Hlavní navigace

Elektronický papír od Fujitsu

22. 5. 2007

Sdílet

Po letech vývoje se dostala technologie „elektronického papíru“ do fáze, kdy Fujitsu začíná vážně zkoumat možnosti jeho konkrétního tržního využití. Ve vývoji e-papíru ovšem není Fujitsu osamocena, i další společnosti jako je například Philips provádějí podobný výzkum.

Všechny mají společný základ v kombinaci tekutých krystalů a několika vrstev ohebného plastu. Výsledkem jsou tenké, průhledné a ohebné displeje, které k zobrazování nepoužívají podsvícení a stálý přísun energie. Co se jednou zobrazí, už zobrazeno zůstane, proto je e-papír velmi energeticky úsporný.


Nejnovější displeje Fujitsu byly představeny na výstavě Fujitsi Forum v Tokiu. Zobrazeny jsou jak samotné prototypové displeje, tak přímo obrazovky, které je využívají. První prototypy, mnohem menší, byly veřejně vystaveny již před dvěma roky na stejné akci.

Čas pouze černobílého elektronického papíru je již pryč, vystavené 12“ a 8“ obrazovky umí až 4 096 barev. Osmibarevný obrázek se obnoví za dvě sekundy, plnobarevný (4 096 barev) pak za sekund deset. Rozlišení dosáhlo 1 024 x 768 pixelů. Lze ovšem předpokládat, že do budoucna se budou parametry ještě zlepšovat, zejména barevná hloubka a čas obnovení.

Mezi první předpokládané zákazníky patří například supermarkety - malé displeje budou mít své stále místo a lze na nich dálkově snadno měnit popis zboží a jeho cenu, což nahradí nepohodlné nahrazování tištěných cenovek. Na trhy by se nové displeje měly dostat do dubna 2008.

Samozřejmě v úvahu připadají „klasické“ elektronické knihy, respektive podobná zařízení. Fujitsu vystavovala prototyp počítače ve stylu tablet PC, které má ovšem ohebný displej a delší životnost baterie. Využívá systému Windows CE a na jedno nabití vydrží až 50 hodin provozu.

Integruje podporu bezdrátové sítě a samozřejmě má webový prohlížeč. Možné využití je například jako náhrada formulářů v bankách či u lékařů, ale máme-li být upřímní, příliš si to v českých podmínkách zatím nedokážeme představit. Každopádně zájemci, zejména z řad firem, si mohou Fujitsu tablet PC koupit - minimální množství je 10, cena 2 100 USD za jeden kus s 12“ displejem a 1 400 dolarů za 8“ model.

- - Alexandr Radecký

příloha_ovladnete_sva_data

Byl pro vás článek přínosný?