Hlavní navigace

Fotografie v plné síle

1. 11. 2006

Sdílet

Zoner Photo Studio 9 16bitové vzorkování na každý barevný kanál Máte dojem, že o programu pro kompletní prác...


Zoner Photo Studio 9 16bitové vzorkování na každý barevný kanál


Máte dojem, že o programu pro kompletní práci s digitálními fotografiemi od ZONERu jsme psali nedávno? Věřte nebo ne, můžete si seřídit čas: s železnou pravidelností, opět po roce, přichází tento brněnský "softwarový dům" s novou verzí. A opět se našla zajímavá překvapení, ruku v ruce s nekompromisním vývojem řady zavedených funkcí. A protože vývoj programu sledujeme a informujeme o něm pravidelně, v následujícím textu se soustředíme opravdu jen na novinky.
Začněme proměnou, která, ač hluboko ukryta, je ve výsledku jedna z nejzřetelnějších: jádro programu bylo přepracováno, a to s cílem poskytnout dlouho očekávané možnosti práce s obrazovými daty se 16bitovým vzorkováním na každý barevný kanál. Protože s tímto způsobem reprezentace dokáží pracovat všechny důležité funkce programu (především křivky kontrastu, úrovně atd.), znamená to konec kompromisů a limitů v kvalitě obrazových dat. Přidržte si tedy klobouky a napumpujte svá PC novými moduly paměti RAM.
Další novinkou, která patří do kategorie překvapivých a velmi zajímavých, je zavedení spolupráce programu s daty pořízenými pomocí zařízení typu GPS (ano, myslíme onen družicemi zajišťovaný poziční systém). Ve stručnosti řekněme, že po synchronizaci dat ze zařízení GPS a záznamů v kolekci EXIF pořízených snímků je možné zpětně sledovat, kde byly jednotlivé fotografie pořízeny. A tato funkce nezůstala u suchých čísel program zahrnuje v edici Professional též mapové podklady pro Českou republiku, takže místa fotografování je možné přímo zobrazit v mapě. Upřednostňujete-li jako podklad systém Google Maps s družicovými snímky, nic vám nebrání použít jej opět přímo v programu. Na závěr k této funkci dodejme, že ono "párování" dat z GPS a fotoaparátu (tedy z EXIF) je provedeno na základě časových záznamů, proto si nezapomeňte nastavit ve všech přístrojích správný čas.
Pojďme se nyní na chvíli pozastavit nad úpravou fotografií. Při zpracování většího množství snímků jistě často využíváte zavedené, rutinní postupy. S nimi vám nově pomůže funkce Hromadný filtr, jež umožňuje řetězení různých jednotlivých filtrů a efektů do podoby jakéhosi "makra". Použití velmi napomáhá též propracované grafické rozhraní, v němž sestavujeme celou sekvenci a kontrolujeme příslušné kroky. Hromadné zpracování se tak posouvá o slušný krok vpřed, a to tím spíše, že do sekvence automatických operací lze zařadit prakticky všechny významné korekční úkony.
Vedle změn zásadních a výrazných je zde jako vždy řada "drobných" vylepšení. Začněme od publikačních možností, kde najdeme mnohými uživateli očekávanou tvorbu prezentací v podobě přímé sekvence pro DVD nosič a přehrávač. Samozřejmostí je třeba zařazování nabídek (menu) a různých popisů snímků na základě uložených dat, malou atrakcí pak je výběr prolínacích a přechodových efektů. Dalších průběžných vylepšení se opět dočkala doprovodná sada informací EXIF. Lepší jsou možnosti vstupu, jako třeba hromadné zadávání lokací či prohledávání, doplněné o funkci nahrazování řetězců.
Pokud se pozastavíme u možností úpravy snímků, program byl i zde vylepšen četnými drobnými změnami. Opět o něco propracovanější je zásadní nástroj Křivky, důslednější povahy pak určitě ocení filtr Doostřit a pokud máte dojem, že si vše do puntíku nejlépe vyrobíte sami, zkuste nespoutaný Uživatelský filtr. Ten je však spíše prostorem pro bezbřehé experimenty na rozdíl od jiné vymoženosti, jíž je nově zavedená podpora zásuvných modulů (plug-inů) standardu Photoshop. To už je slušný potenciál pro další práci.
Vedle desítek dalších ryze technických vlastností pozměnil výrobce programu mírně též obchodní model. Verze zůstaly zachovány (Home, Classic, Professional), avšak varianta Home byla v souvislosti s mírným zdražením funkčně posílena.
Stejně jako v předchozích letech ZONER Software i letos dokazuje, že neztrácí dech ani po stránce technologické, ani na poli obchodním. Zoner Photo Studio je úspěšné u zákazníků, z hlediska funkcí je stále lepší a bohatší a ve srovnání s konkurencí představuje špičkový produkt. Navíc třeba podpora GPS je inovací poměrně ojedinělou, jež má velký potenciál do budoucna. 6 0459/OK o

Zoner Photo Studio 9

zpracování 16 bitů na kanál
synchronizace s daty GPS
funkce Hromadný filtr
K recenzi poskytla firma: Zoner software, s. r. o.
www.zoner.cz
Cena: Classic 359 Kč, Home 1 299 Kč, Professional 1 999 Kč (vč. DPH)

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku