Hlavní navigace

Microsoft Wireless Laser Keyboard 7000

1. 7. 2008

Sdílet

Společnost Microsoft se kromě produkce softwaru věnuje také nejrůznějším hardwarovým periferiím a dlužno přizna...


Společnost Microsoft se kromě produkce softwaru věnuje také nejrůznějším hardwarovým periferiím a dlužno přiznat, že jde zpravidla o velmi povedené produkty. To potvrdila také novinka v podobě bezdrátového setu klávesnice a myši pod označením Microsoft Wireless Laser Keyboard 7000.
Jedná se sice o set, ale jasnou dominantou je klávesnice. Ta u řady 7000 si – stejně jako některé předchozí modely – hraje s ergonomickými prvky. Ovšem nikterak nezachází do extrémů, „začátečnické“ překlepy, které si řešení zpočátku vybírá, se již po dvou dnech práce vytratí a uživatel příjemnému ovládání přivykne. Navíc jsou k dispozici dvě odnímatelné nožičky, které lze umístit jak do přední, tak do zadní částí klávesnice. Usazením v zadní části klávesnice lze docílit klasického sklonu, naopak umístěním v přední části se klávesnice „zlomí“ do netradičního záklonu. Ten samozřejmě zpočátku vyvolává nezvyklé pocity, ale jak jsme v průběhu času zjistili, nakonec nám to vyhovovalo více. Nožičky lze také zcela odpojit a klávesnice pak nabízí střední záklon. Dlouhodobá zkušenost ukázala, že ergonomické provedení Microsoft Wireless Keyboard 7000 je velmi návykové. Již po jednom dni práce se budete velmi neradi vracet k běžné klávesnici. Z dalších funkcí nechybí tři programovatelná doteková tlačítka, kterým lze přiřadit spuštění programu, webové stránky nebo souboru. O úspěšném dotyku informuje tiché cvaknutí. Zařízení nechybí ani funkční klávesy pro ovládání přehrávání hudby a videa či regulaci hlasitosti. Nechybí ani rychlé klávesy pro spuštění aplikací Vista nebo aktivaci 3D přepínání oken. Navíc lze většinu funkčních tlačítek editovat a přiřadit jim jinou funkci. Myš Wireless Laser Mouse 7000 je rovněž v ergonomickém provedení a nelze jí nic vytknout. Do ruky padne velmi dobře, disponuje čtyřsměrným rolovacím tlačítkem a laserovou snímací optikou. Nechybí ani dvě funkční tlačítka, ukazatel stavu a nabíjecí základna v balení.Set klávesnice a myšky řady 7000 je vhodnou variantu pro multimediální uživatele a psavce, kteří pracují s počítačem denně a ergonomické zpracování jim umožní pohodlnou práci.Microsoft

Wireless Laser Keyboard 7000

Typ: multimediální herní bezdrátová myš i klávesnice
Rozměr klávesnice/myši:
486 × 227 × 20
81,9× 121 × 41?mm
Váha klávesnice/myši: 1 208/106?g
Snímač myši: laser, 1 000 dpi
Napájení: klávesnice 2× AA (alkalické), myš 1× AAA,
1 000 mAh (NiMH)
Ergonomická klávesnice/myš:
ano/ano
Porty: USB
Podpora OS: Windows XP, XP64, Vista
Záruka: 2 roky
? ergonomický tvar, velmi tichý chod kláves, funkční tlačítka
? absence stavových diod (NumLock/CapsLock)
Cena vč. DPH: 2 500?Kč Poskytl: Microsoft,
www.microsoft.cz

Genius SlimStar 335: herní klávesnice

Adam Nosek

Společnost Genius není v oblasti periferií žádným nováčkem a na uživatele utočí zejména zajímavými funkcemi a agresivní cenovou politikou. Genius SlimStar 335 je po Razeru druhou herní klávesnicí, na kterou jsme se v tomto čísle zaměřili. Stejně jako konkurenční model nabízí samozřejmě i SlimStar funkční tlačítka, jež přijdou vhod i v multimediálních aplikacích.
Klávesnice patří mezi ty větší, což potvrzuje její délka – bez tří milimetrů půl metru. Větší rozměry má na svědomí speciální integrovaný panel, obsahující 15 programovatelných tlačítek. Každému z nich může her chtivý uživatel přiřadit vlastní makro a usnadnit si tak některé činnosti ve hře a zvýšit tak svoji efektivitu. Panel je umístěn na levé straně klávesnice a je snadno dostupný – kliknutí na požadovanou klávesu je otázkou mžiku. Konfigurace kláves lze uložit, takže si můžete vytvořit několik různých profilů pro řadu her a podle potřeby vždy načíst ten relevantní. Více dodávaná aplikace ale nezvládne.
Samotná klávesnice nabízí středně tichý chod a příjemný zdvih a reakce jednotlivých kláves. Alfanumerická část SlimStaru byla ušetřena jakýchkoli zásahu, takže uživatel může počítat s běžným rozmístěním ovládacích prvků. Výraznější změny zasáhly pouze klávesy Delete, Home či End, které jsou umístěny vertikálně, což je ale relativně intuitivní.
Z funkčních kláves nechybí SlimStaru 335 prvky pro ovládání přehrávání (play/pause, stop) a regulace hlasitosti. Pro snazší procházení internetových stránek jsou k dispozici funkční klávesy pro spuštění internetového prohlížeče, obnovení stránky (alternativa F5) a pohyb zpět a dopředu. Nakonec nechybí ani tlačítka pro spuštění e-mailového klienta a poslání počítače do režimu spánku. Genius SlimStar 335 nabízí zejména výborný poměr ceny a výkonu. Kvalitní herní klávesnici, na které se i přiměřeně dobře píše, za 352?Kč většinou nepořídíte.

Genius SlimStar 335

Typ: herní klávesnice
Rozměry: 497 ×183 × 23?mm
Váha: 350?g
Typ: drátová
Ergonomická klávesnice: ne
Porty: USB
Podpora OS: Windows Vista/XP x64/XP/2000
Záruka: 2 roky
? dobrý zdvih a reakce kláves, funkční klávesy, cena
? nehodí se pro dlouhodobé psaní
Cena vč. DPH: 353?Kč Poskytl: Genius,
www.geniusnet.com

Herní nástroj Razer Lycosa

Adam Nosek

Klávesnice Razer Lycosa míří zejména do rukou hráčů, ale má samozřejmě co nabídnout i ostatním uživatelům. O tom, že tato klávesnice patří do trochu jiné rodiny periferií, napoví už luxusně zpracované balení. Potěší i jeho obsah, kde nechybí návod (byť anglický), CD s ovladači, brožurka se všemi produkty Razer a také certifikát pravosti.
Klávesnice Lycosa nabízí dvojí užitnou hodnotu jak z pohledu samotné klávesnice, tak dalších funkcí, a to díky ovládací aplikaci. Základem je QWERTY klávesnice s klasickým rozložením bez českých popisků, které najdete přiloženy v balení k nalepení. Zejména při delším hraní přijde vhod protiskluzový povrch všech kláves. Na Lycose najdete jediný netradiční ovládací prvek v podobě dotykové lištičky nad NumPadem. Ta umožňuje ovládat přehrávání ve čtyřech aplikacích (Windows Media Player, Winamp, iTunes, Real Player) a nechybí ani regulace systémové hlasitosti. Posledním prvkem je logo Razeru, jehož stisk v kombinaci s klávesami F1–10 přepíná uložené profily i v průběhu hraní. V případě stisku loga a klávesy Windows dojde k její deaktivaci, což nejvíce ocení hráči. Posledním prvkem je regulátor podsvícení klávesnice – podsvíceny jsou totiž všechny klávesy a svítí přímo jednotlivé „fonty“. Podsvícení je velmi tlumené a nezatěžuje tak oči a ani neoslňuje. V případě Lycosy je možná regulace ve třech stupních: zcela vypnout, nechat svítit nebo zvýraznit pouze magickou hráčskou kombinaci WASD. Pokud často píšete po večerech, přijde celkové podsvícení skutečně vhod.
Ovládací aplikace Lycosy se nese plně v duchu Razeru a nabízí 10 profilů (je možné je specifikovat i pro různé aplikace), dále umožňuje naprogramovat každou klávesu na Lycose a přiradit ji například makro či spuštění zvolené aplikace. Razer Lycosa disponuje velmi rychlou odezvou 1 ms, a to díky frekvenci 1 000 MHz na USB. Nechybí ani jeden USB port pro připojení zařízení a jack pro sluchátka a mikrofon.Pokud často hrajete hry, je Razer Lycosa optimálním řešením. Neklouzavé podsvícené klávesy, stejně jako možnost programovat každou jednotlivou klávesu jsou pro hráče jasným benefitem. Potěší i možnost deaktivovat klávesu Windows jedním stiskem, stejně jako panel pro ovládání přehrávání médií či USB a jack pro mikrofon a sluchátka.

Razer Lycosa

Typ: herní klávesnice
Rozměry: 469 × 221 × 15?mm,
bez předložky 469 × 168 × 15?mm
Váha: 936 g
Typ: drátová
Ergonomická klávesnice: ne
Porty: USB, mikrofon, sluchátka
Podpora OS: Windows XP, XP64, Vista
Záruka: 2 roky
? podsvícení kláves, nízký zdvih a neklouzavý materiál kláves, herní funkce
? hlučnější chod kláves
Cena vč. DPH: 1 949?Kč
Poskytl: SuperGamer.cz,
www.supergamer.cz

Belkin Washable Mouse

Adam Nosek

Pokud s počítačem pracujete denně několik hodin, jistě to znáte – myš i klávesnice začnou postupem času měnit barvu, jak se na nich zachytávají nejrůznější nečistoty. A pracujete-li například v nemocnici, obchodě s jídlem nebo provozujete internetovou kavárnu, tak jistě potvrdíte, že možnost myš občas opláchnout a pořádně vydrbat by byla velmi praktická věc. Tak přesně toto nabízí počítačová myš od společnosti Belkin s označením Washable Mouse, kterou skutečně opláchnout můžete.
Washable Mouse si neklade velké ambice konkurovat drahým profesionálním produktům, jedná se o klasickou myš, kterou lze kdykoli řádně omýt. Nicméně tím nechceme říci, že se s myší špatně pracuje. Samozřejmě nejde o miss ergonomie, ale přesto lze Belkin Washable Mouse i delší dobu bez únavy ruky. Myš je vyrobena na povrchu z gumového materiálu, takže se velmi dobře drží v ruce. Nechybí ani rolovací ploška jako náhrada kolečka. Rolování probíhá klouzáním prstu po plastikové plošce. O úspěšném „klouzání“ informuje svítící modrá dioda, která však není nezbytná. Myš je postavena na optickém snímači, přičemž ji většina povrchů nepůsobí větší problém. 8 0388/TJi o
Pokud se potýkáte s častým zašpiněním myši a s tím spjatým čištěním, je Belkin Washable Mouse optimální volbou. Jediné, na co je třeba dávat pozor, je samotný USB konektor, který by do kontaktu s vodou přijít neměl. Belkin Washable Mouse (F5L007ej)
Typ: omyvatelná myš
Rozměry: 89 × 89 × 31?mm
Váha: 68?g
Připojení: drátová USB
Snímač myši: optický, 1 000 DPI
Ergonomická myš: ne
Porty: USB
Podpora OS: Windows 2000, XP, Visa, Mac OS X v10.4
Záruka: 2 roky
? dobrý zdvih a reakce kláves, funkční klávesy, cena
? k funkčním tlačítkům lze přiřadit pouze makro, ne spuštění programu
Cena vč. DPH: 799?Kč
Poskytl: Belkin,www.belkin.cz

Byl pro vás článek přínosný?