi, aniž by vás to muselo stát jedinou korunu. V tomto článku jsme pro vás připravili ty nejlepší programy pro úpravu a správu fotografií. Uvidíte, že po jejich vyzkoušení dostanou vaše fotografie úplně jinou tvář a rozměr.



Sada zdarma dostupných utilit pro práci s digitálními fotografiemi cd/dvd


Když se podíváte na fotografie, které jste sami při nejrůznějších příležitostech pořídili, možná si řeknete, že nejsou vůbec špatné, ale přesto by nějaké drobné vylepšení určitě snesly. Jenže pro úpravu digitálních fotografií potřebujete speciální programy. Pokud se při této myšlence vyděsíte, kolik vás to zase bude stát, pak nemějte obavy: v tomto článku jsme pro vás připravili 15 zdarma dostupných utilit, které zastanou svoji práce přinejlepším stejně dobře jako programy kupované. Je pravda, že mnohé námi představované utility zvládnou s fotografií provést pouze jednu operaci, ale zato ji dokáží provést naprosto perfektně a bleskově.

Programy pro rychlou úpravu obrázků

Pokud například potřebujete najednou zmenšit několik fotografií, protože je chcete poslat svým známým elektronickou poštou, pak použijte program Visualizer Photo Resize. Tento nástroj dokáže zmenšit velikost všech fotografií ve složce a zmenšené fotografie následně umístí do jiné složky.

Pro zvláště netrpělivé uživatele máme program, jenž provádí optimalizaci fotografií po stisknutí tlačítka myši. Jedná se o program Free Digital Camera Enhancer a jak již bylo řečeno, stačí jedno klepnutí myší a už máte optimálně nastavenu barvu, kontrast i ostrost zároveň. Výsledek poznáte na první pohled: barvy jsou daleko živější a vůbec fotografie vypadají daleko svěžeji.
Program JPEG Lossless Rotator se integruje do kontextového menu Průzkumníka Windows. Fotografie pořízené na výšku se tímto nástrojem dají rychle otočit. Navíc dokáže program otáčet všechny fotografie na základě dat EXIF (Exchangeable Image File Format). Tato data digitální fotoaparáty ukládají společně s fotografií.

Speciální sada programů pro práci s obrázky

Amatérští fotografové, kteří potřebují pro své blízké nějaký dárek, určitě nepohrdnou utilitou Tkexe Kalender. Pomocí ní totiž vytvoří kalendář, který bude obsahovat fotografie. Přesně podle úsloví: nejkrásnější dárek je ten, který vyrobíte sami. Nabídneme vám i kompletní balíček utilit pro práci s digitálními fotografiemi. Jmenuje se Paint.NET a troufneme si říci, že obsahuje prakticky vše, co placené programy stejného ražení dokonce umožní i práci s vrstvami a úpravy histogramu fotografie.
Prezentace vašich fotografií na internetu zdarma pomocí služby Flickr apod.
Pomocí utilit uvedených v tomto článku si upravíte své snímky tak, aby byly pokud možno co nejhezčí. Pokud je poté budete chtít ukázat ostatním, pak je bezesporu vynikající volbou internet. Kupodivu nebudete potřebovat ani vlastní internetovou stránku, ani znalost jazyka HTML. Na internetu je totiž k dispozici služba, jejíž použití je velmi snadné a vůbec nic vás nestojí. Jedná se o celosvětově používanou internetovou stránku pro umístění fotografií www.
flickr.com. Tato stránka si nepotrpí na zbytečnou okázalost, na druhou stranu o co je její vzhled střízlivější, o to více nástrojů a možností pro zobrazení fotografií nabízí. Jak Flickr používat: Po registraci získáte svoji vlastní internetovou stránku. Na ni pomocí speciální funkce pro přenos souborů umístíte svoje fotografie. Tyto obrázky se pak objeví ve vašem tzv. photostreamu. Fotografie se po nahrání na internetovou stránku roztřídí, čemuž nemůžete nijak zabránit. V nahraných fotografiích si pak sami můžete udělat pořádek pomocí tzv. Sets, kterými sloučíte pod jeden pojem několik fotografií. Obrázky se pak dají vyhledat pomocí tzv. Tags. Logiku třídění fotografií zřejmě hned napoprvé nepochopíte, ale bude nutné nad snímky strávit několik minut. Chcete-li tuto službu využívat zdarma, pak jste mimo jiné omezeni množstvím dat, která můžete na internetovou stránku nahrát. Konkrétně je to 20 MB za měsíc. Dále se vám ve "photostreamu" zobrazí pouze posledních 200 snímků. Placená verze Pro stojí 25 dolarů ročně.
Předávání fotografií přátelům: Těžištěm služby Flicker je prezentace snímků. Jejich stahování je poměrně složité. Pokud tedy chcete mít možnost ukazovat velké množství svých fotografií přátelům, přičemž jim chcete umožnit i jejich stahování, pak vám doporučujeme využít jiné služby. Jedná se zejména o stránky, na nichž si můžete založit vlastní fotoalbum. Vyzkoušejte třeba možnosti založení fotoalba na stránce www.album.cz, popřípadě www.olympus.cz.

Autostitch 2.187

vytváří panoramatické fotografie

Autostitch vytváří z libovolné série na sebe navazujících obrázků panoramatické obrázky. Tato utilita pracuje zcela automaticky a i s přednastavenými parametry dává velmi slušné výsledky. Její zvláštností je to, že vytváří panoramatické fotografie i ze sérií obrázků, kde jednotlivé motivy leží jak vedle sebe, tak pod sebou, což většina jiných utilit nedokáže. Nároky na výpočetní výkon počítače jsou při těchto operacích značné, proto se nedivte, že u starších strojů bude vytvoření panoramatického obrázku nějakou chvíli trvat.
Download: www.autostitch.net a (AUTOSTITCH.ZIP, 1, 02 MB)
OS: Windows 2000, XP

Digifoto 2.4

optimalizuje snímky

Dfoto nabízí daleko více, než se může na první pohled zdát. Její vzhled do značné míry připomíná dnes již historický systém Windows 3.1. Nicméně k dispozici je celá paleta přehledně uspořádaných nástrojů, mezi nimiž najdeme možnosti automatické korekce barev a kontrastu, funkce klonování, kolorování, redukce červených očí a třeba i efekty trojrozměrného písma. Velkou předností je to, že utilitu není nutné instalovat. Můžete ji spustit třeba i z vyměnitelného disku USB. Program je sice německý, nicméně pomocí menu Datei/Einstellungen/Sprache/Englisch lze nastavit anglické rozhraní. Ne všechny položky jsou však lokalizovány do angličtiny.
Download: www.klausdoege.de a (DIGIFOTO24.ZIP, 1,81 MB)
OS: Windows 95/98/ME, NT4, 2000, XP

Faststone Image Viewer 3.0

umožňuje pohodlnou správu snímků

Tento freewarový program zobrazuje snímky ve formě náhledů (thumbnail), což by sice nebylo nic až tak zvláštního, nicméně tyto náhledy zobrazuje velmi rychle. Dokonce i při prvním otevření složky se snímky se náhledy snímků zobrazí v programu celkem svižně. A co teprve když budete snímky načítat ze složky podruhé. Náhledy obrázků jsou uloženy ve vyrovnávací paměti cache, odkud se bleskově načítají. Kromě zobrazování náhledů jsou v programu i další funkce, jako možnost převodu obrázků do nejrůznějších formátů či nástroje pro retušování fotografií. Mezi jednotlivými složkami se přesouváte podobně jako v Průzkumníku Windows.
Download: www.faststone.org a (FSVIEWERSETUP30.EXE, 3,24 MB)
OS: Windows 95/98/ME, NT4, 2000, XP

Foto-Mosaik 4.1.0

upravuje snímky do stylu mozaiky

Freewarový program Foto-Mosaik vytváří z vašich snímků hotová umělecká díla totiž mozaiky. Funkci jednotlivých dílků, z nichž se mozaika skládá, totiž plní obrázky, které k tomuto účelu vyberete. Silnou stránkou utility je, že stačí pouze zadat, které obrázky mají sloužit jako jednotlivé kamínky mozaiky. Program tyto obrázky uloží do databáze a může je velmi rychle použít. Čím větší množství obrázků použijete, tím bude výsledek podrobnější. Použijete-li pro vytvoření mozaiky velké množství obrázků, pak bude výsledek velmi podrobný a působivý, při použití malého množství obrázků ten původní takřka nepoznáte.
Download: www.sixdots.de a (SETUP-FOTO-MOSAIK.EXE, 817 KB)
OS: Windows 2000, XP

Free Digital Camera Enhancer 1.3

vylepší snímky na jedno klepnutí myší

Program Free Digital Camera Enhancer opravuje na fotografiích šum, nevýrazné barvy, problémy s kontrastem a nerovnováhu světla. Stačí jedno klepnutí myší a vše je hotovo. Práce s programem je velmi jednoduchá: z nabídky si pouze vyberete, o jaký motiv se jedná krajina (Landscape), záběr zblízka (Close-up) nebo o záběr ze střední vzdálenosti (Mid-Details). Zbytek už zařídí program sám, s velmi dobrými výsledky. V okně náhledu se pak zobrazí vylepšený snímek.
Download: www.mediachance.com/
digicam/enhancer.htm a (DCENHANC.ZIP, 524 KB)
OS: Windows 98/ME, 2000, XP

G-Photoshow Free 1.6.1

umožňuje nastavit jako spořič obrazovky slideshow z vašich fotografií
Pomocí utility G-Photoshow nastavíte spořič obrazovky tak, aby se na něm zobrazovaly v podobě diashow vámi pořízené fotografie. Po instalaci programu poklepejte v Ovládacích panelech na ikonku Zobrazení a přesuňte se na záložku Spořič obrazovky. Uvidíte, že po instalaci se sem jako spořič obrazovky automaticky nastavil spořič gPhotoShow. Po stisku tlačítka Nastavení můžete tento spořič nastavit. Konkrétně zadáváte složku, v níž se nacházejí fotografie, jež má spořič zobrazovat. Tento program může být skvělým dárkem pro prarodiče. Nevěříte? Když jim nainstalujete tento program s fotografiemi vnoučat na jejich počítač, uvidíte, jakou jim uděláte radost.
Download: www.gphotoshow.com a (GPHOTOSHOW.EXE, 1,77 MB)
OS: Windows 95/98/ME, NT4, 2000, XP

JPEG Lossless Rotator 5.0

dokáže otáčet snímky jako žádný jiný program

Pokud pro otáčení obrázku použijete obyčejný program, ztrácí se po provedení této operace kvalita obrázku. Formát JPEG totiž patří ke komprimovaným formátům, kde se provádí ztrátová komprese. Utilita JPEG Lossless Rotator 5.0 však dokáže otáčet obrázky bezztrátově. Při instalaci se všechny potřebné příkazy k provedení této operace integrují do kontextového menu Průzkumníka Windows. Program ukazuje obrázky ve formě náhledů (thumbnail). Funkce Automatic pak otáčí všechny fotografie na základě dat EXIF, jež jsou součástí každé digitální fotografie. Po stisku tlačítka Options můžete program lokalizovat do slovenštiny (čeština zatím k dispozici není).
Download: www.anryhome.com a (JPEGR_SETUP.EXE, 1,80 MB)
OS: Windows 98/ME, NT4, 2000, XP

Opanda Photofilter 1.0

koloruje fotografie pomocí barevných filtrů Utilita Opanda Photofilter aplikuje na vaše snímky barevné filtry. Jedná se o reklamou financovaný program, který napodobuje okolo 100 filtrů firem Kodak, Cokin a Hoya. Program potěší zejména všechny, kdo byli zvyklí si na objektiv svých klasických fotoaparátů takové filtry nasazovat. S trochou cviku si každý uživatel mezi filtry najde ten svůj. Náhled snímku zobrazíte klepnutím na tlačítko šipky.
Download: www.opanda.com a (PHOTOFILTER1.0EN_PANTHER.EXE, 2,38 MB)
OS: Windows 98/ME, 2000, XP

Paint.NET 3.0

výkonný program pro úpravu fotografií

Program Paint.NET je plnohodnotný program pro úpravu obrázků, který disponuje celou řadou užitečných funkcí. Naleznete zde kupříkladu možnost úpravy histogramu fotografie, nástroj magická hůlka pro označování obrázků, či štětec. Tento freewarový program dokonce podporuje i práci s hladinami. Obsluha programu je jednoduchá, po poměrně krátké době si na vše bez obav zvyknete. Na závěr se sluší připomenout, že tato utilita nemá vůbec nic společného s programem Malování, který je standardní součástí Windows.
Download: www.getpaint.net a (PAINTDOTNET_3_0_BETANEWS.EXE, 5,21 MB)
OS: Windows XP

Reveal 1.2

zobrazuje data EXIF

Digitální fotoaparáty ukládají všechna nastavení, pomocí nichž byl snímek pořízen, ve formě dat do formátu EXIF. Chcete-li si tato data zobrazit, použijte program Reveal 1.2. Ten zobrazuje velmi přehledně všechna data týkající se snímku a umožňuje je i změnit. Program je vhodný pro všechny, kdo se potřebují na obsah dat EXIF příležitostně podívat. Použití programu je velmi snadné. Stačí obrázek přetáhnout do okna programu. Při prvním spuštění se vás program zeptá, zda chcete stáhnout jazykové moduly. Pokud mu to povolíte, stáhne se automaticky do programu jeho česká lokalizace.
Download: albumshaper.sf.net a (REVEAL_1.2_WIN.EXE, 4,09 MB)
OS: Windows 2000, XP

Tkexe Kalender 1.0.7.7

vytváří kalendář s fotografiemi

Program Tkexe Kalender vytváří z vašich nejkrásnějších fotografií kalendář. Možná i proto je tato utilita naším tipem na dárek nejen pod stromeček. Jeho ovládání je velmi jednoduché. Program totiž obsahuje několik šablon. Stačí si z nich jednu vybrat a jednotlivé stránky vhodně upravit. Program byl optimalizován pro vytváření kalendářů ve formátu DIN A4. Nabízí se zde sice i možnost objednat si kalendář ve fotolabu, v tomto případě jsou ale náklady docela vysoké.
Download: www.tkexe.de a (SETUP_CA_CZ.EXE, 6,01 MB)
OS: Windows NT4, 2000, XP

Visualizer Photo Resize 5.4

zmenšuje obrázky ve formátu JPEG

Pro odesílání fotografií e-mailem nebo při jejich umisťování na internetové stránky potřebujete fotografie menší, aby zabraly co nejméně místa. K tomu účelu je vhodná třeba utilita Visualizer Photo Resize, která dokáže zmenšit obrázky ve formátu JPEG. Zmenšování provádí u všech souborů obrázků, které se vyskytují v zadané složce. Pokud si to budete přát, dokáže změnit u fotografií i poměr stran, například do formátu 3 : 2 nebo do širokoúhlého formátu 16 : 9. Nakonec ještě musíme zmínit možnost vložení textu do obrázku.
Download: www.freeimagebrowser.com a (VISUALIZER_PHOTO_RESIZE.
EXE, 4,28 MB)
OS: Windows 98/ME, 2000, XP

Web Picture Creator 1.8

vytváří fotoalba pro umístění na internet

Program Web Picture Creator dokáže vytvořit z fotografií galerii vhodnou pro umístění na internetové stránky. Jeho výhodou je intuitivní ovládání pro začátečníky, na druhou stranu svým rozsahem uspokojí i náročnější uživatele. Po spuštění programu tlačítkem Add images načtete do programu fotografie a pomocí příkazu Create Web Album z menu Action vytvoříte album. Pokročilejší uživatelé mohou využít možností nastavení, které naleznou na čtyřech záložkách. Program v sobě nemá zabudované žádné šablony, na jejichž základě by bylo možné fotoalbum vytvořit.
Download: www.webpicturecreator.com a (WPC_INSTALL_1.8.EXE, 589 KB)
OS: Windows 95/98/ME, NT4, 2000, XP

Win Morph 3.01

vytváří z fotografií film

Tento freewarový program vytváří ze dvou snímků film. V tomto filmu plynule přechází jeden snímek do druhého. Pokud mají oba obrázky různé rozměry, dokáže je Win Morph automaticky upravit. Okamžik prolínání obou obrázků je nutné v obou snímcích ručně nastavit, což je asi nejnáročnější okamžik celé operace, která vám zvláště tehdy, pokud program používáte poprvé, zabere nejvíce času. Hotový film lze uložit například do formátu AVI.
Download: www.debugmode.com a (WINMORPH.ZIP, 4,26 MB)
OS: Windows 98/ME, XP
7 0092/OK o0092

Byl pro vás článek přínosný?