Hlavní navigace

HP Omnibook 900

1. 3. 1999

Sdílet

Nový přírůstek do řady notebooků Omnibook ohlásila firma Hewlett-Packard. Jedná se o model označený jako Omnibook...


Nový přírůstek do řady notebooků Omnibook ohlásila firma Hewlett-Packard. Jedná se o model označený jako Omnibook 900, který vyniká malými rozměry a vysokým výkonem. Tento počítač je určen především na cesty a nelze se proto divit, že je osazen „pouze“ 12,1palcovým TFT- displejem. Jeho malé rozměry (30 x 22.5 x 3.2 cm) by větší úhlopříčku ani nedovolily. Hmotnost notebooku je 1.79 kg.
První pohled na konfiguraci prozrazuje, že aˇjiž obětovala firma HP na úkor malých rozměrů cokoliv, výkon to rozhodně nebyl. Srdcem počítače je mobilní procesor Pentium II s frekvencí 300 nebo 366 MHz, dále uvnitř počítače najdeme 4.3- nebo 6.4GB pevný disk, 32 MB paměti (maximálně 160 MB) a 256bitovou grafickou kartu AGP. Do externího modulárního slotu lze kromě disketové mechaniky vložit jednotku CD-ROM, DVD-ROM nebo druhou baterii. Standardní baterie vystačí na 2,5 hodiny provozu a během jedné hodiny ji lze nabít na 80 procent celkové kapacity.

52x od Kenwoodu
Jednotku CD-ROM pracující s 52násobnou rychlostí představila firma Kenwood. Tento produkt je zajímavý především díky technologii TrueX, která využívá ke čtení dat z povrchu kompaktního disku více paprsků. Mechaniky s touto technologií mohou dosáhnout mnohem větší rychlosti a spolehlivosti, jelikož paprsky dokáží číst data z několika stop současně. Výrobce uvádí, že tato mechanika přenáší data z jakéhokoliv místa na disku rychlostí pohybující se v rozmezí 6750-7800 KB/s. Výhodou mechaniky je kromě rychlosti a spolehlivosti také fakt, že díky simultánnímu čtení z několika stop se kotouč nemusí otáčet tak rychle a mechanika je tedy tichá a nevibruje. Ve Spojených státech lze tuto novinku koupit za 130 dolarů.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku