Hlavní navigace

Kozí příběh technologie v pozadí

1. 6. 2007

Sdílet

Art And Animation studio v čele s režisérem Janem Tománkem připravuje první počítačově generovaný český celove


Art And Animation studio v čele s režisérem Janem Tománkem připravuje první počítačově generovaný český celovečerní animovaný film Kozí příběh Pověsti staré Prahy. O tom jsme vás již v minulosti informovali. Také jsme slíbili, že přineseme další informace a budete první, kdo se je dozví. V dnešním článku v krátkosti připomeneme, co je vlastně projekt Kozí příběh zač a dále vám přiblížíme technologické vybavení tvůrců filmu.
Film "Kozí příběh Pověsti Staré Prahy" je celovečerní komedie pro celou rodinu. Je zajímavé, že se jedná o počítačově generovaný celovečerní snímek, který vzniká tímto způsobem ve východní Evropě vůbec poprvé a navíc bez jakékoliv podpory českého státu. Firma Czech Computer je technologickým partnerem a dodavatelem výpočetní techniky.
Firma Czech Computer musela ve spolupráci s tvůrcem filmu AAA Studiem speciálně navrhnout několik unikátních sestav přímo vhodných pro potřeby výroby filmu. Na základě zkušeností techniků, teoretických materiálů a jednotlivých specifikací softwaru byl vybrán nejvhodnější hardware pro pracovní stanice a pro "rendrovací farmu". Základem pracovních stanic jsou profesionální grafické karty nVidia Quadro, které se hojně využívají pro efektivní práci s 3D programy (jako například MAYA, 3DS MAX a podobně). Pro čtyři pracovní stanice byly vybrány karty od Hewlett-Packard nVidia Quadro FX540. Jeden počítač spoléhá na akcelerátor nVidia Quadro FX1400. Při montáži byly počítače vybaveny procesory AMD Athlon 64 s jádrem Venice, 2 GB operační paměti a 160GB pevnými disky. Hlavní pracovní stanice byla osazena výkonným harddiskem Western Digital Raptor s kapacitou 74 GB a především s rotací ploten 10 000 otáček za minutu. Tato stanice byla hned v počátku osazena dvoujádrovým procesorem AMD Opteron.
Záloha dat je věc důležitá a při projektu jako je film Kozí příběh to platí dvojnásob. Pod názvem "File Server" se skrývají dvě sestavy čtyř pevných disků s kapacitou 500 GB. Bezpečnost dat byla zaručena diskovým polem typu RAID 5. Tato technologie umožňuje jak akceleraci zápisu a čtení, tak i zabezpečení dat při výpadku jednoho z disků. Další dvě disková pole jsou zapojená v RAID 0 (kapacita 4 x 750 GB a 4 x 500 GB).
Pro finální dokončení filmu je zapotřebí i rendrovací farma (několik stanic pracujících souběžně, které generují finální animace), při které je kladen důraz na výpočetní výkon procesoru. V současné době jedním z nejvýkonnějších dostupných procesorů je Intel QX6700 Extreme. Nejprve byla vytvořena jedna sestava s tímto procesorem na otestování výkonu. Výkon rendrovací stanice se základní deskou Intel Stoughton se při praktických testech velmi osvědčil, a tak se nyní pracuje s farmou vybavenou šesticí takovýchto počítačů. Autoři Kozího příběhu dostávají od techniků Czech Computeru nejen výkonný hardware, ale i rady a praktickou podporu při řešení problémů, které se při pracovním vytížení počítačů zákonitě objevují. Podle plněného harmonogramu výroby 3D renderovaného filmu se zdá, že AAA Studio sáhlo po skutečně spolehlivém technologickém partnerovi, který nabízí kvalitu a profesionální přístup. Zda je toto tvrzení skutečně stoprocentní, to si budeme moci ověřit příští rok, kdy je plánovaná premiéra filmu.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku