Hlavní navigace

Komplexní ochrana před on-line hrozbami

1. 12. 2007

Sdílet

Norton Internet Security 2008 CZ Stará dobrá žlutá barva produktů od Symantecu s novým logem nesoucím jméno Pet...


Norton Internet Security 2008 CZ


Stará dobrá žlutá barva produktů od Symantecu s novým logem nesoucím jméno Petera Nortona přináší dalšího zástupce v řadě produktů Internet Security, jež má na starosti nebezpečí přicházející z virtuálního prostoru sítě sítí. Co nového Norton Internet Security 2008 (dále jen NIS) uživateli nabízí a zda má smysl investovat do nové verze peníze, to bude tématem následujících řádků.
Instalace probíhá podle zažitých konvencí, po jejím dokončení je nutné restartovat. Prvním post-instalačním krokem je stažení aktualizací. Zde se však objevuje problém. Aktivovaný firewall je totiž standardně nastaven do režimu učení a zpočátku uzavře váš počítač před okolním světem takřka neprodyšně. Paradoxně tak není sám program schopen kontaktovat firemní servery pro stažení aktualizací. To samo o sobě působí spíše úsměvně, méně zábavné je to však po 10 minutách nečinnosti programu, zatížení celých Windows a nemožnosti likvidace stojícího procesu přes správce procesů ve Windows Vista. Pomůže jen tvrdý restart. Poté stačí vyřadit firewall z provozu a vše proběhne tak, jak má. Neznalého uživatele však tato situace jistě nepotěší.
Norton Internet Security 2008 v sobě integruje kompletní ochranu před viry, spamem, spywarem, phishingem a dalšími internetovými hrozbami. Všechny funkce soustředí do nově přepracovaného ovládacího centra (Norton Protection Center), které od poslední verze opět pokročilo směrem k dokonalosti. Základní funkce centra lze vyvolat i poklepáním na ikonu umístěnou v pravém dolním rohu pracovní plochy, nebo na integrovanou miniaplikaci panelu Windows Vista. Norton Protection Center (dále jen NPC) obsahuje dvě základní záložky. První, nazvaná Domů, vás přehledně informuje o stavu všech služeb. Druhá, s názvem Norton Internet Security, nabízí uživateli možnosti nastavení těchto služeb a jejich aktivaci/deaktivaci.
Samotné funkce NIS jsou rozděleny do tří skupin, což velmi usnadňuje orientaci zejména méně zkušeným uživatelům. Úlohy a prověřování poskytnou antivirovou ochranu. Tu lze spustit podle předem vytvořených šablon, pro zkušenější uživatele je pak připraven průvodce s individuálními možnostmi nastavení. Kromě standardní metody porovnávání virové databáze umí antivirus i heuristickou analýzu Bloodhound, která vyhledává potenciální neznámé virové řetězce. Napadené soubory lze tradičně mazat nebo ukládat do karantény. Zvláštní funkcí této skupiny nástrojů je takzvaný Inspektor prověřování, jenž vám umožní provést nejen antivirovou, ale také všechny ostatní kontroly (antispyware, phishing, IM, hesla ve Windows atd.). Inspektor je výborně konfigurovatelný a zkouší nalézt rezervy v nastavení vašich Windows a aplikací komunikujících v nebezpečném prostředí internetu. Součástí skupiny je i povedená aplikace-peněženka Identity Safe, jež dokáže skrýt pod jediné heslo vaše ostatní přihlašovací údaje a samočinně je vkládat na webových stránkách. Snadno tak uložíte přístupy k webmailu, bance a ostatním internetovým službám na jediné místo pod jediné heslo. Je však třeba mít na paměti, že za získané pohodlí zaplatíte menší bezpečností.
Druhou skupinu představují vlastní nastavení rezidentních služeb. Základem je ochrana Auto-Protect, která na pozadí vaší práce kontroluje spouštěné programy (heuristickou analýzou), příchozí a odchozí e-maily (podporováni jsou klienti POP3) a volitelně zprávy zasílané přes IM (podpora Yahoo, AOL, MSN a Trillian Messengerů). Následuje obousměrný firewall, jenž má schopnost se učit a volitelně sám vyhodnocuje potenciální nebezpečí aplikací přistupujících na internet. Firewall je možné konfigurovat na aplikační úrovni, tedy definovat seznamy povolených a zakázaných programů, ale i na úrovni paketové, čili definovat libovolně povolené a zakázané porty, případně IP adresy. Vše v obou směrech. Velmi užitečné je pak tlačítko Resetovat bránu firewall, které uvede vše do továrního (viz druhý odstavec) nastavení. Firewall taktéž registruje důvěryhodná zařízení na základě jejich MAC adres. Technologie Prevence narušení je pak ochranou proti útokům hackerů na bázi sledování příchozího provozu na firewallu. Obsahuje i funkci Autoblock, která v případě podezření odstřihne ve zvoleném časovém intervalu váš počítač zcela od internetu. Dalším členem druhé skupiny je pak Ochrana před spyware, jež si poradí se všemi známými druhy útoků. Výčet uzavírá dnes aktuální Ochrana před phishingem. Ta se integruje přímo do prohlížeče.
Poslední skupinou jsou Sestavy a statistika. Jejím základem je možnost protokolování zjištěných napadení nebo virových nákaz, které vám nabídne v přehledném protokolu činností. Eviduje také „vadné“ weby v rámci ochrany před phishingem. Zobrazí přehled aplikací, které byly programem zablokovány z důvodu podezřelých transakcí. Ten lze následně upravit a některé aplikace např. opětovně povolit.
K NIS 2008 si můžete stáhnout doplňkový balíček aplikací Norton Add-on Pack, obsahující antispamový filtr do vašeho poštovního klienta a rodičovský zámek pro filtrování nevhodných stránek na internetu. Aplikace z tohoto balíčku jsou však jen v angličtině.
Verdikt
Norton Internet Security 2008 opět nabídne uživateli naprosto komplexní balík funkcí a technologií, plně pokrývající jeho nároky na ochranu před útoky z internetu. Novinkou je lépe zpracované uživatelské rozhraní, o něco svižnější práce rezidentních programů, peněženka Identity Safe a samozřejmě aktualizované databáze všech součástí. Tradičně kvalitní je pak automatická aktualizace Live update a komplexní lokalizace do naší mateřštiny.

Norton Internet Security 2008

Systémové požadavky: Procesor 300 MHz, paměť 256 MB RAM, 350 MB volného místa na disku, systém Windows XP (SP2) nebo Vista
Klady: nové prostředí programu, peněženka Identity Safe, kompletní lokalizace
Zápory: tovární nastavení firewallu, automaticky prováděné zásadní změny v OS
K recenzi poskytla firma:
Symantec
www.symantec.cz
Cena: 1 670 Kč (bez DPH)
Hodnocení: 4

Byl pro vás článek přínosný?