Hlavní navigace

Jeden hot a druhý čehý

1. 3. 2006

Sdílet

CM-TECH CA-F180 a CA-F280 dvojice nových levných MP3 přehrávačů V záplavě všech možných super a úžasných ...


CM-TECH CA-F180 a CA-F280 dvojice nových levných MP3 přehrávačů


V záplavě všech možných super a úžasných přehrávačů s možností prohlížení fotografií či sledování videa se už pomalu začíná zapomínat na starý dobrý obyčejný MP3 přehrávač. Korejský výrobce kvalitních přehrávačů, společnost CM-TECH, se rozhodl, že vyjde vstříc i těm méně majetným a uvádí na trh extra malé, levné a "obyčejné" přehrávače, jejichž cena se pohybuje jen lehce nad hranicí čtyř tisíc za gigabajt. Vyplatí se?

Jako vejce vejci skoro

V případě recenzovaných modelů CA-F180 a CA-F280 je nadpis odstavce myšlen spíše metaforicky, protože oba přehrávače mají prakticky úplně stejné funkce, ale v jejich vzhledu už několik rozdílů najdeme. Tím nejzásadnějším je tvar, který se odvíjí od použitého napájení F180 používá AAA baterie, tudíž v zadní části vystupuje jeho tělo do prostoru, zatímco F280 má baterii integrovanou (Li-Pol), takže je "placatější". Zajímavé je, že první jmenovaný přehrávač váží 18 gramů bez baterie a druhý pouhých 19 včetně baterie. Svým vzhledem nás paradoxně zaujal spíše objemnější a těžší (s baterií) F180, i když jeho nijak bytelně působící plastové tělo celkový dojem kazilo. Po konstrukční stránce je určitě zdařilejší F280. Další oblastí, kde se oba produkty liší, jsou displeje, přičemž F180 má klasické monochromatické LCD a F280 efektnější OLED. Nám přesto vyhovoval spíše nižší model, protože jeho displej je větší a přehlednější. Trochu však vadilo, že jeho podsvícení čas od času poblikávalo, jakoby v přístroji kolísalo napětí.

Funkční výbava a ovládání

Pokud jste často snili, že si pořídíte přehrávač skutečně malých rozměrů s funkcemi rádia, diktafonu a nahrávacího zařízení, zdá se, že v obou CM-TECH přístrojích se vaše představy zhmotnily. Oba dva kousky totiž umí vše, co se od MP3 přehrávače klasické koncepce očekává. Přehrajete na nich MP3, WMA, ASF a OGG, poslechnete si rádio, zaznamenáte hlas a nahrajete zvuk z externího zdroje i FM tuneru do MP3. Nahrávání nás obzvlášť potěšilo, protože v nastavení lze zvolit datový tok až 192 kb/s. Úprava zvuku pomocí ekvalizéru je také samozřejmostí. Nabízí pět přednastavených režimů, jeden uživatelský a navíc ještě SRS, TruBass i WOW. Jako bonus najdeme u F180 utilitu pro čtení textů, která je však v praxi nepoužitelná, protože na malém displeji se ve větších souborech špatně orientuje.
Ovládání je jednoznačně povedenější u F180, protože je řešeno kruhem pěti tlačítek, doplněným těsně pod displejem ještě o další dva ovládací prvky. F280 má všech sedm tlačítek u sebe a zpočátku vás jejich rozmístění určitě zmate.

Spojení s počítačem a výdrž baterie

CM-TECH se jako jedna z mála známějších společností stále drží nejjednoduššího způsobu kopírování dat. Jeho přehrávače stačí připojit k počítači a bez jakéhokoliv softwaru lze přenášet cokoliv, včetně hudby do paměti. Snaha o takzvanou "ochranu autorských práv" omezováním uživatele se nás proto tentokrát netýká, což považujeme za výrazný klad, protože většina pokusů zabránit kopírování nelegální hudby je stejně neúčinná a ve výsledku poctivého uživatele pouze obtěžuje. Do pamětí obou přístrojů se přes USB 2.0 kopírovala data příjemnou rychlostí 3 až 3,5 MB/s.
Dobíjení baterie v případě F280 probíhá po spojení s počítačem, ale pokud by vám tento zdlouhavější a složitější způsob (musíte mít zapnutý počítač) nevyhovoval, lze dokoupit síťový adaptér. Výdrž tohoto modelu není ovšem nijak slavná, protože podle údajů výrobce dokáže při plně nabité baterii hrát jen něco okolo 10 hodin. Náš test se s tímto číslem bohužel shoduje. Naopak F180 používající AAA baterii vydrží v provozu dvojnásobnou dobu, a to považujeme u tak malého přístroje za solidní výkon.

Výsledné hodnocení

Když se ohlédneme zpět na celé testování, nepatrně více se nám líbil model CA-F180, i když oba dva mají své mouchy. Pro uživatele hledající levnější řešení, které ovšem nebude postrádat nic z funkční výbavy, se nám zdají být oba CM-TECHy jako vhodné řešení. Jsou malé, hezké a nebýt v případě F180 do očí bijícího levného plastu a v případě F280 malé výdrže baterie a až příliš drobounkého displeje, mohli jsme je oslavovat mnohem bujařejším způsobem.

CM-TECH CA-F180

velikost, výdrž baterie, funkce, cena
plastové tělo
Cena vč. DPH: 3 390 Kč (512 MB), 4 290 Kč (1 GB)
K testu zapůjčila firma: HBC Europe, s. r. o.
www.cm-tech.cz

CM-TECH CA-F280

velikost, funkce, cena
plastové tělo
Cena vč. DPH: 3 490 Kč (512 MB), 4 390 Kč (1 GB)
K testu zapůjčila firma: HBC Europe, s. r. o., www.cm-tech.cz

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku