Hlavní navigace

Dvojice drobných fotoaparátů

1. 5. 2006

Sdílet

Casio nebo Canon vyberete si šest nebo sedm megapixelů? Casio Exilim Z600 Miniaturní šestimegový mo...


Casio nebo Canon vyberete si šest nebo sedm megapixelů?


Casio Exilim Z600

Miniaturní šestimegový model Z600 toho má hodně společného se stylovou perlou S600, kterou hodnotíme ve velkém testu v tomto čísle. Z600 ale vypadá o něco uměřeněji a liší se i v několika vlastnostech a funkcích.
U ultrakompaktů se leccos podřizuje designu a na ergonomii často tolik nezáleží. Z600 v tomto ohledu není žádnou výjimkou. Na těle se proto nachází jen minimum ovládacích prvků, samostatnými tlačítky lze nastavit pouze motivové programy a režimy blesku, pro všechny ostatní funkce a parametry musíme do menu. Výrobci ale chvályhodně mysleli i na zkušenější uživatele a umožnili přiřadit vodorovným tlačítkům jednu z nejčastěji používaných funkcí na výběr je způsob ostření, korekce expozice, vyvážení bílé, citlivost či samospoušť. Zadní straně dominuje rozměrný displej s úhlopříčkou 6,9 cm, na němž je obraz velmi dobře vidět i v přímém slunci. Na optický hledáček už místo nezbylo.
Na miniaturní stylový model nabízí Z600 až překvapivé množství zajímavých fotografických funkcí. Patří mezi ně například manuální ostření, histogram s rozlišením jednotlivých barevných kanálů, mřížka na displeji pro snadnější tvorbu kompozice, asistenční přisvícení nebo možnost vkládání až půlminutových hlasových poznámek k jednotlivým fotografiím. Uživatel si navíc může vybrat, které z parametrů se mají v aktuální poloze ukládat vždy po vypnutí do paměti a které se mají vracet do továrních hodnot. Pokud často fotografujeme v různých světelných podmínkách, může to být docela užitečné. Smíříme-li se s minimem tlačítek, je na ovládání Z600 nepříjemná vlastně jen jedna věc z prohlížení ani z procházení menu se nelze vrátit zpět k fotografování pouhým namáčknutím spouště, musíme stisknout tlačítko se symbolem fotoaparátu.
Jak už to u ultrakompaktů bývá, milovníci manuálních expozičních režimů mají smůlu. Místo toho nabízí přístroj hned tři desítky motivových programů do nejrůznějších fotografických situací. U každého programu se zobrazí ilustrační fotografie a také krátká vysvětlivka, v čem program spočívá. Pro začátečníky je to výborné.
Potěšující jsou rychlé reakce fotoaparátu. Objektiv s trojnásobným zoomem (rozsah odpovídá 38-114 mm) se při zapnutí vysune z těla za necelou vteřinu, rovněž zoomování je velmi rychlé. Ani automatické ostření se nijak neloudá, ve slabém světle mu pomáhá spolehlivé asistenční přisvícení. Na rozdíl od některých jiných současných kompaktů není Z600 vybaven technologií pro náhled scény ve tmě, v takovém případě tedy vytváříme kompozici poslepu, zaostření je ale spolehlivé. Zkušenější fotografy potěší, že se po namáčknutí spouště zobrazí na displeji expoziční hodnoty, tedy čas a clona člověk ví, zda se mu podaří udržet snímek ostrý.
Dojem z fotografování je tedy docela dobrý, o kvalitě samotných snímků to ale bohužel příliš neplatí. Největším problémem fotografií je velmi slabá kresba detailů, už při ISO 50 jsou třeba stromy v lese vzdáleném pár stovek metrů slité do jedné barevné šmouhy, totéž platí pro drobné detaily na portrétech (vlasy, řasy apod.). S rostoucí citlivostí se kresba pochopitelně ještě zhoršuje, při ISO 400 téměř zaniká v šumu. Také chromatická aberace se zejména na širokém ohnisku vyskytuje poměrně často. Pochválit lze naopak vcelku spolehlivé měření expozice bez přepalů.

Canon PowerShot A620

Sedmimegový Canon A620 patří do skupiny klasických kompaktů. Do této kategorie řadíme fotoaparáty, které se nesnaží zaujmout ultramoderním designem a miniaturními rozměry, nebo naopak mamutím zoomem a profesionální funkční výbavou, zato se vyznačují spolehlivým chodem a rozumným poměrem ceny a výkonu.
Příjemným překvapením jsou některé velmi zajímavé funkce a vlastnosti, například výklopný a otočný displej, který výrazně usnadňuje fotografování třeba od pasu nebo nad hlavou. Tento typ displejů se ještě nedávno objevoval jen ve vyšších cenových kategoriích. Na druhou stranu má ale toto řešení také své nevýhody výklopný displej je nutně menší než běžné vestavěné typy, jeho úhlopříčka měří 5,1 cm.
Na horní straně najdeme kromě vypínače a spouště s prstencem pro zoomování pouze tradiční otočný volič expozičních režimů, ostatním ovládacím prvkům je vyhrazena zadní strana fotoaparátu. Přepínačem v horní části lze volit mezi fotografováním a prohlížením snímků, vpravo od displeje se nachází směrová navigační kolébka obklopená čtyřmi tlačítky pro přístup k nejčastěji používaným funkcím. Vzhledem k poměrně bohaté funkční výbavě je ovládacích prvků pomálu, výrobci zjevně dali přednost jednoduchému ovládání, které vyhovuje především začátečníkům a méně zkušeným uživatelům. Nicméně je škoda, že ani těch několika tlačítek nelze využít naplno tlačítko pro přímý tisk nedělá v režimu fotografování vůbec nic, přitom by se jím dala ovládat například citlivost nebo vyvážení bílé.
Pochvalu zaslouží rychlý náběh, horší je ale ovládání čtyřnásobného zoomu. Na dnešní poměry je pomalý až běda a navíc mu chybí plynulost rozsah odpovídající 35-140 mm u klasického fotoaparátu překonává v pouhých sedmi krocích, a to je pro jemné doladění kompozice opravdu málo. Jinak přístroj při fotografování reaguje výborně, za zmínku stojí především nenápadné, ale stoprocentně účinné asistenční přisvícení pro automatické ostření ve tmě. Oranžové světélko neoslňuje zdaleka tolik jako u některých jiných modelů, fotoaparát díky němu přitom zaostří i do naprosté tmy velmi rychle. Díky speciální zobrazovací technologii navíc i ve tmě vidíme na displeji alespoň náznak scény.
Překvapilo nás chování blesku. Jeho intenzitu lze nastavit ve třech krocích a při fotografování je ji potřeba měnit poměrně často, jinak se nevyhneme častým přepalům nebo naopak příliš tmavým snímkům. Pro kvalitu fotografií je tento systém docela výhodný, jen na to člověk musí prakticky neustále myslet a správné nastavení často vyžaduje zkušební snímek.
Samotné fotografie ovšem dopadly výborně. Tak ostrá kresba i v rozích snímků se u kompaktů jen tak nevidí, velkou pochvalu zaslouží věrné barvy, nepotěší jen občasný sklon expoziční automatiky k přepalům. Chromatické aberace je na snímcích minimum a omezuje se na jejich okraje. Co se šumu týče, v hodnotách do ISO 200 je vcelku snesitelný, ISO 400 by měl člověk používat jen v nouzi to je ale vlastnost drtivé většiny kompaktů.
A jedna poznámka na závěr. Canon A620 je vybaven kompletní českou lokalizací, což je chvályhodné, firma ale mohla překlad svěřit někomu, kdo se aspoň trochu vyzná ve fotografických termínech. Že se drive překládá jako snímání, ne řízení, a fine quality znamená vysokou a nikoli jemnou kvalitu, ví i průměrný fotoamatér. Opravdovou perlou je ovšem převod motivového programu Portrait (portrét) jako "Na výšku" slovo portrait se, pravda, používá jako označení orientace papíru na výšku například v ovladačích tiskáren, v tomto případě byl ale překladatel úplně vedle.

Casio Exilim Z600

povedený design
slušná funkční výbava
rychlost
slabá kresba detailů
šum
časté chromatické aberace
Cena vč. DPH: 9 590 Kč
K testu zapůjčila firma: Fast, www.fastsro.cz

Canon PowerShot A620

vysoká kvalita fotografií
spolehlivé automatické ostření
velmi slušná funkční výbava
výklopný a otočný displej
nedokonalý systém ovládání
pomalý zoom
příšerný překlad menu
Cena vč. DPH: 9 390 Kč
K testu zapůjčila firma: Canon, www.canon.cz

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku