Hlavní navigace

Maxtor OneTouch III

1. 3. 2006

Sdílet

Externí disk se skutečně velkou kapacitou Není tomu tak dávno, co jsme psali o velkokapacitním externím disku On...


Externí disk se skutečně velkou kapacitou


Není tomu tak dávno, co jsme psali o velkokapacitním externím disku OneTouch II. Je vidět, že Maxtor nespí na vavřínech a na trh přichází opět s novým produktem. Tentokrát nese externí disk název Maxtor OneTouch III a nabízí neuvěřitelných 500 GB datového prostoru. Měří 136 x 65 x 217mm a jeho hmotnost činí 1,45 kg. Dokázali bychom si představit i atraktivnější vzhled produktu gumový vrchní a spodní díl se nemusí některým uživatelům zrovna líbit. Na druhé straně je třeba říci, že právě robustnější obal může při neopatrném transportování disk skutečně ochránit. Z praktického hlediska můžeme tedy obal pochválit. Na přední stěně zařízení se nachází oválný tlačítkový vypínač. Jeho prstenec informuje uživatele o stavu zařízení. Pokud je disk zapnutý, svítí kontrolka v prstenci bíle. V případě, že se přenášejí data, začne prstenec blikat střídavě na levém a pravém konci oválu. Při vypnutém disku LED dioda nesvítí.
Zadní stěna zařízení obsahuje konektor pro připojení externího napájecího adaptéru, kolébkový vypínač a konektory pro připojení produktu k počítači. Na výběr má uživatel vysokorychlostní rozhraní USB 2.0 a standard FireWire s podporou přenosové rychlosti 400 Mb/s. V testu jsme připojili disk k PC pomocí USB kabelu. Jeho výkon jsme změřili testovacími aplikacemi Simpli Software HD Tach RW a SiSoftware Sandra 2005 SR3. První testovací software změřil průměrný výkon zápisu na úrovni 28,3 MB/s, výkon čtení 34,9 MB/s. Měřili jsme také průměrnou přístupovou dobu. OneTouch III nabízí 16 ms. Při intenzivním zápisu nebo čtení zatížil disk procesor z 11 %. Oproti interním pevným diskům, které zpravidla zatíží procesor pouze jedním až třemi procenty, je to výrazně vyšší hodnota. Je však dána způsobem připojení, který jsme využili. Aplikace SiSoftware Sandra 2005 SR3 oznámkovala produkt hodnotou 30 MB/s (Drive Index). Hodnota 30 MB/s představuje souhrnné hodnocení dílčích testů, které Sandra aplikovala.
Při zakoupení produktu Maxtor OneTouch III se stanete i majiteli doprovodného vybavení. V něm naleznete USB propojovací kabel, kabel FireWire, tištěnou příručku, externí napájecí adaptér a dvojici CD. Nosiče obsahují dokumentaci v elektronické podobě a ovladače pro operační systém Windows i Macintosh. Dále se na discích nachází i aplikace OneTouch Manager pro pohodlné zálohování dat.

Maxtor OneTouch III

podpora USB 2.0 a FireWire, kapacita
výkon ve srovnání s interními disky
Cena vč. DPH: 7 771 Kč
K testu zapůjčila firma: Maxtor, www.maxtor.com

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku