Hlavní navigace

Dvojice véček od Sony Ericssonu

1. 4. 2007

Sdílet

Z710i a W710i střídmá elegance a její rozvernější walkmanový bratříček Společnost Sony Ericsson v posledn...


Z710i a W710i střídmá elegance a její rozvernější walkmanový bratříček



Společnost Sony Ericsson v poslední době významně rozšířila nabídku véčkových typů mobilních telefonů určených pro evropský trh. Své modely této specifické konstrukce nabízí jak konzervativnějším uživatelům, tak i výstřednějším tvorům, kteří si potrpí na lifestylový design a funkce. A právě pro jednu, resp. druhou skupinu zákazníků je určena vpravdě bratrská dvojice modelů Z710i a W710i.
Konstrukce obou modelů je totožná a vzhled se liší pouze různými barevnými kombinacemi a několika dalšími detaily. Jako základní model budeme brát střídmější Z710i, který se prodává ve dvou barevných kombinacích černé a metalické pískové. Na první pohled se jedná o malý (rozměry 88 x 48 mm), ovšem poněkud baculatější přístroj s tloušťkou 25 mm. V ruce se však drží velmi dobře a s hmotností 101 g vás nijak zvlášť nezatíží. Na přední straně se na vás v horní části dívá oko fotoaparátu a pod ním příjemně velký (26 x 26 mm) monochromatický displej, zobrazující základní informace, jako je datum a čas, aktuální profil nebo také přijaté zprávy a zmeškaná volání. Po stranách displeje se nacházejí tlačítka pro rychlý přístup k přehrávání a vyhledávání skladeb MP3 přehrávače. Na bocích telefonu naleznete ještě tlačítka pro regulaci hlasitosti, fotoaparát a uzamykání kláves. Stejně tak se zde nachází krytka paměťové karty typu micro SD, pro jejíž výměnu však musíte otevřít celý zadní kryt telefonu. Na zadní straně vystupuje z přístroje masivní anténa, chytře řešená jako poutko, které perfektně ladí s celkovým designem. Walkmanová řada se liší pouze v použité šedo-stříbrné kombinaci a pogumováním okraje vyklápěcí části, včetně tlačítek po stranách displeje.
Vyklápění telefonu bohužel není vyřešeno příliš vhodně pro ovládání pouze palcem, tudíž budete muset k tomuto úkonu zapojit obě ruce. Navíc musíte horní část dotlačit až do konce, chybí zde pružinka, která by s tím pomohla. Náladu vám ale zlepší velký aktivní TFT displej s rozměry 30 x 38 mm a rozlišením 176 x 220 bodů, který umí zobrazit 262 tisíc barev ve slušném kontrastu s vynikající čitelností (pochopitelně se jako u všech displejů s touto technologií čitelnost na přímém slunci vytrácí). Ve spodní části přístroje se na dotek vašich prstíků přímo těší standardní klávesnice s příjemně zaoblenými tlačítky. Díky velikosti se SMS zprávy píší skoro samy a ani jedinci se silnějšími prsty nebudou mít s jejím používáním žádné problémy. Mezi klávesami naleznete rychlý přístup k internetu, zobrazení šikovného menu činností a spuštění e-mailového klienta, přičemž toto tlačítko je u modelu W710i nahrazeno tlačítkem pro spuštění hudebního přehrávače.
Oba modely telefonů se pyšní kvalitními multimediálními funkcemi. V první řadě se jedná o 2Mpx fotoaparát, s nímž můžete pořizovat snímky s maximálním rozlišením 1 600 x 1 200 bodů. Foťáčkům sice chybí autofokus, zato zde naleznete manuální kompenzaci expozice či nastavení vyvážení bílé. Oběma telefonům nechybí standardní FM rádio, fungující pouze s připojenými handsfree sluchátky, a pochopitelně kvalitní MP3 přehrávač, který je svou funkčností na vysoké úrovni. V tomto směru nabízí walkman poněkud širší možnosti nastavení, například ve volbě či manuálním nastavení ekvalizéru, a kvalitnější sluchátka. Samozřejmostí je čtení ID3 tagů a řazení skladeb podle názvu, alb, interpretů apod. Model W710i obsahuje navíc zajímavou aplikaci Fitness, která průběžně měří počet kroků a ušlou vzdálenost, nebo ji využijete jako stopky při běhu či v tělocvičně. Pro využívání multimediálních souborů je k modelu Z710i přibalena 64MB a k modelu W710i podobně jako u dalších přístrojů z této řady 512MB paměťová karta.
Ovládání telefonu patří mezi klasiku z dílny Sony Ericssonu a v podstatě vás ničím nepřekvapí. Za zmínku stojí např. nastavitelné funkce směrového kolečka, menu činností, kde naleznete všechny události a kam lze přidávat vlastní položky, nebo také rychlá volba posledně použitých kontaktů při odesílání zpráv. Přístroje obsahují nový typ editoru textových a multimediálních zpráv známý např. z modelu K800i, e-mailového klienta schopného obsloužit až pět účtů, a internetový prohlížeč. Z datových služeb lze využívat GPRS nebo EDGE, podpora 3G však u obou přístrojů chybí. Telefonní seznam může obsahovat až tisíc jmen, přičemž ke každému lze přiřadit až 25 položek. Nevýhodou je řazení jmen s diakritikou až na konec seznamu. Oba telefony lze dobře využít nejen pro zábavu, ale také ke komunikaci, ať už klasické nebo datové. Dražší varianta W710i nabízí navíc v podstatě pouze výstřednější design, větší paměťovou kartu a lepší sluchátka.

Sony Ericsson Z710i a W710i

práce s tlačítky plnohodnotný MP3 přehrávač
přední displej
nešikovné vyklápění
absence 3G
Cena vč. DPH: 6 200 Kč (Z710i), 7 700 (W710i)
K recenzi poskytla firma: Sony Ericsson,
www.sonyericsson.cz

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku