Hlavní navigace

Kouzlo 800 Mhz

1. 3. 2007

Sdílet

Aeneon DDR2 800 RAM dostupná výkonnostní rezerva Drtivá většina současných procesorů si vystačí s pamětí D...


Aeneon DDR2 800 RAM dostupná výkonnostní rezerva


Drtivá většina současných procesorů si vystačí s pamětí DDR2 pracující na frekvenci 266/533 či 333/667 MHz. Na trhu lze pochopitelně najít řadu rychlejších modulů (až po extrémy 600/1 200 MHz), drtivá většina z nich je ale nesmyslně předražená a činí tak z overclockingu drahou zábavu, spíše než způsob, jak získat za málo peněz co nejvyšší výkon.
Sami výrobci pamětí se v poslední době tuto mezeru na trhu snaží vyplnit vlastními značkami, které nabízejí velmi slušný výkon, stabilitu, jistý potenciál k přetaktování (či agresivnějšímu časování) a především atraktivní cenu. Přesně to je případ značky Aeneon, která spadá pod jednoho z nejvýznamnějších výrobců RAM, německý Infineon. Zatímco Infineon sám dodává především významným výrobcům značkových PC či grafických karet, značka Aeneon je určena pro malé assemblery a koncové uživatele, jinými slovy nabízí výhodný poměr ceny a výkonu.
Aeneon je poněkud neobvyklý i tím, že své paměti sám prodává z webshopu po celé Evropě u našich prodejců se s nimi příliš často nesetkáte, není ale problém navštívit jejich obchod (www.aeneon.de/en/webshop/country.html) a paměti si objednat (platit lze kartou či při dodání, druhá z možností ale vyjde dráž, drobný problém také spočívá v tom, že obchod je prozatím pouze v anglickém a německém jazyce). Je ale možné, že se s pamětmi této značky setkáte v budoucnu i v některém z českých kamenných či on-line obchodů.
Moduly DDR2 800, které jsme mohli otestovat, jsou ideální volbou pro ty, kdo chtějí rozumně přetaktovat procesory jako je Core2 Duo. Jejich standardní FSB je totiž 400/800 či 533/1 066 MHz, pořízení rychlejších pamětí pak dává možnost zvýšit rychlost FSB a zachovat synchronní časování paměti. Při testování jsme neměli nejmenší problémy se stabilitou ani při agresivnějším časování, než jaké uvádí výrobce (zde ale obvykle hraje roli i použitý čipset a kvalita základní desky). Pokud tedy hledáte paměť s potenciálem pro přetaktování za velmi rozumnou cenu, představují moduly Aeneon zajímavou alternativu. Aeneon dokonce na svých stránkách nabízí vyhledávání vhodné paměti pro vaši základní desku měli byste se tak vyhnout potenciálním problémům s kompatibilitou.

Aeneon DDR2-800, 1 GB

poměr cena/výkon
rezerva pro přetaktování
momentálně pouze v on-line obchodě
Cena vč. DPH: cca 1 250 Kč (512 MB), 2 400 Kč (1 GB)
K testu zapůjčila firma: Aeneon, www.aeneon.de

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku