Hlavní navigace

Kamarádi Vodafonu

1. 3. 2007

Sdílet

Nová doplňková služba pro zákazníky Vodafone nese název Program kamarádi, jenž plně vystihuje její zaměření: j...


Nová doplňková služba pro zákazníky Vodafone nese název Program kamarádi, jenž plně vystihuje její zaměření: je totiž určena pro bezplatná volání a odesílání SMS na nejčastěji volaná čísla ve vlastní síti. Program kamarádi je určen pro nefiremní zákazníky a firemní zákazníky bez písemné smlouvy s tarify Nabito, Naplno, Řekni mi, Povídej, Nezavěšuj a Junior. Službu lze aktivovat pro jedno až čtyři vybraná mobilní čísla v síti Vodafone, přičemž od počtu "kamarádů" se odvíjí výše měsíčního poplatku za jedno číslo zákazník zaplatí 178,50 Kč, za dvě 226,10 Kč, tři účastníky si operátor cení na 261,80 Kč, konečně pro čtyři kamarády byla cena stanovena na 285,60 Kč měsíčně. Za výhodu považujeme zejména fakt, že volání a psaní SMS kamarádům je zcela bezplatné již od začátku účtovacího měsíce a není podmíněno vyčerpáním volných minut. Změnu preferovaných kamarádů lze provést jedenkrát měsíčně, a to zdarma. Jako promo akci do konce dubna navíc Vodafone nabízí Program kamarádi s 50% slevou po dobu dvou účtovacích období.

Do budky s Eurem

Vybrané telefonní budky společnosti O2 jsou od počátku února přizpůsobeny kromě klasických českých mincí také pro příjem drobných mincí evropské měny euro. Tato služba bude přínosná jak pro návštěvníky ze zahraničí, tak i pro domácí zákazníky, kteří drobná eura vlastní a nenacházejí pro ně jiné využití. Telefonní automaty, v nichž bude možné platit eurem, společnost O2 samozřejmě označí patřičnými symboly.

T-Mobile slaví 5 milionů

Stav zákazníků společnosti T-Mobile na konci roku 2006 překročil magickou hranici pěti milionů a zastavil se až na čísle 5,049 milionu. Z tohoto celkového počtu mělo asi 1,8 milionu aktivován tarifní program, zbylá většina dává stále přednost předplaceným kartám. V průběhu roku 2006 se T-Mobile podařilo přilákat do své sítě přes 415 tisíc nových zákazníků. Rovněž z přenositelnosti čísel vychází operátor se vztyčenou hlavou, dokázal totiž tímto způsobem získat o 4 679 zákazníků více než ztratit.

Výpadek u T-Mobile

Poslední lednový den došlo u T-Mobile k neočekávanému výpadku sítě, v jehož důsledku zůstalo v ranních hodinách asi 650 000 zákazníků bez možnosti přihlásit se do mobilní sítě. Příčinou byl výpadek databáze čísel, k závadě došlo při plánované rekonfiguraci systému. Chyba byla během několika hodin odstraněna a operátor se za ni zákazníkům ihned omluvil.

Nokie v odolném kabátě

Společnost Nokia vyvinula novou technologii pro úpravu povrchu mobilních telefonů, jež by měla zamezit jejich nadměrnému opotřebení. Jde o speciální extrakt z uhelného prachu, jenž je za pokojové teploty nanášen v tenké vrstvě na kryt elektrolýzou. Výsledný efekt se podle slov výrobce svou odolností takřka vyrovná diamantu. V praxi bychom se s touto novinkou měli setkat již během několika měsíců.

Formule v mobilu

Motorola ve spolupráci s Ferrari uvádí na trh mobilní telefon Motorola Razr v edici Maxx V6 Ferrari Challenge. Pro fanoušky je připraveno logo Ferrari a modifikované uživatelské prostředí s automobilovou tematikou například při zapnutí telefonu zazní zvuk silného závodního motoru. Jako bonus navíc zájemce k telefonu obdrží červené pouzdro s nápisem Ferrari, otázkou ovšem zůstává, zda tyto designové drobnůstky stojí za prodejní cenu blížící se 14 tisícům Kč.

Vodafone proti rakovině

Společnost Vodafone vyvíjí mobilní aplikaci určenou pro ženy, jejímž cílem bude hlídat pravidelné návštěvy gynekologa, popřípadě na něj poskytnout potřebný kontakt či přímo úřední hodiny. Cílem těchto preventivních opatření je snížení výskytu rakoviny děložního čípku, na kterou každý rok v Evropě umírá přes 25 tisíc žen. Technicky bude tato služba realizována pomocí SMS zpráv.
SMS v rámci firmy zdarma
Službu VPN firma si u Vodafone mohou aktivovat firemní zákazníci s alespoň dvěma SIM kartami, poplatek činí 238 Kč měsíčně na každou účastnickou SIM. Následné volání uvnitř této sítě je zcela bezplatné, od 1. února navíc operátor přidává novinku, a sice odesílání SMS v rámci VPN zdarma.

100 SMS zdarma při dobití

Orange slaví desetileté výročí na slovenském trhu a jako dárek pro zákazníky přichystal novou předplacenou službu s názvem Orange Click. Jedná se o klasickou předplacenou kartu, jejíž zvláštností je to, že veškerá komunikace s operátorem probíhá přes web. Orange díky tomu šetří kapacitu lidských zdrojů a může tak zákazníkům nabídnout výhodnější ceny. Jako promo akci operátor připravil možnost získat 100 SMS zdarma přes SMS bránu za každé dobití kreditu. Hodnotu kreditu lze u Orange dobíjet již od 50 Sk, takto navýšený kredit však platí pouze jeden den, pro delší trvání je nutné nabíjet vyššími částkami.

Cestovatelem zdarma

Až do konce března mohou zákazníci T-Mobile používající roamingový program Cestovatel přijímat hovory v zahraničí zcela zdarma, podmínkou je, aby byli přihlášeni do partnerské sítě T-Mobile. Konkrétně platí nabídka v následujících státech: Německo, Rakousko, Slovensko, Maďarsko, Chorvatsko, Makedonie, Černá Hora, Nizozemí, Velká Británie, USA a Polsko (pro tamější síť ERA).

T-Mobile má MMS za 5 Kč

Multimediální zprávy se u nás netěší zdaleka takové oblibě, jakou si od nich operátoři v prvopočátcích slibovali, a tak se T-Mobile od
1. ledna uchýlil ke značnému snížení ceny za odeslanou MMS. Pro tarifní zákazníky nově platí cena 5,95 Kč, majitelé přeplacených karet zaplatí za odeslání MMS do libovolné sítě v Česku 6,95 Kč. Mění se také podmínky doplňkového balíčku pro příznivce MMS, kteří nyní mohou pod názvem MMS15+ získat 15 volných multimediálních zpráv za 58 Kč (všechny ceny včetně DPH). Akce by měla trvat minimálně do konce září letošního roku.

Volné SMS za Benefit

Pokud využíváte předplacenou kartu od O2 a máte aktivován O2 Benefit program, mohlo by vás zajímat, že za nasbírané body můžete získat SMS zdarma. Pokud jste v minulém měsíci dobili kredit alespoň za 300 Kč, můžete se těšit na to, že v měsíci následujícím budete mít každou šestou odchozí SMS zdarma. Čím více peněz jste v minulém měsíci dobili, tím lepší budou nabízené podmínky, při překonání hranice 2 000 Kč v minulém měsíci nabízí operátor dokonce každou druhou SMS zdarma.

Nástupce K800i představen

V čase těsně před uzávěrkou představil Sony Ericsson nástupce oblíbeného modelu K800i, jenž dostal označení K810i. Novinka se nese v aktuálním duchu tenkých telefonů, její tloušťka se totiž snížila o celých 5 milimetrů. Vzhledu čelního panelu K810i dominují kulatá tlačítka alfanumerické klávesnice, na něž si budou uživatelé muset patrně chvíli zvykat. Funkce se příliš nezměnily, přístroj opět disponuje integrovaným 3,2megapixelovým fotoaparátem Cyber-shot s xenonovým bleskem, displej má rozlišení 320 x 240 pixelů, vnitřní paměť dosahuje 64 MB (plus kapacita paměťové karty). Přístroj dokáže kromě GSM sítí pracovat také s 3G, s nimiž se však v našich zeměpisných šířkách a délkách zatím příliš často nesetkáváme, na druhé straně zamrzí absence podpory EDGE. Pokud vás K810i zaujal, pak vězte, že vaše očekávání se naplní ve druhém čtvrtletí 2007 a vaše peněženka bude lehčí přibližně o 11 tisíc Kč.

Vodafone za rok 2006

V průběhu roku 2006 si Vodafone připsal přes 271 tisíc nových "zářezů na pažbě", přičemž ke konci roku se stav jeho zákazníků přehoupnul přes hranici 2,4 milionu. Nadpoloviční většina (asi 53 %) ze všech zákazníků přitom používala některý z tarifních programů, což je více než u obou konkurenčních operátorů. Průměrný výnos na zákazníka (ARPU) u Vodafone činil asi 660 Kč měsíčně.

Bojíte se teroristů?

V Británii byla zprovozněna nová SMS služba, jejímž účelem je informování zájemců o aktuálních hrozbách spojených s terorismem. Informace přitom pocházejí z více než dobře informovaného zdroje, kterým není nikdo jiný než britská tajná služba MI5. Cílem tohoto projektu je snaha o zlepšení vztahů s veřejností a zvýšení informovanosti občanů.

Nejlevnější z rodu Walkmanů

Početná rodina Sony Ericsson Walkman se brzy rozšíří o další přístroj, tentokrát pod názvem W200i. Již z číselného označení vyplývá, že u tohoto modelu nemohou uživatelé očekávat nejmodernější technologie, spíše půjde o cenově dostupné řešení pro masy. Výrobce použil displej s rozlišením 128 x 160 pixelů a 65 tisíci barev, vybavil přístroj interní pamětí 27 MB, kterou lze rozšířit pomocí paměťových karet Memory Stick Micro (přímo v balení je přítomna karta o velikosti 128 MB). Z hudebních funkcí nabídne W200i kromě samotného přehrávání MP3 také FM rádio s možností uložení až 20 stanic. S novinkou bychom se měli na trhu setkat ve druhém čtvrtletí, o ceně zatím bohužel nemáme bližší informace.

Seagate DAVE pro mobily

Technologie DAVE (Digital Audio Video Experience), představená společností Seagate, umožňuje zvýšit paměť mobilního telefonu pomocí externího harddisku s rozměry 89 x 61 x 12 milimetrů a hmotností 70 gramů. Spojení s telefonem bude probíhat přes rozhraní Bluetooth nebo Wi-Fi, což zajistí datový tok 500-1 000 kb/s, který by měl bez problémů stačit na přehrávání hudby nebo videa. Výdrž na jedno nabití baterie by se měla pohybovat kolem 10 hodin aktivní práce s diskem nebo až 14 dnů pohotovostního režimu.

Pan Neukradnutelný

Čínský výrobce Tianyu představuje mobilní telefon s označením B832, jenž se možná stane noční můrou kapesních zlodějů. Dokáže vás totiž informovat o tom, že do něj byla vložena jiná než původní SIM karta a následně ji také identifikovat (odesláním SMS, jež se následně objeví ve speciální databázi), což by mělo významnou měrou pomoci policii v pátrání po ztraceném či ukradeném přístroji.

Nekonečné volání v O2

Noví zákazníci nebo ti stávající, kteří si u O2 prodlouží smlouvu na dobu určitou, mohou získat neomezené volání do vlastní sítě zdarma po dobu až 24 měsíců. Konkrétní podmínky jsou poměrně komplikované, délka "Nekonečného volání s O2" se totiž odvíjí od doby závazku a zvoleného tarifu, zohledněn je však také fakt, zda se jedná o nového nebo stávajícího zákazníka. Pro konkrétní informace doporučujeme navštívit web http://cz. o2.com. Vodafone optimalizuje data
Vodafone nabízí všem svým uživatelům novou službu pro snížení objemu mobilně přenášených dat, nutno ovšem poznamenat, že T-Mobile a O2 mají podobné optimalizační procesy v provozu již několik let. Pro zlepšení toku dat stačí z webu www.vodafone.cz stáhnout patřičnou aplikaci, nainstalovat ji na daném PC a nastavit, co všechno se bude komprimovat (a do jaké míry). Mnoho dat lze ušetřit zejména snížením kvality stahovaných obrázků či bezztrátovou kompresí souborů. Efekty jsou přitom veskrze kladné, uživatel získá rychlejší přístup k internetu, stáhne menší objem dat a v neposlední řadě rovněž operátor ušetří kapacitu sítě.

Kreditní tarify u T-Mobile

V nabídce společnost T-Mobile přibyly nové tarifní programy na kreditní bázi, tento krok je přitom jasnou odvetou vůči konkurenci (O2 Simple, Vodafone Nabito), jež s podobnými tarify přišla již před několika měsíci. Připomeneme, že kreditní tarif funguje na principu, kdy uživatel dostává každý měsíc k dispozici určitý objem "volného" kreditu, přičemž záleží na jeho volbě, zda ho vyčerpá za hovory nebo SMS. T-Mobile přichází pod názvem Kredit hned s pěticí takovýchto tarifů, lišících se výší měsíčního paušálu. Ten začíná na 250 Kč a pokračuje přes 450 Kč, 700 Kč a 1 200 Kč až k nejvyššímu, jež má hodnotu 2 000 Kč. Nové tarify lze v této podobě aktivovat na dobu neurčitou, při uzavření smlouvy na dva roky můžete získat zvýhodnění Hit, jež znamená 20 % kreditu navíc zdarma. Uvedené ceny nezahrnují 19% DPH, pro konkrétní minutové sazby doporučujeme navštívit webovou stránku operátora www.t-mobile.cz.

Palm přichází s Direct Push

Již delší dobu mohou uživatelé smartphonů Treo s OS Palm používat Microsoft Exchange ActiveSync k přístupu na Microsoft Exchange Server prostřednictvím klienta VersaMail. Nový update, který lze stáhnout přímo do koncového zařízení, vylepšuje tuto komunikaci o technologii Direct Push, díky níž lze snadno provádět automatické bezdrátové updaty stavu e-mailové schránky, kalendáře atd. Přínosné se toto řešení jeví zejména pro business klientelu, jež nyní může využívat všech výhod business-class e-mailu bez nutnosti vlastnictví další infrastruktury. Důraz je kladen obzvláště na spolehlivost a bezpečnost, neboť administrátoři mohou snadno blokovat přístup z ukradených či ztracených zařízení.

Televize v kapse se osvědčila

Podařilo se nám získat výsledky zkušebního provozu projektu "Televize v kapse" (technologie DVB-H), jenž probíhal koncem minulého roku na území Prahy u zhruba 250 testovacích uživatelů z řad blízkých společnosti T-Mobile. Sám operátor hodnotí zkušební provoz veskrze kladně, neboť se mu podařilo prokázat, že o danou službu bude zájem. V průměru sledovali uživatelé mobilní televizi asi 20 minut denně, a to zejména při čekání na MHD, ve frontách apod. Spokojenost byla zaznamenána s mobilitou a kvalitou obrazu, naopak jisté mezery spatřovali testovací uživatelé v pokrytí signálem (to bylo způsobeno tím, že v testovacím režimu běžel pouze jediný vysílač). Nejoblíbenějšími kanály pro Televizi v kapse se staly ČT24 a Óčko, za chybu byla ale považována absence programů známých z analogového vysílání (ČT1, ČT2, Nova, Prima). Průzkum dále ukázal, že přijatelná cena by se měla pohybovat kolem 100 Kč měsíčně za základní balíček programů. Plnému uvedení služby do provozu tak již dnes brání prakticky pouze platná legislativa, jež v současné podobě podobný projekt zatím nepovoluje. T-Mobile však v dané věci již intenzivně vyjednává a věří, že se službu podaří uvést co nejdříve.

Byl pro vás článek přínosný?