Hlavní navigace

Intel Development Forum

1. 11. 2006

Sdílet

Nejnovější vývojářská konference Intelu se konala ve dnech 26. až 28. září v San Franciscu a tyto tři dny byly ...


Nejnovější vývojářská konference Intelu se konala ve dnech 26. až 28. září
v San Franciscu a tyto tři dny byly tradičně věnovány novinkám ze světa Intelu a spřátelených společností. Prudký konkurenční boj se společností AMD nutí Intel ke stále vyšším výkonům jak v oblasti procesorů, tak v oblasti marketingu.
Obojí se projevilo v oznámeném urychlení dodávek čtyřjádrových (quad) procesorů na trh, již v listopadu budou k dispozici pro servery i high-end herní sestavy. Času před vánočním nákupním běsněním není mnoho, spotřebitele je nutné zpracovávat s předstihem, a tak již řada prodejců počítačů ohlásila sestavy vybavené těmito procesory.

Procesory Intel Core 2 Extreme a Core 2

Quad, což je čtyřjádrový desktopový procesor, budou na trhu v prvním čtvrtletí příštího roku. Na poli serverových quad procesorů se v listopadu období objeví Xeon 5300, silnější 50wattová verze pak přijde začátkem nového roku.
V posledním čtvrtletí Intel rovněž urychlil práce na dodávkách nové generace dvoujádrových procesorů vyráběných 65nm technologií, včetně Core 2 Duo čipů pro notebooky a desktopy a serverového Xeon 5100. Navzdory tomu ovšem roste obliba i komerční úspěšnost AMD Opteronu, protože mnoho odborníků ho pokládá pro práci v datových centrech za efektivnější, zejména s ohledem na spotřebu energie.
Intel chystá i nástupce mobilní technologie Centrino, zatím je známá pod označením Santa Rosa a první na ní postavené notebooky by se měly na trhu objevit do poloviny doku 2007. Mezi uváděné výhody patří klasická triáda: výkon procesoru, výdrž baterie a zlepšená bezdrátová konektivita. Centrino rozhodně představuje tržní úspěch, což pramení zejména z kombinace procesoru s nízkou spotřebou, bezdrátovými možnostmi, to vše s efektivním čipsetem to bude nyní v Santa Rose vylepšeno procesorem "Merom" Core 2 Duo a čipsetem "Crestline" ICH8M. Notebooky se Santa Rosou budou také startovat rychleji díky vložení cache mezistupně mezi disk a operační paměti v podobě diskové NAND flash paměti. To by mělo pomoci jak při startu aplikací, tak při probuzení z hibernace, snad to bude také stačit k vyrovnání stále rostoucích nároků bobtnajících operačních systémů. Pro bezdrátovou komunikaci je očekáván nový standard 802.11n, schopný přenosu dat rychlostí až 300 Mb za sekundu, což je pětkrát více než nabízí současný 802.11g.
Když už je řeč o bezdrátech, Intel chystá na rok 2008 čip integrující Wi-Fi a WiMax. WiMax je městská bezdrátová technologie navržená k přenosu dat rychlostí 1 Mbs, ve zvláštních případech ještě rychleji. Současně s tím začnou společnosti Sprint a Clearwire budovat sítě WiMax.
Intel se pustil i do předpovídání vzdálenější budoucnosti. Kupříkladu se jeho lidé dušovali, že do konce desetiletí se zvýší výkon procesorů poměřovaný k jejich spotřebě na trojnásobek. Má toho být dosaženo kontinuálním zlepšováním polovodičových technologií Intel. Dnes používá Intel 65nm technologii výroby procesorů, do roku 2008 se chystá ji snížit na 45nm design a do konce roku 2010 pak na 32nm.
S vývojem vícejádrových procesorů souvisí i nutný software, bez kterého by využití hardwarového pokroku bylo jen omezené. Proto společnost VirtualLogix ohlásila na IDF tři softwarové produkty, které mají vývojářům ulehčit migraci z jednojádrových procesorů na systémy dvoua vícejádrové. Společnost, dříve známá pod názvem Julana, vyvíjí produkty ve třech řadách, a to VLX for Digital Multimedia, VLX for Mobile Handsets a VLX for Network Infrastructure. První dva se již prodávají, třetí bude k dostání před koncem roku. Vývojáři mohou síťový VLX použít pro spuštění několika operačních systémů na jednom vícejádrovém procesoru, například Linux a real time operační systém (RTOS) mohou být spuštěny najednou, aniž by bylo nutné pořizovat novou hardwarovou sestavu. Důležitá je možnost použití pro migraci aplikací z tradičních jednojádrových procesorů na dvoua vícejádrové. VLX pro digitální multimedia je virtualizační software pro malé elektronické spotřebiče, vybavené digitálními signálními procesory (DSP) od Texas Instruments, jako jsou například set-top boxy a mobilní telefony. Podobně jako v předchozím případě, i tady umožňují VLX programy běh několika operačních programů na jednom procesoru.
VLX pro mobilní handsety je konečně bezpečná softwarová architektura, která umožňuje bezdrátovým operátorům zvýšit bezpečnost jejich produktů, zejména tzv. chytrých telefonů, a to tak, že jádro operačního systému je v bezpečné hardwarové zóně, kde je chráněno před viry a ostatním škodlivým softwarem. To umožňuje přístroji a jeho operačnímu systému fungovat, zejména plnit základní telefonické funkce, i když je Linux napaden. Všechny tyto produkty fungují tak, že mezi operační systém a hardware vloží virtualizační mezivrstvu využívající možností Intel Virtualization Technology těmi by měly být například VMWare a Xen.

Byl pro vás článek přínosný?