Hlavní navigace

iPod killer od Toshiby?

1. 3. 2006

Sdílet

Gigabeat MEG F10 jukebox s pevným diskem Úplně na začátku testu musíme zmínit, že tento přehrávač od Toshiby...


Gigabeat MEG F10 jukebox s pevným diskem


Úplně na začátku testu musíme zmínit, že tento přehrávač od Toshiby není žádnou novinkou, protože byl ohlášen již někdy v roce 2004 a na světový trh se dostal na začátku roku následujícího. Další rok jsme museli čekat, než se produkt objeví i u nás. Konečně můžeme říci, že přehrávač řady Gigabeat, který měl v době svého vstupu na trh ambice pokořit slavný iPod (později samozřejmě nenaplněné), je v českých internetových obchodech už k dostání.
Poměrně objemnému stříbrnému přístroji s 10GB harddiskem vévodí na přední straně ohromný TFT LCD displej s úhlopříčkou 2,2", rozlišením QVGA (320 x 240) a schopností zobrazit až 264k barev. Jeho kvalita nám doslova vyrazila dech hned při prvním spuštění přístroje, ale věnujme pozornost i dalším prvkům. Pod LCD je umístěn kříž ovládání s dotykovými ploškami, které jsou velmi úzké a navíc ohraničené lehce vystupujícími okraji, takže ve výsledku se jimi neovládá přehrávač nejlépe. Horní strana je věnována sluchátkovému výstupu, tlačítku Hold a vstupu pro síťový adaptér. Na pravé straně jsou další ovládací prvky, na dolní straně pak naleznete USB port, multifunkční port pro dodávanou kolébku (o té později) a vypínání baterie.
Toshiba F10 umí přehrávat MP3, WMA a WAV a prohlížet si na ní můžete i fotografie v JPEGu. Vzhledem k jejímu stáří je logické, že nedokáže spouštět video, které se stalo v MP3 přehrávačích větším hitem až během roku 2005. Přesto nás to trochu mrzí, protože tak velký kvalitní displej po filmech skoro volá.
Pomineme-li již zmiňované ne zcela podařené dotykové ovládaní, systém jako takový není vůbec špatný. Po stisku tlačítka Menu vyskočí přehledná nabídka s řadou položek a vy se ihned můžete pustit do všemožného nastavování. Nechybí hodiny, ekvalizér s osmadvaceti možnými nastaveními ani možnost měnit skiny. Jediným výrazným záporem je pomalý firmware, který chvílemi připomíná kousnutý počítač s procesorem vytíženým na 95 % neznámým procesem. Na stisk tlačítka totiž reaguje player zhruba až po půl vteřině.
K nahrávání hudby je potřeba použít dodávaný software, který kopírování hudebních souborů mírně komplikuje, ale není alespoň objemný a složitý. Obrázky lze překvapivě kopírovat přímo. Hudba se řadí podle ID3 tagů, ale obsah paměti můžete zobrazit i podle složek (tato funkce je většinou uživatelů právem vyžadována). Prohlížení fotografií není o nic složitější, přehrávač jich v náhledech zobrazí prvních dvanáct, stačí jen zvolit kteroukoliv z nich a pak už může běžet slideshow, pro kterou jsou připravena různá nastavení.
V příslušenství je síťový adaptér, sluchátka a USB kabel, navíc také elegantní kolébka s USB portem, vstupem pro adaptér a linkovým výstupem. Po straně se nacházejí dvě tlačítka pro základní ovládání dodávaného softwaru, pouhým stisknutím jednoho z nich lze synchronizovat obsah přehrávače s počítačem. Toshiba nás Gigabeatem F10 mile překvapila a i když je přehrávač už přes rok starý, stále ho považujeme za konkurenceschopný. Jeho doporučená cena činí bez deseti korun jedenáct tisíc, ale na internetu jej při troše hledání seženete podstatně levněji.

Toshiba MEG F10

perfektní displej
bohaté příslušenství
otravný software, dotykové ovládání
Cena vč. DPH: 10 990 Kč
K testu zapůjčila firma: Fast ČR, a. s.
www.toshibaczech.cz

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku