Hlavní navigace

Microsoft Virtual PC 2007 a Virtual Server 2005

1. 7. 2007

Sdílet

Virtuální PC doopravdy zdarma Když to před lety začalo vypadat, že webové prohlížeče budou zdarma, mnozí s...


Virtuální PC doopravdy zdarma



Když to před lety začalo vypadat, že webové prohlížeče budou zdarma, mnozí se tomu zdráhali uvěřit. Když to před dvěma lety začalo vypadat, že virtualizační software by mohl být alespoň v základních verzích zdarma, i k tomu jsme byli skeptičtí. A když se nedávno opravdu stalo, že dokonce Microsoft uvolnil nejen základní, ale i vyšší verzi svého softwaru k provozování virtuálních strojů zdarma, mnozí se zdráháme uvěřit doposud. Nebudeme spekulovat o důvodech, řekněme "hurá" a podívejme se na možnosti tohoto softwaru!
Základní varianta k provozování virtuálních PC se u výrobce z Redmondu jmenuje Microsoft Virtual PC 2007 a je určena k rutinnímu testování, výuce či experimentování. Protože se jedná o již poměrně dospělý produkt, nechybí řada typických vymožeností. Samozřejmostí je simulace síťových rozhraní s možností sdílení fyzických adaptérů či naopak uzavření sítě pouze mezi jednotlivé virtuální stroje, paralelní spuštění většího počtu virtuálních počítačů, co paměť a procesor unesou, či instalace dodatečných ovladačů, jež zajistí kvalitní grafické zobrazení či plynulé přechody polohovacích zařízení mezi virtuálním a hostovacím prostředím.
Mezi nejvýznamnější vylepšení poslední verze jistě patří rozšíření podpory pro operační systém Windows Vista ("venku" i "uvnitř", tedy jako hostitel i virtuální stroj) a další rozšiřování podpory pro 64bitové platformy od AMD i Intelu.
Na druhou stranu i po letech vývoje stále zůstává Virtual PC v některých důležitých vlastnostech omezeno. Omezen je počet emulovaných pevných disků, jejichž počet je vázán na virtuální řadič IDE a kupříkladu rozsáhlejší serverové emulace zde nepřipravíte (třeba pole RAID 5). Další nepříjemností je absence podpory zařízení připojených na sběrnici USB, kromě klávesnice a myši. Jinými slovy, třeba takové síťové adaptéry Wi-Fi, neřkuli třeba čtečky paměťových či čipových karet zde opět nenasimulujete.
Dále se pozastavme u jedné z nejdůležitějších vlastností, kterou je ukládání stavu virtuálního počítače, přesněji především jeho pevného disku. Zde se možnosti Virtual PC už dlouho v zásadě nezměnily a nutno podotknout, že oproti konkurenci jsou jeho tvůrci pozadu. Nelze sestavit delší postupnou historii uložených stavů a jejich správa třeba v podobě hierarchie je zde těžko dosažitelná bez komplikovanějších "fíglů" se soubory virtuálních pevných disků.
Chce-li uživatel uniknout alespoň některým problémům, o nichž byla řeč, nabízí se možnost využít vyšší verzi koncepčně shodného softwaru s názvem Virtual Server 2005. Ten je určen jak k pokročilým scénářům simulací, tak k provoznímu nasazení produkčních serverů v "opravdové" síti. Nabízí se významně lepší možnost správy a přípravy nových virtuálních strojů, lze provozovat i složitější konfigurace emulovaných pevných disků a velmi příjemným uživatelským rozhraním je pak zobrazovací komponenta do webového prohlížeče. Možnost přenášet obrazy pevných disků z Virtual PC 2007 do serverové varianty je velmi cenná a i další potenciál na "klonování" disků je pozoruhodný. Volně dostupná varianta Virtual Server je, při zohlednění volného použití, opravdu velmi kvalitní řešení přinejmenším pro jakékoliv experimentální prostředí.
Nezbývá než říci, že Microsoft v případě Virtual PC 2007 a Virtual Serveru 2005 nabízí kvalitní a spolehlivý software ze dvou variant si vybere podle svých nároků každý a v obou případech se jedná o vyhovující řešení.

Microsoft Virtual PC 2007 a Virtual Server 2005

Software pro provozování "počítačů v počítači" s podporou Windows Vista
Šíře podporovaných platforem
dobrá výkonnost
cena
Absence podpory USB
postupné ukládání stavů
K recenzi poskytla firma: Microsoft, www.microsoft.cz
Cena: zdarma

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku