Hlavní navigace

Moderní utržená sluchátka

1. 9. 2006

Sdílet

15 náhlavních souprav v testu Používat utržené sluchátko dnes už není žádná frajeřina. Když se s ním za


15 náhlavních souprav v testu


Používat utržené sluchátko dnes už není žádná frajeřina. Když se s ním začali vytahovat Mach se Šebestovou, tiše jsme jim záviděli, ale nyní se karta obrátila a povedená večerníčková dvojice prosí o milost. A u obyčejných velkých sluchátek bez kabelů, jimž s oblibou říkáme mobilní telefony, jsme zdaleka nezůstali. I když valné většině uživatelů samotné mobily stále stačí, ostatní touží po modernějším řešení. Kdo se také má s tím krámem nosit!
s nejlehčím mobilním telefonem na světě vás po třicetiminutovém hovoru bude pěkně bolet ruka. A co když musíte být neustále na příjmu a v pohotovosti? Chcete telefonovat, ale obě ruce máte plné? Jak se vyhnete odměně dvou černých puntíků za nepovolené telefonování za volantem? Odpověď je jednoduchá: pořiďte si handsfree! Hodí se do práce, do automobilu, do přírody i do posilovny... a ostudu vám rozhodně neudělá.
Osobní handsfree, tedy tzv. headsety, u nás mají dlouhou tradici. Při procházce městem, v kancelářích i v automobilech během dopravní zácpy stále častěji potkáváme jedince na první pohled trpící samomluvou. Až hlubší pohled napoví, že pravda se skrývá u ušního boltce, kde drobný drátek vedoucí od ucha kdysi znamenal, že majitel telefonu využívá osobní handsfree. Ono "drátkové" řešení ostatně dlouhou dobu převládalo. Velký vliv na to měla cena, která se u takového řešení držela oproti bezdrátovým headsetům vždy níže. U tzv. "no name" výrobců často nepřesáhla ani 350 Kč, což si mohl dovolit opravdu každý. Bezdrátové headsety byly naopak pro většinu uživatelů dlouhodobě nedostupné a cena prvních modelů (v době, kdy Ericsson T28s představoval technologickou špičku) přesáhla magickou hranici 10 tisíc korun. K té však bylo nutné připočítat ještě cenu za modul Bluetooth, neboť touto technologií tehdejší mobilní telefony běžně ještě nevládly. Léta se tak vedla válka na dvou bitevních polích, přičemž na tom prvním byla společným jmenovatelem cena. Přestože se Bluetooth začal integrovat do řady telefonů, jednalo se o modely nejvyšší třídy, jejichž cena se pohybovala mezi 13-15 tisíci korunami. Druhým problémem pak byla cena handsfree sad, které se stále držely proklatě vysoko (kolem 8 tisíc). Ke zlepšení situace došlo až mnohem později první vlaštovky se začaly objevovat před dvěma, třemi roky. Dnes je situace již velmi blízká optimálnímu stavu jak mobilní telefon, tak i Bluetooth handsfree pořídíte skutečně levně. Například Sony Ericsson Z300i s integrovanou technologií Bluetooth vyjde na cca 4 500 Kč a nejlevnější z testovaných Bluetooth headsetů lze pořídit již za 779 Kč. Rozdíl 300 Kč oproti drátovým náhlavním soupravám je zanedbatelný a vyšší investici bohatě vynahrazuje uživatelský komfort.

Se solidním dosahem

Jednou z hlavních výhod, hovořících pro Bluetooth handsfree, je na první pohled patrná absence propojovacího kabelu. Nejste limitování jeho mnohdy nestydatě krátkou délkou a nepřipadáte si jako uvázaní ke psí boudě. Dosah bezdrátových headsetů je přitom vcelku dostačující a pohybuje se zhruba od pěti do patnácti metrů. S rostoucí vzdáleností kvalita signálu pochopitelně klesá a zatímco některé testované headsety ztroskotaly na pár metrech, našlo se pár kousků (např. Sony Ericsson HBH-PV705), jež v této oblasti předvedly vynikající výkony. Ale pozor! Dosah zásadně ovlivňují překážky ve viditelnosti mezi mobilním telefonem a headsetem, které mají na kvalitu signálu neblahý vliv a občas mohou způsobit i jeho úplný výpadek. Na pobíhání po rodinném domku s kvalitním zdivem tak můžete rovnou zapomenout na to je Bluetooth stále krátký. Bezdrátové řešení dále ukrývá strašáka v podobě párování, které dlouhou dobu kazilo náladu spoustě jinak spokojených uživatelů. Tento problém byl naštěstí již zažehnán a současné headsety se s mobilními telefony spojí během chvíle. Většina přístrojů používá pro párování stejný postup a najdou se i produkty, u nichž odpadá několikasekundové mačkání funkčního tlačítka (nebo jiných prstolomných kombinací), neboť jsou k tomuto účelu vybaveny samostatnou párovací klávesou (např. Jabra JX 10).

Co rozhoduje

Při výběru toho pravého handsfree hraje hlavní roli rovněž velikost, konstrukce a design. Uši každého člověka jsou jiné a stejné je to i s jejich citlivostí. Zatímco někomu je sebemenší tlak na ušní boltec krajně nepříjemný, s jinými nijak nehne ani reproduktor zavedený hluboko uvnitř zvukovodu. Patříte-li k první zmiňované skupině uživatelů, náhlavní soupravu vybírejte obzvláště pečlivě, sáhněte po produktech umožňujících vlastní úpravu držáčku a rovnou zapomeňte na pevné, ostře tvarované háčky. A pokud vás nechává klidnými i představa škvora na výpravě k vašemu ušnímu bubínku, můžete beze strachu vybírat i z modelů bez háčků či držáčků a zašpuntovat si zvukovod pořádným reproduktorem.

Na velikosti záleží

Důležité je rovněž zvolit správnou velikost přístroje. Obecně platí, že muži mají větší ušní boltce než něžnější část lidského pokolení, a tak mohou sáhnout po robustnějších headsetech. Ženy by se pak měly poohlížet po těch nejmenších přístrojích, aby jim dobře padly, nezatěžovaly drobné ouško větší hmotností a nepůsobily na veřejnosti jako pěst na oko.
Pokud s pořízením Bluetooth headsetu stále váháte, měli byste zvážit všechny výhody, mezi něž patří i příjemné telefonování bez nutnosti zapojovat ruce. Mobilní maniaci mohou bez zbytečné námahy telefonovat několik hodin v kuse (podle toho, jak jim to výdrž používaného mobilního telefonu a headsetu dovolí) a ještě se přitom věnovat jiným oblíbeným činnostem. Pokud váš mobil navíc podporuje funkci hlasového vytáčení, s použitím handsfree uskutečníte hovory bez jediného dotyku telefonu, což sice na veřejnosti stále působí trošku bizarně, ale to se jistě brzy spraví. Počet aktivních uživatelů náhlavních souprav neustále roste a tyto užitečné přístroje se z kanceláří vytížených operátorů a manažerů dostávají do normálního života částečně i díky neustálému zdokonalování a snižování jejich velikosti a hmotnosti. Vždyť mnohé typy jsou skutečně elegantní a zdaleka již nepůsobí jako přístroje z béčkového sci-fi seriálu.

Udávaná výdrž Cena (hovor/pohotovostní režim)HmotnostRozměryZárukavčetněPoskytl
DPH
Anycom HS-8905/144 h15 g71 x 52,5 x 14,3 mm2 roky1 439 KčKobe, www.kobe.cz
Bluetrek G2+9/500 h13 g67,5 x 19,5 x 10 mm2 roky1 200 KčComDis, www.comdis.cz
Bluetrek S210/500 h13 g 63 x 24 x 10 mm2 roky1 800 KčComDis, www.comdis.cz
Bluetrek X214/500 h15 g62 x 23 x 10 mm2 roky1 400 KčComDis, www.comdis.cz
Jabra BT 1606/110 h16 g63 x 26 x 12 mm2 roky¦ 998 KčGN Netcom, www.nahlavni-soupravy.cz
Jabra JX 106/200 h10 g40 x 20 x 20 mm2 roky3 331 KčGN Netcom, www.nahlavni-soupravy.cz
Logitech Mobile Traveler8/300 h14 g85 x 25 x 45 mm2 roky1 129 KčLogitech, www.logitech.cz
Logitech Mobile Pro8/300 h28 g160 x 67 x 190 mm2 roky1 277 KčLogitech, www.logitech.cz
Logitech Mobile Express4/250 h14 g190 x 67 x 160 mm2 roky¦ 779 KčLogitech, www.logitech.cz
Nokia BH-2005,5/150 h14 g49 x 22 x 21 mm2 roky1 290 KčNokia ČR, www.nokia.cz
Nokia BH-8006/160 h¦9 g41 x 18 x 9 mm2 roky3 290 KčNokia ČR, www.nokia.cz
Nokia BH-9008/180 h18 g70,2 x 22,5 x 20 mm2 roky2 490 KčNokia ČR, www.nokia.cz
Sony Ericsson HBH-GV4358/300 h18 g60 x 20 x 10 mm2 roky2 200 KčSony Ericsson ČR, www.sonyericsson.cz
Sony Ericsson HBH-IV8353,5/160 h10 g63 x 13 x 12 mm2 roky2 400 KčSony Ericsson ČR, www.sonyericsson.cz
Sony Ericsson HBH-PV70512/300 h14 g60 x 18 x 12 mm2 roky1 300 KčSony Ericsson ČR, www.sonyericsson.cz

Anycom HS-890

Headset společnosti Anycom svým vzhledem rozhodně neurazí. Spíše nenápadné a elegantní provedení předurčuje tento produkt pro uživatele, kteří nehledají designové výstřelky. Jeho nejvýraznějším prvkem je půlené kruhové kulaté tlačítko, sloužící k regulaci zvuku spolu s tlačítkem pro vypnutí/zapnutí. To mimo jiné slouží pro příjem a ukončení hovoru. Pochvalu zaslouží velmi dobrá výbava, kterou tvoří běžná nabíječka do sítě, ale také do auta, nechybí ani kabel pro nabíjení přes USB port počítače. Anycom HS-890 sedí dobře na uchu a dokonce ani ráznější pohyby hlavou ho nevyvedou z míry. Rozmístění ovládacích prvků není co vytknout. Regulace hlasitosti, stejně jako využití tlačítka pro uskutečnění (ukončení) hovoru jsou pohodlné a při jejich použití HS-890 z ucha díky dobré konstrukci nesundáte. Z hlediska kvality zvuku nelze telefonnímu hovoru prakticky nic vytknout. Obě strany slyší hovor dobře. S rušeními, ozvěnami či šustěním jsme se nestkali. Headset nabízí za dobrou cenu slušný výkon. Pokud hledáte povedené sluchátko s reprezentativní designem, představuje Anycom HS-890 optimální volbu.
Komfort:HHHHH
Funkce, ovládání, signál:HHHHH
Provozní/pohot. doba: 5/144 hod.
Cena: 1 439 Kč

Bluetrek G2+

Handsfree headset Bluetrek G2+ zaujme hlavně designem, kterému není co vytknout. Černostříbrná barevná kombinace s chromovým funkčním tlačítkem a tříbarevnou diodou se řadí k tomu nejlepšímu, co kdy zdobilo naše uši. Pokud však máte větší boltce, při nasazování přístroje narazíte na první problém. Bluetrek G2+ na uchu sedí perfektně, reproduktor nemusíte zavádět do zvukovodu, ale gumový háček je tak malý, že jej ocení pouze méně obdaření uživatelé. Tato náhlavní soustava je vhodná především pro ženy a dívky, jejichž ouška jsou přece jen drobnější. Na další problém narazíte při prvním hovoru přijímaný signál je kvalitní a neruší jej žádné praskání, ale osoba na druhém konci drátu se bude muset poprat s vaším zastřeným, dutým a mnohdy až nesrozumitelným hlasem. Sedmimetrový dosah není nijak výjimečný, zvláště když se kvalita signálu s narůstající vzdáleností nemilosrdně zmenšuje. Bluetrek G2+ je vybaven dvěma tlačítky na zvyšování a snižování hlasitosti, umístěnými na opačných stranách přístroje, a velkým funkčním tlačítkem, který se ovládá pohodlně. Rovněž nabídka funkcí je dostatečná a obsahuje například hlasové či opakované vytáčení. Otázkou zůstává, zda ho využijete, když vás stejně bude špatně slyšet.
Komfort:HHHHH
Funkce, ovládání, signál:HHHHH
Provozní/pohot. doba: 9/500 hod.
Cena: 1 200 Kč

Bluetrek S2

Headset Bluetrek S2 je bohužel ukázkou toho, jak dokáže nepovedený design přístroje pokazit celý zážitek z handsfree telefonování. Vzhledem připomíná kosmickou raketu, což ještě podtrhuje velmi jasně blikající dioda, skrytá za zakaleným umělohmotným funkčním tlačítkem. Díky možnosti jednoduchého přehození tvarovacího gumového háčku jej zachytíte za pravé i levé ucho. I když netlačí za ušním boltcem, velký reproduktor nemilosrdně roztahuje vstup do zvukovodu, což je po chvíli nošení krajně nepříjemné, až bolestivé. Co naplat, že se s hmotností 13 g řadí k nejlehčím testovaným headsetům, když vás z něj začne brzy tlačit v uchu takové telefonování rozhodně není nijak příjemné. Během hovoru vašeho posluchače trochu potrápí mírné dunění a váš hlas bude na druhé straně lehce tlumený. Jde však o vskutku minimální zkreslení a kvalitou zvuku je Bluetrek S2 srovnatelný se Sony Ericssonem HBH-GV435. Vzhledem k velikosti a umístění tří tlačítek (funkce, zvýšení a snížení hlasitosti) je ovládání přístroje velmi pohodlné. Tlačítka pro regulaci hlasitosti jsou stejně jako v případě Bluetrek G2+ umístěna na opačných stranách přístroje jen si musíte pamatovat, kde se které nachází.
Komfort:HHHHH
Funkce, ovládání, signál:HHHHH
Provozní/pohot. doba: 10/500 hod.
Cena: 1 800 Kč

Bluetrek X2

Model X2 od Bluetreku je ideální pro sportovce. Pohodlně sedí na uchu, netlačí, je pogumovaný, příjemný na dotek a je odolný vodě. To tvrdí výrobce, a tak jsme s ním zákeřně zašli k řece a oddávali se vodním hrátkám. Na potápění to rozhodně není (o to pochopitelně ani nešlo), ale pokud vás někdo zlomyslně zlije nebo vás překvapí pořádný liják, Bluetrek X2 to vydrží. Co se kvality přenosu týče, je srovnatelný s modelem S2. Z reproduktoru se line čistý zvuk bez jakéhokoliv ruchu, což neplatí pro přenos vašeho hlasu, který je mírně zkreslený, tlumený a chybí mu basy a výšky. To nic nemění na tom, že X2 patří k těm lepším přístrojům. S bezproblémovým dosahem okolo 9 m umožňuje se od telefonu přiměřeně vzdálit. Zakalené kulaté funkční tlačítko, ukrývající barevně blikající LED diodu, zajišťuje bezproblémové ovládání. Trochu horší je to s úpravou hlasitosti, neboť tato tlačítka jsou kvůli pogumovanému okraji přístroje méně výrazná. Výrobce v případě Bluetrek X2 myslel rovněž na komfort, a tak je možné tvarovatelný gumový háček lehce vyměnit za dva různě velké kruhové držáky, které se hůře nasazují, ale zato jsou mnohem pohodlnější. Součástí výbavy jsou rovněž dvě gumové násady na reproduktor.Komfort:HHHHH
Funkce, ovládání, signál:HHHHH
Provozní/pohot. doba: 14/500 hod.
Cena: 1 400 Kč

Jabra BT 160

Pokud sháníte bezdrátovou náhlavní soupravu pro vašeho náročného teenegera, je Jabra BT 160 tím pravým ořechovým. Již na první pohled zaujme průhledným odklápěcím plastovým krytem, pod nějž můžete vložit jeden ze 32 barevných papírových vzorů a každý den tak handsfree ozdobit podle momentální nálady. Tělo přístroje je vyrobeno z lesklého černého plastu, k jehož zadní části je připevněn gumový otáčecí a tvarovatelný háček. Model BT 160 tedy jednoduše nasadíte na obě uši a vyhnete se nepříjemným otlakům. Nutno však podotknout, že do plastového krytu je poměrně nešikovně zalitý reproduktor, který tak nelze směrovat přímo do zvukovodu, což někomu nemusí být po chuti. To ovšem nic nemění na tom, že přenášený signál je kvalitní a bez výraznějšího zkreslení. Jabra BT 160 se od většiny testovaných headsetů dále liší párováním. Nestačí jen dlouze stisknout funkční tlačítko, ale musíte k němu přidat i tlačítko na zesílení hlasitosti a čekat, až se přístroj přepne do příslušného režimu. Zbylé funkce, jež nijak nevybočují ze současného standardu, se díky velkým tlačítkům aktivují vcelku příjemně. Dětská ouška možná potrápí vyšší hmotnost, ale za 998 Kč nemůžete očekávat zázraky.
Komfort:HHHHH
Funkce, ovládání, signál:HHHHH
Provozní/pohot. doba: 6/110 hod.
Cena: 998 Kč

Jabra JX 10

Jedním z favoritů se stal headset Jabra JX 10. Pravda, není nejlevnější, ale pokud sháníte komfortní přístroj a jste nároční na zvukovou kvalitu, musíte zkrátka pár zlaťáků přihodit. V porovnání s většinou testovaných headsetů je zhruba poloviční a s hmotností 10 g jej na uchu ani neucítíte. O to se ostatně stará i tvarovatelný háček (drátek), který si upravíte podle velikosti vašeho boltce. Futuristický design a elegantní stříbročerná kombinace vám rovněž padne do oka a nezůstane samozřejmě jen u ní. Jabra JX vám učaruje i zvukovou kvalitou. Zapomeňte na nepříjemné praskání či zkreslování. Tyto ruchy se objevují až na hranici dosahu přístroje, která se vyšplhala na 12 metrů. Do této vzdálenosti oceníte čistý zvukový přenos, z něhož kolega na druhé straně nemůže poznat, že používáte bezdrátovou soupravu. Jediným problémem může být pro některé uživatele titěrné tlačítko pro párování přístroje s telefonem, které stisknete pouze delším nehtem nebo drobným ostrým předmětem. Jabra JX 10 navíc doplňuje klasické funkce signalizací čekajícího hovoru a odložením právě probíhajícího hovoru. Nabíjet můžete přímo ze sítě nebo z PC prostřednictvím USB kabelu. V balení je i elegantní stříbrný nabíjecí stojánek na stůl.
Komfort:HHHHH
Funkce, ovládání, signál:HHHHH
Provozní/pohot. doba: 6/200 hod.
Cena: 3 331 Kč

Logitech Mobile Traveler

Mobile Traveler je bezdrátové handsfree s designem vyvedeným ve stříbrné barvě, které mezi testovanými sluchátky Logitechu patří k těm nejmenším. Nemůžeme se ale ubránit pocitu, že toto zařízení působí poněkud "bakelitově". Ovšem zdání klame a Traveler podle našeho názoru skutečně něco vydrží. Velkou pochvalu zaslouží kloub poutka na ucho, který je možné přizpůsobit ve více směrech. Škoda, že této přednosti nebylo využito více, sluchátko na uchu totiž nedrží nijak pevně. Mikrofon má tendenci odstávat od hlavy, samotný reproduktor je pak dostatečně velký a polstrovaný, netlačí sice tolik na uchu, ale nepasuje do něj ideálně. Ráznější pohyb hlavou většinou pošle headset k zemi. I přes tyto výtky ergonomie Traveleru nijak neutrpěla, může se pochlubit dobrým ovládáním. Regulace hlasitosti je realizována přes kruhové tlačítko a samotné hovory pak ovládáte pomocí dlouhé klávesy, která prochází skoro přes celé tělo headsetu. Mobile Traveler určitě nepatří v testu mezi ty nejlepší, avšak cena ve srovnání s konkurencí není nastavena nijak vysoko.
Komfort:HHHHH
Funkce, ovládání, signál:HHHHH
Provozní/pohot. doba: 8/300 hod.
Cena: 1 129 Kč

Logitech Mobile Pro

Mobile Pro od Logitechu zaujme na první pohled designem a provedením, které patrně nebude vyhovovat konzervativním uživatelům, naopak mladší uživatelé zajásají. Zajímavé řešení celkové konstrukce však již ocení každý. Systém uchycení je mezi všemi ostatními testovanými headsety jedinečný. Nožičky držící headset na uchu jsou výklopné ve velkém úhlu, takže se maximálně přizpůsobí. Stačí tedy stisknout tlačítko na horní časti sluchátka a dojde k vychýlení zmíněných zpevňovacích nožiček. Pak musíte jen pomalu headset nasunout na ucho a uvolnit tlačítko. Mikrofon je umístěn na "tyčince", která sahá prakticky až k ústům. S tou můžete podle potřeby manipulovat oběma směry nebo mikrofon přiblížit co nejblíže ústům. Pokud headset ukládáte, můžete dokonce mikrofon stočit zcela podél zařízení. Bohužel headset nedrží na uchu nijak pevně. Klidné telefonování zvládá bez problémů, ale drsnější pohyby už jsou komplikací. Co do kvality zvuku je Logitech Mobile Pro opět za co chválit. Jak volající, tak volaný slyší čistý zvuk. Diody zobrazující aktivní spojení/nabíjení a dioda informující o nabíjení jsou provedeny velmi luxusně. Je vidět, že na sluchátku se opravdu pracovalo a přitom je jeho cena velmi nízká.
Komfort:HHHHH
Funkce, ovládání, signál:HHHHH
Provozní/pohot. doba: 8/300 hod.
Cena: 1 277 Kč

Logitech Mobile Express

Další headset z produkce společnosti Logitech dostal název Mobile Express. V tomto případě se jedná o menší zařízení vyvedené v elegantním provedení, které zřejmě zaujme širokou škálu uživatelů už jen proto, že stojí 779 Kč včetně DPH. Dojem z přístroje nenarušuje ani modrá blikající dioda signalizující "on-line" stav headsetu.
Konstrukce sluchátka je bytelná, takže dobře sedí na uchu. Dobře navržený klip na ucho a reproduktor zajišťují headsetu stabilitu. Větší pohyby hlavou nebo například pomalejší běh majitele tedy Mobile Express zvládne v pohodě. Bohužel nic není dokonalé, a tak i toto sluchátko má nějaké ty "mouchy". Headset obsahuje pouze dvě ovládací tlačítka a některé funkce jsou tedy sdílené. Obě tlačítka například slouží k regulaci hlasitosti. Pokud by šlo jen o tuto funkci, pak by bylo vše v pořádku. Bohužel jedno z nich slouží také k vypínání a přijetí/odmítnutí hovoru. To značně komplikuje uživateli orientaci. Uvítali bychom tedy třetí tlačítko, které by sloužilo čistě jen k ovládání hovorů. S přihlédnutím k ceně lze ale označit tento headset za cenově zajímavou volbu.
Komfort:HHHHH
Funkce, ovládání, signál:HHHHH
Provozní/pohot. doba: 4/250 hod.
Cena: 779 Kč

Nokia BH-200

Model BH-200 patří mezi levnější varianty bezdrátových handsfree headsetů od Nokie. Tomu odpovídá střídmý design, použitý materiál i zvuková kvalita přístroje. Headset má tvar lehce zaobleného kvádru velikosti palce, jehož černě lesklý plastový povrch narušuje pouze stříbrné univerzální tlačítko na přední straně. Na zadní straně jsou gumové, snadno ohebné packy pro přichycení na ucho, díky nimž přístroj lehce sedí, nikde příliš netlačí a přitom je stabilní a neposouvá se ani při prudších pohybech. Systém uchycení (podobný má model BH-900) vás nenutí zarážet sluchátko hlouběji do ucha. Jistá omezení přístroje se projeví zejména v kvalitě přenášeného zvukového signálu. Poslech druhého účastníka hovoru je sice kvalitní (i když ne tak čistý jako u dvou dražších modelů od Nokie), zato váš hlas na opačné straně bude poznamenán znatelným zkreslením, jež se vyznačuje dutým a občas i nesrozumitelným hlasem. Přístroj má dosah zhruba devět metrů, pak se začíná signál rychle ztrácet a objevuje se nepříjemné rušení. Headset zvládá jedním snadno dostupným tlačítkem všechny základní funkce hlasité vytáčení a přijímání, odmítání či opakování hovorů. Na straně přístroje naleznete tlačítko pro zesilování hlasitosti.
Komfort:HHHHH
Funkce, ovládání, signál:HHHHH
Provozní/pohot. doba: 5,5/150 hod.
Cena: 1 290 Kč

Nokia BH-800

Pokud si vybíráte headset hlavně podle designu, určitě vás zaujme maličký model Nokia BH-800. Designově jednoduchý a přitom elegantní přístroj váží pouhých 9 g, což je vůbec nejnižší hodnota mezi testovanými headsety. Na uchu ho tedy skoro ani neucítíte, avšak na rozdíl od modelů BH-200 a BH-900 se špuntíkem nasazuje přímo do ucha. Proti vypadnutí je přístroj zajištěn odnímatelnou sponkou, která funguje jako jakýsi věšáček na uchu. Zajímavým způsobem, jak tento headset nosit, je možnost upnout jej do speciálního řetízku na krku. Ze sponky na řetízku zařízení snadno stáhnete a rychle si jej vložíte do ucha. Kvalita přenášeného signálu je vynikající a ani jeden z účastníků hovoru podle zvuku v podstatě ani nepozná, že je využíváno bezdrátové zařízení. Miniaturní velikost přístroje se však zřejmě podepsala na dosahu signálu, který už po nějakých pěti metrech začíná být silně rušen a ztrácí se. Tento neduh tak lze považovat za jediný výraznější nedostatek modelu BH-800. Ovládání headsetu probíhá (stejně jako u modelu BH-200) pomocí univerzálního tlačítka, jež zajistí hlasité a opakované vytáčení i přijímání a odmítání hovorů. Sada Handsfree se prodává ve dvou barevných variantách stříbrné a černé.
Komfort:HHHHH
Funkce, ovládání, signál:HHHHH
Provozní/pohot. doba: 6/160 hod.
Cena: 3 290 Kč

Nokia BH-900

Hledáte-li komfort a eleganci, jistě vás zaujme headset Nokia BH-900. S osmnácti gramy se sice jedná o nejtěžší a největší testovaný model od Nokie, avšak díky svému konstrukčnímu řešení a funkčnosti jsme si jej velmi oblíbili. Na přední straně vyrobené z kvalitnějšího matně šedého plastu se nachází výsuvný mikrofon, který zároveň slouží jako ovládací prvek pro přijímání a odmítání hovorů. Pokud tedy chcete začít hovořit, stačí vytáhnout mikrofon, který se tak zároveň přiblíží k ústům a účastník hovoru na druhém konci drátu pozná rozdíl v kvalitě hlasu (hovořit totiž lze také se zasunutým mikrofonem). Celková kvalita přenášeného audio signálu je na vynikající úrovni a zcela se vyrovná dražšímu modelu BH-800. Navíc se může pochlubit dvojnásobným dosahem signálu, takže se rušení začne projevovat zhruba po nějakých deseti metrech. Pohodlné uchycení na uchu zajišťují stejné gumové úchyty jako u modelu BH-200, takže zařízení pevně sedí a přitom vás nikde zásadně netlačí. Mezi dalšími ovládacími prvky nechybí tlačítko pro zesilování hlasitosti a univerzální spínač pro ovládání hovorů a pro opakované či hlasité vytáčení. Headset navíc můžete použít pro iniciování a příjem volání Push To Talk (PTT).
Komfort:HHHHH
Funkce, ovládání, signál:HHHHH
Provozní/pohot. doba: 8/180 hod.
Cena: 2 490 Kč

Sony Ericsson HBH-GV435

Model HBH-GV435 s Bluetooth 2.0 je s hmotností 18 g z testovaných náhlavních souprav značky Sony Ericsson nejtěžší. Ale vzhledem k tomu, že tělo přístroje poměrně stabilně a netradičně visí až za ušním boltcem, vyšší hmotnost není na překážku. S tím ostatně souvisí i fakt, že i přes větší rozměry je tato souprava jednou z nejpohodlnějších. Reproduktor se vyklápí na obě strany (pro pravé i levé ucho) a nemusíte jej násilně cpát až do zvukovodu jako v případě mnoha jiných modelů. Umístění mikrofonu až nad uchem má však za následek horší kvalitu přenášeného zvuku. Hlas je tlumený, s malou ozvěnou a odrazem jako kdybyste hovořili v malé místnosti či do hrnce. Ve venkovním prostředí není tento nepříjemný efekt vzhledem k ostatním ruchům tak slyšitelný, ale v místnosti se mu osoba, s níž právě hovoříte, bohužel nevyhne. Přitom se Sony Ericsson HBH-GV435 velice příjemně ovládá je vybaven jedním tlačítkem pro vypínání a zapínání přístroje, druhým pro ovládání hlasitosti a třetím pro aktivaci různých funkcí jako je přijetí, ukončení či odmítnutí hovoru, vypnutí a zapnutí mikrofonu, hlasové příkazy nebo opakované vytáčení. Tlačítka mají dostatečnou velikost, jsou dobře umístěná a pohodlně dosažitelná.
Komfort:HHHHH
Funkce, ovládání, signál:HHHHH
Provozní/pohot. doba: 8/300 hod.
Cena: 2 200 Kč

