Hlavní navigace

HD obraz pro náročné

1. 12. 2006

Sdílet

Projektor s vysokým rozlišením Acer PH730 Pokud rádi sledujete pěkné filmy v pohodlí domova a přesto nejste spo...


Projektor s vysokým rozlišením Acer PH730


Pokud rádi sledujete pěkné filmy v pohodlí domova a přesto nejste spokojeni s velkoplošnou plazmovou, LCD nebo CRT obrazovkou, nezbývá než si do domácnosti pořídit některý z domácích videoprojektorů. Na rozdíl od jmenovaných zobrazovacích technologií dokáží projektory generovat obraz ještě s vyšší úhlopříčkou a dnes i s velmi příjemnou rozlišovací schopností. V domácím segmentu se stále častěji objevují projektory, vybavené rozlišením HDTV. K této skupině produktů se aktuálně připojuje i nový projektor společnosti Acer s označením Acer PH730.
Pokud si domácí videoprojektor Acer PH730 pořídíte, budete patrně mile překvapeni jeho výbavou a příslušenstvím. V krabici uživatel nalezne projektor, transportní brašnu, napájecí kabel, tištěný manuál, CD s elektronickou dokumentací, propojovací AV kabely (VGA, S-Video, kompozitní video, audio), nechybí ani USB kabel.
Samotný projektor je vyroben ve slušivém kabátku. Vzhled uživatele rozhodně neurazí, naopak spíše potěší. Nám v redakci se projektor líbí. Rozměry produktu jsou 350 x 282 x 119 mm a hmotnost činí 3,5 kg.
Na přední stěně projekčního zařízení se nachází objektiv se zásuvnou krytkou. Pomocí posuvné páčky je možné jej manuálně zakrýt či naopak připravit k použití. Takovéto řešení zabezpečuje, že integrovanou krytku nikdy neztratíte.
V útrobách PH730 se nachází technologie DLP (Digital Light Processing), vybavená zobrazovacím širokoúhlým DMD prvkem s nativním rozlišením 1 280 x 768 bodů. Výrobce označuje matici jako WXGA. Je samozřejmostí, že projektor dokáže zobrazovat i jiné režimy. Domácí uživatele bude jistě zajímat nižší režim HDTV s maticí 1 280 x 720. Maximální rozlišení, s nímž dokáže projektor pracovat, je 1 600 x 1 200 bodů. Nejvýhodnější je však využívat nativní rozlišení WXGA, případně HDTV. Pokud byste potřebovali zobrazovat jiný režim než širokoúhlý, lze samozřejmě zvolit i 4 : 3 například při sledování standardního televizního vysílání nebo při zobrazení grafického režimu XGA a podobně.
Protože je PH730 určen především do domácího prostředí, není hlavním posláním projektoru nabídnout co nejvyšší světelný tok, ale především obraz s vysokým kontrastním poměrem a tichý chod, který nebude rušit sledování filmů nebo hraní her. Acer PH730 nabízí uživateli světelný tok o výkonu 1 200 ANSI lm a nadstandardní kontrastní poměr 2 500 : 1. Provozní šum větráčku by podle výrobce neměl přesáhnout 28 dBA, v ekonomickém režimu pak 26 dBA.
Při praktickém testování jsme byli s podáním obrazu spokojeni, nicméně pro příjemné sledování promítaného obsahu lze kvalitní zatemnění místnosti výrazně doporučit. Na druhé straně nás projektor potěšil svým tichým chodem. Ve své domácnosti bychom si projektor jako Acer PH730 určitě dokázali představit. Během testování nás potěšily i stereofonní reproduktory s výkonem 3 W, které ve své podstatě stačí i pro sledování filmů (pokud nevyužijete vlastní kvalitní domácí reproduktorovou sestavu). Oko potěší i zadní stěna zařízení. Kromě standardních rozhraní (VGA, S-Video, kompozitní video) obsahuje i složkový vstup RGB a dokonce i moderní digitální standardy DVI a HDMI. Audio lze připojit pomocí konektoru jack 3,5 mm.

Acer PH730

rozlišení a kontrast obrazu
konektivita
tichý chod
vyžaduje dobré zatemnění místnosti
Cena vč. DPH: 47 588 Kč
K testu zapůjčila firma: Acer, www.acer.cz

Byl pro vás článek přínosný?