Hlavní navigace

HD DVD mechaniky pro PC i notebook

1. 9. 2007

Sdílet

V dnešní době si už nemusíte o technologii HD DVD pouze číst teoretické články. Stačí vzít peněženku, zaplati...


V dnešní době si už nemusíte o technologii HD DVD pouze číst teoretické články. Stačí vzít peněženku, zaplatit ne zrovna nejnižší částku, a mechanika může být vaše. Zkrátka nepřijdou ani majitelé notebooků, i pro ně jsou již mechaniky k dispozici.
Pro seznámení jsme si zapůjčili HD DVD-ROM mechaniku vyrobenou společností Toshiba. Zařízení nese modelové označení Toshiba SD-H802A a jedná se o čistokrevnou HD DVD-ROM mechaniku, která pouze čte a poradí si jak s jednovrstvými, tak i dvouvrstvými HD DVD nosiči. Rovněž dokáže číst i standardní DVD a CD disky.
Čelní stěna mechaniky je vybavena černým panelem, standardním výsuvným vozíkem pro médium, tlačítkem pro ovládání vozíku a LED kontrolkou. Zadní strana obsahuje široký IDE konektor (neboli paralelní ATA rozhraní) a přepínače (jumpery) pro volbu pracovního režimu (Master/Slave/CS). Nechybí ani standardní zvukový výstup v analogové a digitální (SPDIF) podobě.
Podpora HD DVD mechanik v operačním systému Windows Vista je známá, při testu jsme proto vyzkoušeli i systém Windows XP. Samotná instalace je zcela identická s běžnou instalací jakékoliv optické mechaniky DVD-ROM nebo CD-ROM. Trochu nás sice překvapilo, že mechanika není navržena pro rozhraní SATA, nicméně je pravda, že přenosový výkon standardu PATA (IDE) pro potřeby HD DVD-ROM plně dostačuje. Zařízení se tedy připojí k IDE kabelu a k napájecímu kabelu s konektorem Molex. Pokud budete mít na datovém kabelu připojenou ještě další optickou mechaniku nebo disk, budete muset správně nastavit i přepínače pracovního režimu (jumpery). V každém případě mechanika dokáže využít maximálně přenosový režim UDMA/33. Maximální teoretická propustnost sběrnice je proto 33 MB/s.
Při praktickém testování jsme změřili mechaniku jak osvědčeným programem Nero CD-DVD Speed ve verzi 4.7.7.0, tak i s pomocí utility pro zálohování videa AnyDVD. Testovací program CD-DVD Speed dokáže pracovat nejen s CD a DVD médii, ale i s HD DVD médii. My jsme využili filmový HD DVD disk se snímkem Full Metal Jacket, který na kotouči zabírá 27,9 GB prostoru – tedy bezmála celé dvouvrstvé médium. Průměrný čtecí výkon jsme naměřili 1,89× (přičemž platí, že 1× HD DVD = datový tok 36,55 Mb/s). Z toho plyne, že průměrný čtecí výkon byl v přepočtu cca 8,6 MB/s a v maximu přes 10 MB/s. Obdobné výsledky jsme mohli pozorovat i při použití aplikace AnyDVD, se kterou jsme testovali zálohování HD DVD filmu na pevný disk. Začátek přenosu dat probíhal výkonem 4,5 MB/s., rychlost lineárně rostla a v závěru mechanika četla data výkonem až 10,05 MB/s. Výkony mechaniky zcela odpovídají technické specifikaci od výrobce a můžeme jej za to jen pochválit.
Pokud budete chtít pohodlně sledovat HD DVD filmy na počítači, nebude vám stačit pouze výkonný počítač, HD DVD mechanika a film na HD DVD médiu. Nutné je také vlastnit softwarový přehrávač pro PC, který je kompatibilní s technologií HD DVD. Mezi ně patří např. Cyberlink PowerDVD ve verzi HD, nebo InterVideo Win-DVD 8. Navíc je vhodné vlastnit výkonný počítač, který dokáže zpracovat HD video. V poslední řadě je vhodné vlastnit i moderní grafickou kartu. Oba výše uvedené přehrávače totiž dokáží využívat moderní grafickou kartu pro akceleraci HD videa. Pokud budou moci softwarové přehrávače využívat technologii pro akceleraci (buď nVidia PureVideo HD či ATI AVivo), můžete si být jisti, že přehrávání HD filmů zcela plynulé a bez jakéhokoliv škubání.
V případě, že vlastníte notebook a chcete jej obohatit o podporu HD DVD, budete si muset ještě pár týdnů počkat. Teoreticky můžete sáhnout např. po produktu Toshiba SD-L912A, který je dokonce vyspělejší než SD-H802A. Není to totiž pouze čtecí mechanika, ale současně i vypalovačka. Zapisovat data dokáže na HD DVD, DVD i CD média. V případě HD-R a DVD-R disků může mechanika zapisovat i na dvouvrstvá média. Mechanika je zatím dostupná jen pro nové notebooky a není volně v prodeji. V budoucnu vás jistě potěší, ale pokud HD DVD potřebujete číst již nyní, budete se muset spokojit se slim modelem Toshiba TS-L802A bez podpory vypalování. Cena mechaniky pro notebooky možná nepříjemně překvapí, 8 998 Kč totiž není ochoten investovat každý.

HD DVD mechanika
SD-H802A

Rychlost čtení: 2,4× HD DVD-ROM, 5× DVD-ROM, 15× CD-ROM
Přístupová doba: HD DVD--ROM: 155 ms, DVD-ROM: 140 ms, CD-ROM: 130 ms
Rozhraní: IDE ATAPI, ATA/33
Podporované formáty: HD DVD-ROM (Singel Layer, Dual Layer), Twin Format HD DVD, DVD-ROM (DVD-5, DVD-9, DVD-10, DVD-18), DVD-R, DVD-R Dual layer, DVD-RW, DVD+R Single Layer, DVD+R Dual Layer, DVD+RW Single Layer
CD-DA, CD+(E) G, CD-MIDI, CD-TEXT, CD-ROM, CD-ROM XA, MIXED MODE CD, CD-I, CD-I Bridge (Photo-CD, Video-CD), Multi-session CD (Photo CD, CD-Extra, CD-R, CD-RW, Portfolio)
Vyrovnávací paměť: 8 MB
Klady: podpora HD DVD
Zápory: nepodporuje zápis, vysoká pořizovací cena
Cena vč. DPH: 6 188 Kč
www.servodata.cz
Hodnocení: 4

Byl pro vás článek přínosný?