Sony Ericsson HBH-IV835

Hodnocení zasouvání reproduktorů do zvukovodů je ošemetná záležitost. Zatímco některým uživatelům je jakýkoliv cizí předmět zasunutý hlouběji v uchu nepříjemný, jiné to nijak netrápí. A právě tuto skupinu může oslovit Sony Ericsson HBH-IV835. Váží pouhých 10 g a zaujme elegantním designem a malými rozměry. Vzhledem k tomu, že sluchátko drží v uchu jen pouhým zasunutím, nasazuje se pohodlně. Každý zvukovod je ale jinak široký, a tak v balení najdete tři velikosti gumových násad. Musíme však zdůraznit, že jinak toto handsfree není nijak zvlášť stabilní a při prudším pohybu hlavou může vyklouznout. S tím ostatně souvisí i drobné praskání, jemuž se ani tento model nevyhnul. Mikrofon je citlivý a zajišťuje vysoce kvalitní přenos. Hůře dopadlo ovládání, které zajišťují dvě tlačítka zapínání/vypínání a funkční tlačítko s podobnými možnostmi jako u HBH-GV435. Kamenem úrazu je v tomto případě skutečně titěrná velikost tlačítka on/off, kvůli níž přístroj s většími prsty a bez většího nehtu ani nezapnete. Rovněž chybí tlačítko pro přímé ovládání hlasitosti, kterou nastavíte pouze pomocí mobilu. Dosah 9 m je stejný jako v případě HBH-GV435, ale výdrž, stanovená výrobcem na 3,5 hodiny hovoru, je mnohem slabší.
Komfort:HHHHH
Funkce, ovládání, signál:HHHHH
Provozní/pohot. doba: 3,5/160 hod.
Cena: 2 400 Kč

Sony Ericsson HBH-PV705

Poslední testovaná ada od Sony Ericssonu překvapuje především výdrží! Model HBH-PV705 zvládne údajně 12 hodin hovoru a 300 hodin pohotovostního režimu, což jsou jistě úctyhodná čísla. Dalším nesporným kladem je pohodlné ovládání, které probíhá pomocí dvou velkých tlačítek. V tomto případě dochází ke spojení funkčního tlačítka se zapínáním a vypínáním přístroje a nechybí ani přímé ovládání hlasitosti. Dosah přístroje se vyšplhal až na 15 metrů, což přijde vhod hlavně uživatelům, kteří nenosí mobilní telefon stále při sobě, ale pohybují se v jeho okolí. Přijímaný i vysílaný signál je navíc čistý a až na občasnou výjimku jej neruší žádné nepříjemné praskání. Mikrofon je citlivý a hlas na druhé straně je tedy krásně slyšitelný i v případě větší vzdálenosti náhlavní soupravy od mobilního telefonu. Tento model se však nevyhnul problematickému nasazování, které zvládnete nejlépe před zrcadlem. Sony Ericsson HBH-PV705 s pomocí zahnutého držáčku zaháknete za ušní boltec a reproduktor nasměrujete k vyústění zvukovodu. Zní to sice jednoduše, ale se středně velkými či rozměrnějšími ušisky budete mít problémy.
Komfort:HHHHH
Funkce, ovládání, signál:HHHHH
Provozní/pohot. doba: 12/300 hod.
Cena: 1 300 Kč

Jak jsme testovali

V rámci tohoto testu jsme se vyzbrojili jak slušnou sbírkou bezdrátových sluchátek mnoha značek, tak širokou škálou mobilních telefonů redakce mnohdy připomínala bleší trh. Se sadami jsme se postupně připojovali a používali starší Sony Ericsson T630 a o poznání novější W850, Nokii reprezentovaly modely N70 a E91, dále jsme použili telefon LG S5200 nebo smartphone Treo 650 postevený na Palm OS.
V rámci testování jsme u všech sad prověřili řadu funkcí, jako tomu může být při běžném provozu na ulici nebo cestě automobilem. Z našich zkušeností jednoznačně vyplývá, že při používání bezdrátových sad je vhodné a smysluplné využívat hlasové vytáčení, které jinak běžně řada uživatelů opomíjí. U většiny testovaných sad jejich citlivost dovoluje využití této funkce dokonce i v rušném prostředí. Rovněž jsme tentokrát testovali funkce jako schopnost sady převzít hovor v případě, že byl původně přijat při vypnutém handsfree a uživatel jej zapnul až v průběhu hovoru. Prověřovali jsme rovněž dosah jednotlivých sad v dlouhé chodbě, kdy jedinou překážkou šíření signálu byla boční dřevěná deska stolu. Abychom dosáhli co nejvíce konstantních podmínek, byly headsety při hovoru nasazeny na ucho, které bylo nastaveno směrem k telefonu. Jako hraniční bod pro splnění testu jsme stanovili vzdálenost 10 metrů a byli jsme skutečně velmi překvapeni, že všechny sady tomuto kritériu vyhověly.

Byl pro vás článek přínosný?