Hlavní navigace

iomega ZIP s rozhraním USB

Sdílet

Mechaniky ZIP od společnosti iomega dnes tvoří již jakýsi standard pro ukládání, přenášení a zálohování dat. ...


Mechaniky ZIP od společnosti iomega dnes tvoří již jakýsi standard pro ukládání, přenášení a zálohování dat. Řešení, které nabízejí, je navíc vhodné jak pro platformu PC, tak i Macintosh a za jistých podmínek zajišťuje i možnou výměnu dat mezi těmito dvěma počítačovými světy. K doposud nabízeným čtyřem variantám se nyní i našem trhu přidává poslední nejnovější model s moderním rozhraním USB. První vzorek tohoto výrobku k testu do TestCentra IDG zapůjčila společnost MacDistribution z Brandýsa nad Labem, která jej zároveň nabízí za cenu 5 400 Kč bez DPH, včetně jednoroční záruční lhůty.
Z hlediska uspořádání a základní konstrukce zůstává mechanika zcela shod ná se dříve nabízenými modely v externím provedení (ZIP Paralel a ZIP Plus). Nejvýraznější odlišnost tedy skutečně spočívá v použitém komunikačním rozhraní USB. Na první pohled ovšem zaujme uživatele asi spíše nový materiál pouzdra jednotky, který je průhledný a snaží se přizpůsobit nové generací počítačů Macintosh iMac. Tím se mimochodem netají ani grafické ztvárnění obalu. Za chodu mechaniky lze proto částečně pozorovat její funkce, ovšem jako nejvýraznější prvky budou zřejmě vnímány svítící LED-diody, je že jsou skutečně dominantní. Z hlediska způsobu ukládání dat a použitých médií nedošlo k žádné změně a je tedy zajištěna plná kompatibilita se staršími modely jednotek ZIP, včetně maximální kapacity média 100 MB. Rovněž tak ve shodě s dalšími externími verzemi je i zde možno mechaniku provozovat jak ve vodorovné, tak i svislé pracovní poloze a na její zadní straně je umístěn otvor pro nouzové vysunutí média. Největší pokrok v konstrukci tak zřejmě zaznamenal napájecí zdroj, který má nyní velikost o něco málo větší než krabička od zápalek, což je s ohledem na přenositelnost jednotky jistě příjemnější než dřívější varianta.
Z hlediska použitého rozhraní není snad třeba k USB nic zvláštního podotýkat, snad jen to, že na nových počítačích, vybavených příslušným rozhraním lze plně využívat možností plug and play. Protože USB je také jediným rozhraním jednotky, mají vlastníci starších počítačů samozřejmě smůlu. Podobně tomu je i u platformy PC v případě použití starší verze operačního systému než Windows 98. Instalační program "ZIP utilit " ani ovladače totiž nepracují ani s modernizovanými verzemi Windows 95 OSR 2.1 a 2.5, které již podporu USB rovněž zahrnují. Dodávaný software je uložen na CD-ROM disku s názvem "iomegaware" a zahrnuje samozřejmě kromě ovladačů pro komunikaci s jednotkou i řadu pomocných nástrojů již částečně známých z předchozích modelů mechanik. Pro připomenutí lze uvést, že v hlavním menu Windows nebo v kontextovém menu u ikony jednotky lze nalézt volby pro formátování médií, jejich vzájemné kopírování, " uzamčení", zálohování pevného disku, ale i řadu dalších funkcí, mezi nimiž je například i nástroj pro ukládání audiostop z CD disků na ZIP média.
Výkonnost mechaniky a schopnost přenášet data na médium je velice zajímavá. Budoucí uživatele totiž jistě potěší, že jednotka je srovnatelná s interními verzemi s rozhraním IDE i SCSI. Tedy přesně řečeno alespoň v případě čtení, o čemž napovídá i přiložený graf rychlosti zápisu a čtení. Pro úplnost je nutno uvést, že výkonnostní testy byly realizovány na počítači Comfor Quattro 450, vybaveném procesorem Intel Pentium II 450 MHz, operační pamětí 64 MB RAM, pevným diskem Maxtor 4,3 GB EIDE, grafickou kartou Matrox Millenium G200 s 8 MB paměti, SCSI řadičem Adaptec 2940, a samozřejmě operačním systémem MS Windows 98 v české verzi.


iomega ZIP USB

+ výkon
+ podpora PnP
+ miniaturní zdroj
- podpora pouze Windows 98 a iMac
K¦testu poskytl: MacDistribution,
Mariánské nám. 6, Brandýs n.L.
Cena: 4 420 Kč (bez DPH)

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku