Hlavní navigace

Fotobanka na cestách

1. 7. 2006

Sdílet

Test nového zálohovacího zařízení i-Tec Společnost ComDis uvedla na český trh novou generaci zálohovacích za...


Test nového zálohovacího zařízení i-Tec


Společnost ComDis uvedla na český trh novou generaci zálohovacích zařízení značky i-Tec. Photobank Premium je k dostání ve dvou verzích, lišících se velikostí harddisku (40 a 80 GB). Jedná se o vylepšený typ předchozího zařízení série MultiMedia Viewer se spoustou zajímavých funkcí. Nejen na cestách jej můžete využít jako zálohovací zařízení, čtečku paměťových karet, prohlížeč obrázků nebo MP3 i DivX přehrávač. Má to ovšem jeden malý háček musíte se poprat s jeho instalací a zprovozněním.
K dispozici je papírový manuál v anglickém jazyce, doplněný stručným představením přístroje v češtině s odkazem na manuál a ovladače v elektronické podobě na přiloženém instalačním CD. To se nám bohužel nepodařilo spustit a po vložení do mechaniky jsme se dočkali spousty chybových hlášek, vedoucích až k restartu počítače. Jestliže máte Windows XP, systém přístroj automaticky rozpozná ihned po jeho propojení pomocí přiloženého USB kabelu (USB 2.0). Majitelé ostatních systémů ale budou muset využít přiložené ovladače, jež jsou naštěstí umístěny i na originálním anglickém CD, společně s aplikací pro formátování disku. Pokud vás však zmiňované problémy s českým instalačním médiem neminou, na manuál v rodném jazyce budete muset zapomenout.
Photobank Premium ukrývá 2,5" harddisk, který má být připraven k použití, ale v našem případě tomu tak bohužel nebylo. Byl naformátovaný, ale postrádal důležité adresáře, do kterých je třeba soubory ukládat, aby byly přístupné z hlavní nabídky. Formátování je velmi jednoduché a můžete jej provést přímo z přístroje nebo pomocí zmiňovaného programu. Nutno podotknout, že zařízení by mělo být v průběhu spojení s počítačem samostatně napájeno ze sítě, i když to není bezpodmínečně nutné. Rychlost vestavěného disku je poměrně slušná, zdaleka však nedosahuje rychlosti klasických externích USB HDD. Rychlost čtení se podle 2MB File Testu v programu SiSoftware Sandra Lite 2007 vyšplhala na 7 646 kB/s, rychlost zápisu na 7 066 kB/s. Při práci s paměťovými kartami jsou tyto hodnoty naprosto dostačující, ale pokud budete chtít Photobank Premium využívat i jako zálohovací zařízení pro větší množství dat, musíte se obrnit trpělivostí.
Photobank Premium tvarem i kovově lesklým krytem s černými boky připomíná samotný harddisk a po stránce designu zřejmě mnoho lidí neosloví. Kdyby byla fotobanka o rozměrech 128 x x 76,5 x 30 mm a hmotnosti 282 g (včetně disku a Li-ion baterie) více zaoblená, měla by rozhodně větší šmrnc. 2,5" LTPS TFT LCD displej s 16 miliony barev a rozlišením 882 x 228 pixelů se nachází v horní části. Pod ním jsou dvě tlačítka, jedno z nich slouží k zapínání a vypínání přístroje a druhé, rozdělené na dvě části, plní funkci Escape a vyvolání Menu. Pod nimi je v kruhu umístěná páčka (na vyšší citlivost si budete chvíli zvykat), jež slouží k pohybu do čtyř stran a rovněž jako potvrzovací tlačítko. Na levém boku najdete kolečko, které zase poslouží například k zoomovaní fotografií.
Ovládání je intuitivní, nebude vám činit žádné potíže a v případě potřeby můžete použít i dálkový ovladač. Po zapnutí fotobanky se dostanete do hlavní nabídky s ikonami Music, Pictures, Video, Backup, Options, AudioRec a Harddisk. První čtyři položky v podstatě plní pouze funkci odkazů na příslušné adresáře s hudebními soubory, fotografiemi, videosoubory a zálohami z paměťových karet. Pomocí ikony AudioRec aktivujete diktafon (vestavěný mikrofon je umístěn pod LCD displejem) nebo přehrajete uložené nahrávky. Kliknete-li na odkaz harddisku, spustíte jednoduchého průzkumníka s klasickými funkcemi jako například kopírování či mazání. Postrádali jsme zde možnost hromadně vybírat, kopírovat a mazat soubory a adresáře. Proto doporučujeme provádět větší úpravy přímo v počítači ve vašem oblíbeném správci souborů.
Fotobanka podporuje všechny nejpoužíva-nější typy paměťových karet (CF, CF II, IBM Microdrive, SM, SD, MMC, xD, MS, MS Pro a další) a umožňuje nejen zálohování na vestavěný disk, ale rovněž kopírování z jedné karty na druhou. Při prohlížení fotografií (podpora formátů JPEG a RAW) dosáhnete až čtyřnásobného zoomu, obrazem můžete otáčet po devadesáti stupních, u každé fotografie zobrazíte informace EXIF (rychlost závěrky, světelné podmínky atd.), spustíte slideshow nebo umístíte obraz na pozadí. Photobank Premium přehrává hudební soubory MP3, WMA a WAV, podporuje ID3 tagy a nabízí šest speciálních módů pro hudební žánry (taneční a klasická hudba, rock a další). Na jedno nabití (trvá zhruba pět hodin) můžete poslouchat hudbu přibližně devět hodin, kvalita je srovnatelná s klasickými MP3 přehrávači, součástí balení jsou i miniaturní sluchátka do uší. Ty ostatně využijete i při přehrávání videosouborů fotobanka podporuje MPEG-1 ve formátu DAT, MPG a VCD i Motion JPEG ve formátu AVI a MOV. Záznam lze libovolně přetáčet a zastavovat, výdrž baterie činí v tomto případě zhruba tři hodiny. Reprodukci si ale bohužel nijak zvlášť nevychutnáte, za což mohou nestydatě malé úhly pohledu. Tento problém vyřeší až propojení přístroje s televizí pomocí přiložených kabelů. Velikost vysílaného obrazu ovšem není nikterak ideální a činí pouhých 320 x 240 pixelů. Při pořizování Photobank Premium byste tedy neměli zapomínat, že nekupujete vysoce kvalitní multimediální centrum, ale především databanku s vynikající přidanou hodnotou.

i-Tec Photobank Premium 40 GB

široká nabídka funkcí
podporované paměťové karty
neobsahuje český jazyk
zmiňované problémy s instalací
Cena vč. DPH: 8 490 Kč (model 80 GB za 9 990 Kč)
K testu zapůjčila firma: ComDis, www.comdis.cz

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku