Hlavní navigace

Genius Speed Wheel 3 MT

1. 11. 2008

Sdílet

standard mezi volanty Současné herní simulátory jízdy autem jsou na velmi vysoké grafické i fyzikální úrovni...


standard mezi volanty


Současné herní simulátory jízdy autem jsou na velmi vysoké grafické i fyzikální úrovni. Ať už hrajete velmi realistické hry jako série Need for Speed, či spíše arkádové závody, jakými jsou například on-line závody Tracmkania United Forever, rozdíl mezi ovládáním přes klávesnici a použitím volantu je obrovský. Pro skalní fandy moderních automobilových simulací je volant nutností. Požitek ze hry totiž dostává zcela nový rozměr. Zajet si třeba rally v takovém Colin McRae: DIRT s volantem se zpětnými vibracemi je zážitek, který klávesnice jen těžko vynahradí.
Volant Speed Wheel 3 MT má na sobě oproti většině konkurence i řadicí páku, což na první pohled ovlivnilo velikost samotného balení. To kromě volantu obsahuje ještě pedály, manuál a CD s ovladači. Pro ty, kdo nemají u PC příliš místa, potěší, že Speed Wheel ke svému provozu nepotřebuje přídavný napájecí adaptér či zvláštní úchytný systém.
Instalace volantu probíhá naprosto bezproblémově. Pro uživatele Windows Vista pak dokonce zcela automaticky. Dobrou zprávou je, že volant pod tímto systémem funguje bez závad, a to i přesto, že se jedná o starší výrobek a jeho kompatibilita s Vistami není výrobcem zaručena. Genius k Speed Wheel nedodává žádný originální software, možnosti nastavení tím však nejsou nijak ochuzeny. Díky integrovaným ovladačům v Herních zařízeních přímo v Ovládacích panelech je možné překalibrovat volant pro správný chod. Automatickou kalibraci při pouhém připojení zařízení rozhodně neovládá. V základní nabídce ovladače volantu můžete otestovat všech 12 funkčních tlačítek, které se na volantu nacházejí, pokračovat lze laděním výkonu vibrací. Zde se dá vybrat intenzita vibrací na sedmistupňové škále. Z hlediska portfolia herních volantů nabízených firmou Genius se Speed Wheel řadí někam do střední třídy, čemuž jeho zpracování také odpovídá. Pozitivem je relativně slušný Force Feedback, který není u volantu bez externího napájení určitě samozřejmostí. Pogumovaný povrch volantu je solidní a i při hrubším používání z rukou nevyklouzává. Relativně nízkou cenu výrobku dává připomenout na první pohled obyčejnější plast, z něhož je celý set včetně řadící páky vyroben. Kamenem úrazu Speed Wheel je jeho uchycení ke stolu pomocí 4 přísavek. To se při testování ukázalo jako zcela nedostatečné. Obzvláště pro agresivnější jezdce to bohužel znamená neustálé přilepování volantu zpět k desce.
Volant je tvořen klasickou konstrukcí a lze s ním otáčet v obou směrech zhruba o 90?°. Na přední části volantu najdeme na levé i pravé straně dvojici tlačítek. Další jsou na spodní části, ty však prakticky nelze při samotné jízdě použít. Na volantu je dále k dispozici dvojice tlačítek pro procházení menu hry a speciální kulatý knoflík k přepínání úhlů pohledu. K našemu překvapení pak zařízení disponuje čtyřmi řadícími tlačítky na zadní straně volantu. Ty jsou užitečnou alternativou k používání řadící páky.
Řazení pomocí páky připomíná spíše automatickou převodovku, k dispozici jsou čtyři stupně směrem nahoru a dolu. Při řazení je potřeba překonat poměrně velkou vzdálenost, což může při jízdě značně zpomalovat. Řada uživatelů si asi řazení pákou nechá ujít. Na levé straně konstrukce Speed Wheel je port pro připojení pedálů pomocí konektoru RJ-11. Pedály nabízejí standardní ovládání brzdy a plynu a jsou vybaveny protiskluzovým povrchem. I když pedály působí laciným plastovým dojmem, jsou poměrně bytelné a svůj účel plní dokonale.
Volant disponuje již zmíněnými vibracemi. Je třeba říct, že plný potenciál technologie Force Feedback rozhodně využit není. Náročnější jezdci mohou totiž pociťovat například absenci zasekávání volantu. Intenzita vibrací se však dá v ovládačích natolik odladit, že to na nedostatek ostatních Force Feedback efektů dává zapomenout. Ovládání volantu je trochu tužší, vyžaduje trénink a jistý zvyk. Jakmile se však Speed Wheel naučíte správně používat, nabízí perfektní zážitek z jízdy. Mírnou vadou na kráse jsou pak už jen „plastové zvuky“, doprovázející intenzivnější kroucení volantem. 8 0660/TJi o

Speed Wheel 3 MT je slušným výrobkem střední třídy. Absence většího množství Force Feedback efektů nejnáročnější hráče pravděpodobně odradí. Pro všechny ostatní se ale jedná o velmi dostupné zařízení, vhodné pro všechny typy automobilových her.

Genius Speed Wheel 3 MT

Rozhraní: port USB
Systém: Vista/Win XP/Me/2000/98, 12 programovatelných tlačítek˝,
pogumovaný povrch,
Force Feedback – vibrace,
mini joystick ,
řadící páka ,
nožní pedály
? nízká cena, nastavitelné vibrace, bytelné pedály
? nedrží na stole, točení volantem je tužší
Cena vč. DPH: 752?Kč
Poskytl:
Compos Distribution,
www.compos.cz

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku