Hlavní navigace

Nástroj pro zpracování domácích fotografií

1. 12. 2007

Sdílet

Adobe Photoshop Elements 6 Adobe je dnes v oblasti grafického softwaru naprostou špičkou. Její produkty používa...


Adobe Photoshop Elements 6



Adobe je dnes v oblasti grafického softwaru naprostou špičkou. Její produkty používají jak amatérští tvůrci, tak i kovaní profesionálové. Dnes se však podíváme na počin směřující jednoznačně na domácí rodinné počítače.
Photoshop Elements 6 představují vyladěnou sadu pro správu, editaci a publikaci vašich domácích fotografií a videa. Jednoznačně směřují do segmentu domácností, čemuž odpovídá způsob ovládání i samotný vzhled programu. Po spuštění vám nabídnou základní obrazovku s výběrem čtyř hlavních navzájem kooperujících modulů (elementů). Volba kteréhokoliv z nich potom spustí vlastní, v tmavé barvě a velmi povedeném plochém designu vyvedenou aplikaci.
První element se jmenuje Organize. Představuje jakýsi katalog vystavěný nad vašimi fotografiemi. Ty do něj vložíte pouhým výběrem složky, nebo přímo z vašeho fotoaparátu, případně videokamery. Podporovány jsou i skenery. Organizér umí sledovat zadané složky a při každém spuštění aktualizovat vlastní databázi nově nalezenými snímky v těchto složkách. Zobrazení vlastních fotografií je velmi intuitivní a změna jejich uspořádání a velikosti je záležitostí vteřin. K fotografiím lze přiřadit takzvané Keyword Tags a dále je dělit do dalších subkategorií. S pomocí „tagů“ pak fotografie snadno filtrujete do alb. Samozřejmostí je existence více alb s různými názvy. Organizér je i pokročilým prohlížečem.
Druhý a největší element se skrývá pod ikonou Edit. Jedná se o velmi povedený bitmapový editor, jehož funkce jsou zaměřeny právě na úpravu fotografií. Uživateli nabízí hned tři způsoby práce. Nejjednodušší je Quick Fix, který představuje sadu tlačítek pro rychlou korekci vašich snímků. Za všechny jmenujme automatickou korekci barev, kontrastu, histogramu, ostrosti, nebo červených očí. K dispozici je i funkce Auto Smart Fix spojující vše dohromady. Kupodivu to funguje velmi dobře. Full Edit naproti tomu otevře snímek v plném editoru a umožní vám tak provádět změny naprosto svobodně a dle vašich potřeb. Najdete v něm klasické nástroje typu guma, kouzelná hůlka, výplně, geometrické tvary, text a mnoho dalších. Editor si bez problémů poradí i s vrstvami. Nechybí ani sada několika desítek povedených efektů. Bohatá je podpora formátů, včetně plného RAW. Popis editoru by jistě vydal na vlastní recenzi, zde mohu jen podotknout, že své poslání v rámci balíku Photoshop Elements naplňuje beze zbytku. Jestliže nestojíte o automatické funkce a ruční editace je pro vás příliš náročná, zkuste Guided Editing. Jedná se vlastně o sadu průvodců, jež vám pomohou s pokročilejšími úpravami bez nutnosti znalostí struktury vlastního editoru a jeho menu. Vše se odehrává v pravé části programu – podobně, jako je tomu například ve známém MS Wordu.
Předposledním elementem našeho balíku je Create. Vytvoříte v něm snadno fotoalbum a připravíte jej do tisku. Za povšimnutí stojí funkce pro generování fotokoláže, kdy určíte rozmístění snímků na zvoleném podkladu a postupně je přes sebe překrýváte. Samozřejmostí je vytvoření kalendářů, portrétů a dalších populárních domácích fotovýrobků. Pomocí elementu Create vygenerujete i on-line galerie. K dispozici je mnoho povedených šablon. Nejprve vše vznikne na lokálním disku a poté lze celou webovou aplikaci umístit na internet. Nechybí ani slideshow s bohatými možnosti nastavení.
Element Share je pak jen nutným zakončením celého procesu správy fotografií. Umožní vám snímky poslat e-mailem, vložit do on-line galerie, vytvořit takzvaný Photo Mail, tedy automaticky změnit velikost fotografie a přidat k ní vlastní pozadí, komentář a poté ji zaslat příjemci (skoro jako MMS v mobilní komunikaci), nebo snímky vypálit na CD/DVD. Funkce Order Prints poté umožňuje objednání papírové formy fotografií, pouze však v případě, že jste u této služby registrováni.

Verdikt

Adobe Photoshop Elements 6 mile překvapí hezkým vzhledem, jednoduchým ovládáním, ale i velmi pokročilými funkcemi editoru. Jednoznačně jsou zaměřeny na méně pokročilého domácího uživatele, který s jejich pomocí dokáže opravdové divy. Své fotografie totiž kvalitně upraví a poskytne svým přátelům na internetu. A to i bez zásadních znalostí problematiky. Nevýhodou je zejména neexistující lokalizace do češtiny.

Adobe Photoshop Elements 6

Systémové požadavky: procesor Intel Pentium 4, Pentium M nebo Intel Centrino 1,3 GHz nebo kompatibilní; paměť 256 MB RAM, 1,5 GB místa na disku, systém Windows XP (SP2) nebo Vista
Klady: vzhled a ovládání, Guided editing, Online Gallery
Zápory: chybějící lokalizace
K recenzi poskytla firma:
Adobe
www.adobe.cz
Cena: 1 900 Kč (bez DPH)
Hodnocení: 5

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku