Hlavní navigace

Malá, ale šikovná

1. 12. 2007

Sdílet

Evolve se od konkurence snaží podle firemní filozofie odlišit řadou technických vychytávek, vyladěným firmwarem (s ...


Evolve se od konkurence snaží podle firemní filozofie odlišit řadou technických vychytávek, vyladěným firmwarem (s možností aktualizace) či plnou jazykovou lokalizací svých produktů. A to platí i pro recenzovanou Corona LCD TV 7 s hybridním tunerem.
Příjemně překvapí výbava, která je s televizí dodávána. Kromě stojánku polohovatelného do všech směrů, síťového adaptéru a externí antény s magnetem (kterou lze výborně přichytit například na střechu auta) je přiložen také návod v češtině, dálkový ovladač (+ baterie), napájecí adaptér do zapalovače, klasická stereofonní sluchátka do uší, redukce na konektory typu cinch pro připojení AV vstupu i výstupu a na závěr i užitečná lepící podložka pod stojánek.
Po prvním zapnutí televizoru následuje konfigurace státu, jazyka a časového pásma. Poté se objeví nabídka automatického vyhledání všech dostupných programů rádia i televize. I bez externí antény přístroj nalezl během zhruba dvou minut všechny dostupné programy, které jsou v Praze k dispozici, a také k nim přiřadil i odpovídající názvy. Pokud byste od Corony LCD TV 7 nevyžadovali nic dalšího, již v tomto okamžiku můžete s veškerým nastavováním skončit. Pro náročnější se ovšem v menu skrývá řada dalších funkcí.
Samotné menu lze ovládat tlačítky na televizi nebo dálkovým ovladačem. Kromě přehledu televizních a rádiových programů a jejich dalšího ladění je v menu i rodičovský zámek chráněný PIN, dále možnost nastavení systému a několik her. Nechybí ani jednoduchý kalendář, informace o systému a osobní nastavení, umožňující každému přizpůsobit vzhled menu. Ve zmíněném nastavení systému je pak mimo jiné možné pozměnit typ video vstupu, televizní normu PAL či SECAM a také poměr stran obrazu. Standardně je nastaven na 16 : 9, což znamená, že v případě obrazu 4 : 3 je třeba provést změnu nastavení, abyste se vyhnuli zkreslení obrazu. Některé funkce jsou přístupné jen prostřednictvím dálkového ovladače, například teletext, informace o síle a kvalitě přijímaného signálu či funkce EPG, což je elektronický programový průvodce.
Nejvýraznějším prvkem televizoru Corona LCD TV 7 je již zmíněný širokoúhlý displej s úhlopříčkou 17,8 cm (7 "), jasem 300 cd/m2 a kontrastem 150 : 1. Trochu problematické je ale rozlišení, které výrobce udává jako 1 440 × 234 bodů. Trik je totiž v tom, že výrobce do horizontálního počtu bodů započetl každý z bodů RGB zvlášť, takže ve skutečnosti je počet plnohodnotných bodů třetinový – tedy
480 × 234 bodů. Pro běžný, pohybující se obraz bez ostrých přechodů barev je rozlišení plně dostačující. Titulky však při tomto rozlišení působí již značně hranatým dojmem. Rovněž trochu zamrzí nerovnoměrné podsvícení displeje, které je sice zřetelné až při velmi tmavých scénách, ale jeho přítomnost je neoddiskutovatelná. Pochvalu na¬opak zaslouží pozorovací úhly, které jsou na technologii TN, jež je v tomto displeji použita, skutečně velmi dobré.
Zabudované stereo reproduktory jsou umístěné na zadní straně přístroje a jejich kvalita je vzhledem k velikosti celého televizoru opravdu uspokojivá. Na bocích televize jsou konektory – anténní, napájecí, AV IN a AV OUT se zdířkou pro jack 3,5 mm a také výstup pro sluchátka. Všechny jsou šikovně skryté za hlavním okrajem tak, aby kabely, které k nim vedou, nebyly z předního pohledu vidět, což je rozhodně dobré řešení.

Verdikt

Celkový design přístroje je určitě zdařilý a na první pohled působí příjemným dojmem. Přístroj jistě není kandidátem na cenu za křišťálový obraz, čemuž odpovídá i zvolený displej. Ten totiž přiměřeně odpovídá ceně 4 249 Kč vč. DPH. Pokud ovšem hledáte televizi podobného určení, můžeme vám ji doporučit. Její přednosti oceníte především na cestách, při noční směně, ale i pokud jste delší čas například v nemocnici a nemáte to štěstí na nadstandardní pokoj.

Evolve Corona

LCD TV 7
Úhlopříčka: 7 " (17,8 cm)
Rozlišení:
1 440 × 234 pixelů
Jas: 300 cd/m2
Kontrast: 150 : 1
Formát obrazu: 16 : 9
Tuner: interní analogový
a digitální DVB-T tuner
Záruka: 24 měsíců
Klady: hmotnost, rozměry, citlivost tuneru
Zápory: průměrný LCD displej
Cena vč. DPH: 4 410?Kč
www.agen.cz
Hodnocení: 4

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku